Personal blog. Bukan sekadar blogger. Tentang kehidupan, hiburan, informasi, segmen, giveaway dan contest, pendapat dan Pandangan Serta Nasihat. Perkongsian Dengan Rakan Blogger.

Friday, April 30, 2010

Kantoi!!!

Hu.hu... sajer nak muat entry arini... hari nie memang hari mengantuk aku yang teramat sangat. Dahlah aku kene mender tuh..... ish..ish... lagilah pening...lagi sakit... uihhhh tulun...tulunnn

Kat kepala aku selalu diterjah dengan satu perkataan yang duk aku pening hari..hari.. RANKING! RANKING! RANKING! Hai susah betul lah.. Itu jer yang hari2 aku ditanya.. Takkan 24 hour aku nak ngadap laptop... Kepala kasi pecah nie.. Ingat senang-senang ker.. biasalah tu naik turun ranking... Sampai naik muak tengok blog-blog nie sumer...

kalau satu dua nak update takper arr... nie banyaklak tuh.. dengan website lagi.. Pening yang amat.. dari dua mata dah sampai 4 mata dah aku dibuatnyer...

Sorry lari tajuk.. Tadi aku duk tidur jap... dah tak tahan sangat.. pesan ngan kawan.. Kalau bos yang tu masuk kejut yer.. he..he.. curik tulang sikit.. tak banyak pun...

Pastu masa duk tengah tido terkantoi ngan abang Tricomas.. yang betulkan printer and fax.. Rupernyer dia nak betulkan link ngan laptop aku.. Uihhh malu gegiler dia tengok aku syok tido... Segan beb....Xnak wat lagi dah.. la nie.. dah segar bugar.. tak sabar nak balik rumah nie.. hu..hu...

Abis......dah..... TQ sebab baca

When I'm Alone

Note: Maybe there is some mistake with the grammar. But i try to use English..He..he..If wrong i'm sorry.. Practice make perfect

 When i'm alone... here.. without anybody... inside, behind, front, beside... I just sit on my bed.. looking around... And i know... I'm alone.. I know i'm not alone coz Gods always with me. But i feel lonely. lonely without person that i love... friends that i needs, family... my cute cats...

Then.. i started to think. What would be if i'm really alone? What would be if i don't have friends. What would be if i loss my beloved friends? What will happen to me if i loss my beloved one? What and what and what.. That why people said " don't stay alone ... you will start thinking some kind stupid question on your mind. Then you will feel upset"

My feet says... where should i go when there is no place for me here? What should i do without guidance? If this place save for me? Which road should i take? Which place should i stay?  Then.. No unswer...

My arms start to says.... Who will holding my arms.. Get me to save place.. who will take care of me.. raise my hand.. realize there's nobody here.

My eyes start to says.. I don't see anyone here... Where are there? I am alone here.. Then i'm crying... crying.. crying..

My ears said.. I didn't here any voice here? No body here.. But i heard one voice... But the voice comes from insides.. Who?

Heart laughing..... i'm talking here.. when nobodies here.. i'm talk alone.. But nobody know what i said. Nobody hear... I just wanna says.. i feel lonely.. Lonely with friends. i want somebody beside me.. holding me, caring me, understand me.. Anyone knows? If yes please come...Please... Please..

No ringing from my phone... No words appear on my YM.. No one talk with me.. Than i heard someone knock my door.. I wake up and open the door... oh... i thought i was lone.... but i still have friends... Thanks..

Actually we are not alone... we have one... Allah.swt..

Thursday, April 29, 2010

Permintaan Pelik?

Saat tengah duk sorang2 dekat office nie.. Bosan juga.. Asyik buat kerja yang sama sahaja. Nak releks sekejap. Tetiba jer terbayangkan sesuatu.. Rasa macam tak masuk akal jer.. tapi nak jugak tulis kat sini.

Bagaimana rasanya bila dilamar yer? " Anne will you marry me? Sayang sudikah kau menjadi permaisuri hatiku? sayang sudikah kau menjadi isteriku? hu..hu... Apalah feelingnya? mesti lain dari yang lain kan. Kalau takat couple belum tentu sampai kejinjang pelamin. Tapi kalau dah betul nak sehidup semati camnerlah si dia melamar kita yer? (kenapa? dah gatal nak nikah ker? maaf.. anne suka memikirkan kemungkinan yang hadir dimasa depan.. ha.ha..)


Suka kalau orang nak lamar jadi isteri dia bisik kat telinga cakap " anne sudikah kau menjadi permaisuri hatiku?" Mesti syahdu betul... Tambahan pula kalau diluah dengan penuh rasa cinta dan kasih...wah..wah..wah... Hati berbunga-bunga... Confirm.. " Anne sudi jadi permaisuri hati abang" Nak nangis jap.... sok sek..sok sek..

Kalau nak wedding anne taknak buat majlis persandingan.. (pelik sumer nak buat sanding besar-besaran... Aku jer tolak tuah.. Sebab2.. sy tak nak) Kalau boleh nak buat kemah kanopi.. untuk makan2 jer. Lepas nikah dekat Masjid terus makan2.. kanopi wed tu  kalau boleh nak kaler kuning ngan putih. Sumer warna kuning ngan putih... Santik...... banyak jambangan bunga ros kat canopy tuk pengantin ngan tetamu...

Bab hantaran pulak.. kalau boleh nak ada unsur kucing.. boleh tak? he..he.. sebab saya suke kucing. Tak semua hantaran pun takper... At least ader satu gubahan hantaran macam kucing... Aik.. macam kucing ka? (Anne ko gilo apo?. tak ponah dibuek oghanglah... Kalau ko nak ekau kawin ngan kucing jo la... )  Aku tak giler lah.. takat duk berangan jer... bukan betul2 pun.. kalau betul.. emmm tak salah gak... kalau salah satu hantaran tu adalah kucing yang paling comel pun.. anne terima.. ha..ha... sonok aper...?


Pelik-pelik... mana ader sumer nie.. hu..hu.... sah takder orang nak wed ngan aku.. kalau super ginie..
layanlah yer.. zasssssss..... Aku tetap aku.. Terima aku seadanya..

Wednesday, April 28, 2010

Terima kasih Semua Blogger

Hari nie anne nak membuat ucapan terima kasih kepada semua yang telah membantu blog Anne.
Pertama skali nak ucap kat Geng Blogger yang telah banyak membantu... Sejak masuk nie dah tak ingat arr bila.. Ramai gak yang sudi singgah blog Anne. Rasa yang teramat terima kasih. Jom Masuk GB




Kedua kepada pengomen yang amat popular dengan sesi Jelajah Blog nyer itu. Mr Ben.. Sudi melawat blog Anne.. Blog Anne yang Kiut Miut nie... (He..he..he..) Terima kasih Atas komen Mr. Ben yang membina tu..




Dan juga Buat Folower yang telah follow anne nyer blog nie..Terima kasih jugak.. Anne pun dah follow korang semua.. Mana yang tertinggal anne akan check semula.

Nie Blog2 yang anne dah follow setakat nie.. Bila ader latest cerita dari blog u all anne masuk...


Jadi belajarlah berterima kasih kat mereka-mereka yang telah menolong kita semua. 
Sebagai tanda kita hargai mereka.

Salam Sayang Dari Anne
Luv U Alls..

Ps: Ader yang nak tambah list ker? Silakan

Tuesday, April 27, 2010

Tong Hua... So.. Sad

Song of the day. Really really Love it.

Guang Liang
Tong Hua lyrics

Wang le you duo jiu
Zai mei ting dao ni
Dui wo shuo ni zui ai de gu shi
Wo xiang le hen jiu
Wo kai shi huang le
Shi bu shi wo you zuo cuo le shen me

#
Ni ku zhe dui wo shuo
Tong hua li dou shi pian ren de
Wo bu ke neng shi ni de wang zi
Ye xu ni bu hui dong
Cong ni shuo ai wo yi hou
Wo de tian kong xing xing dou liang le

*
Wo yuan bian cheng tong hua li
Ni ai de na ge tian shi
Zhang kai shuang shou
Bian cheng chi bang shou hu ni
Ni yao xiang xin
Xiang xin wo men hui xiang tong hua gu shi li
Xin fu he kuai le shi jie ju

Repeat # and *

Wo yao bian cheng tong hua li
Ni ai de na ge tian shi
Zhang kai shuang shou
Bian cheng chi bang shou hu ni
Ni yao xiang xin
Xiang xin wo men hui xiang tong hua gu shi li
Xin fu he kuai le shi jie ju

Wo hui bian cheng tong hua li
Ni ai de na ge tian shi
Zhang kai shuang shou
Bian cheng chi bang shou hu ni
Ni yao xiang xin
Xiang xin wo men hui xiang tong hua gu shi li
Xin fu he kuai le shi jie ju

Yi qi xie wo men de jie ju

More lyrics: http://www.lyricsmode.com/lyrics/g/guang_liang/#share

Versi Melayu:
Aliff Aziz: Cinta Arjuna

Kupeluk indah manisnya cinta,
Semuanya terasa indah,
Bagai di alam cerita cinta,
Hadir bahagia selama-lama
Katamu kekasih yang sedang kita alami,
Takkan kekal ’tuk selamanya

Mengapa kekasih,
Tiada kau percaya,
Kebenaran cerita kita
Bagaimanakah lagi untuk aku buktikan,
Selamilah pada kejujuranku

Jadikanku arjuna,
Arjuna dihatimu,
Percayalah oh puteri
Katamu kekasih yang sedang kita alami,
Takkan kekal ’tuk selamanya
Mengapa kekasih,
Tiada kau percaya,
Kebenaran cerita kita
Bagaimanakah lagi untuk aku buktikan,
Selamilah pada kejujuranku

Jadikanku arjuna,
Arjuna dihatimu,
Percayalah oh puteri
Bagaimanakah lagi untuk aku buktikan,
Selamilah pada kejujuranku

Jadikanku arjuna,
Arjuna dihatimu,
Percayalah oh puteri
Bagaimanakah lagi untuk aku buktikan,
Selamilah pada kejujuranku
Jadikanku arjuna,
Arjuna dihatimu,
Percayalah oh puteri

Ooooh… Percayalah bidadari…..

http://www.cariliriklagu.com/2008/01/lirik-lagu-cinta-arjuna/

English Version
Song:  Fairytale

I've forgotten how long it has been
since I've never again...
listened to you telling your beloved fairytale
I've thought for a long time
I start to panic
have I done something wrong?

You said to me with full of tears
Inside the fairytale are all lies
I can't possibly be your prince
Maybe you can ever understand
You said I love you ever after
The stars in my sky has lightened up

I'm willing to be
that angel you love inside the fairytale
Spread up my hands
become the wings to protect you
You must believe
believe that we can be like that in the fairytale
prosperity and happiness is the ending

You said to me with full of tears
Inside the fairytale are all lies
I can't possibly be your prince
Maybe you can ever understand
You said I love you ever after
The stars in my sky has lightened up

I'm willing to be
that angel you love inside the fairytale
Spread up my hands
become the wings to protect you
You must believe
believe that we can be like that in the fairytale
prosperity and happiness is the ending

I want to be
that angel you love inside the fairytale
Spread up my hands
become the wings to protect you
You must believe
believe that we can be like that in the fairytale
prosperity and happiness is the ending

I will be
that angel you love inside the fairytale
Spread up my hands
become the wings to protect you
You must believe
believe that we can be like that in the fairytale
prosperity and happiness is the ending

Let's write our ending together

http://www.lyricsmansion.com/result_east/3556/

Monday, April 26, 2010

Nak Suruh Carik Baru Ker???

ENTRY ENTAH APER2. SEKADAR MELEPAS GERAM. NAK BACA SILAKAN.

Bengang dengan Hp nie.. Apsal lah suker sangat buat hal. Lepas nie taknak guna hp nie lagi.. beli yang biasa jer.
Tahulah ko handpone orang bagi. Aku sayang tapi jangan arr ko buat hal pulak. Dah lah aku selalu gune ko bila ader orang sms. tanya itu, tanya ini. Tetiba ko bagi aku mood tak baik.

Hang sakit ka? Tau hang mintak beli baru. Aku belum gaji lagi. Tapi rasa tak dapat beli baru ku. Banyak Expenses aku nak kene tanggung, Bayar Kereta, PTPTN menagih duit, Sewa rumah, api air lagi, bil hp lagi.. Macam2.

Please arr jangan wat can ginie... Aku cakap walaupun ko takder ati cam manusia. Memang arr sebab ko mende jer. Satu2 button ko takleh tekan. sib baik yang satu lagi tak buat hal. Kalau dua2 buat hal. Conpirm.. Aku hangin.

Tolong yer jangan buat hal.

Pesanan: hargailah setiap pemberian orang walaupun ia menyakitkan. Tapi jangan jadi giler sebab cakap sorang2. Tulis sini ader gak orang baca.

Skodeng Rumah..Tidakkkkkk

Hu..hu.. Tajuk.. nak gempak.. Tak arr memang betul. Hari sabtu aritu.. Anne kuar dari bilik. masa tu lebih kurang kul 7 lebih arr (malam). Member Anne tengah masak kat dapur.. So hati teragak nak pegi bilik belakang. Hajat hati nak panggil kucing2 yang slalu duk bising kat belakang rumah. Tetiba ternampak kelibat lelaki tak pakai baju kat tinggap dapur.. Aik.. Nie ker orang yang aku duk tunggu slamer nie.

Untuk pengetahuan u all. Rumah Anne nie dah banyak kali ader orang skodeng. Selalu jer tingkap kat dapur tu kene songket. hu..hu.. spaer lah makhluk tak tahu malu tu.

Anne terus kuar dari bilik tu dan panggil kawan Anne masuk bilik Anne. Anne beritahu dia.. Dia terkejut. Anne yang nampak lagi terkejut yang amat. Kami buat biasa jer.. Releks..releks... kami teruskan aktiviti memasak seperti biasa.

Pastu cm teragak lagi jer nak tengok. Nie saper skodeng saper nie...He..he... Anne pakai spec dan gi tengok.. Wah..wah..wah.. ader lagi.. ellaki tu tengah mundar mandir kat situ.. dengan tak pakai baju sambil dia urut2 dada dia.. bdan dia kira taff gak la.. rasa dah dewasa.. pastu tak semena2 anne terus jerit.. Hoi.... Sore kalu keras takperlah.. nie lembut jer.. hu..hu.. Anne lari dari bilik tu dan cakap kat kawan anne. dia perasan lelaki tu lari melalui tingkap tuh.

Kita orang punyerlah takut ... tak tahu nak buat aper.. pastu panggil adik2 yang kami kenal duk ronda kat rumah.. Dia orang kata dah lari... tak jumpa dah..

Last2 tipon polis.. Polis pun sampai kat umah.. Sumer jiran2 duk tinjau kami.. Cam orang bersalah lak.. Polis tu pulak cam tak cayer kat citer kami lak.. hu..hu... Ingat kami sajer reka cerita ker..

Hu..hu.. pasnie tak tau nasib Anne.. bila kawan Anne dah tak duk sini... hu,,.hu... Aku sorang bahyer nie..

Moral: jangan pandai2 skodeng rumah anak dara orang.. kalu nak pun pi skodeng reban ayam ker, kambing ker, kucing ker... Buat kejer pekdah skit

Manisnyer....

Dah lama tak tulis entry kat blog... sampai tak sedar blog telah dijelajah Encik Ben yang popular tu. Dan mulakan sesi jalan-jalan pada sumer blogger yang lawat blog Anne sepanjang ketiadaan Anne. Sayang Korang Sumer..

sajer nak buat2 cerita manis-manis nie.. Oleh kerna kebosanan yang tahap melampau.. Anne telah menjadi seorang yang agak pelahap... Eh taklah teruk.. Sikit jer..  Pelahap terhadap bender nie..



Hu..hu.. nie jagung madu.. Sedap tau.. manis-semanis., manis nyer.. Anne makan ketiga2 jagung tu..
Ha..ha.. Addicted to corn.. coz luv it colours..  tapi memang best tau.. korng  cuber arr..

Friday, April 23, 2010

Kenangan Masa Kecil

Tetiba jer teringat kat zaman kanak-kanak dulu. Masih ingat lagi masa kecik2 Anne nie nakal. Alah korang pun samer kan? Anne masa kecik suka mandi sungai @ kolam. Part tu memang best. Kat bawah rumah ader sungai ngan kolam. Habis jer sekolah petang2 pegi kat sungai nagn adik beradik gi mandi. Syok.. Air sejuk.. pastu dapat tengok ikan kecik2 kat sungai tu. Kalau kat kolam, anne ngan adik2 tangkap ikan kat dalam kolam tu.. pastu kacau diaorang ha,,ha... jahat kan

Balik dah senja,, baju kotor kene lumpur.. Ha..ha.. Ayah punyer kat kami,.. terus denda duk kat luar rumah. Tido kat reban ayam.. Tapi dah malam sikit ayah panggil masuk arr.. mata memang merah arr duk nangis. Rotan xyah cakap arr.. memang tak payah cakap arr.. Hadiah paling bermakna sekali.

Selain tu, anne ngan adik2 masa kecik suker main konda-kondi. Saper penah main.. Hu..hu.. syok part nilah pukul jauh-jauh. ha.. alamat kira tak abis arr.. Main polis-polis. Main masak2. Masa zaman kanak2 memang kreative sesangat. Pandai bina membina.. yerlah bina pondok tuk main masak2. ha..ha...

Seronok sangat. Bila kenang zaman kanak2.. Bila tengok kanak2 yang lain apa mereka buat sumernyer kita penah buat.. jadi sama jer..

Thursday, April 22, 2010

Seberani manakah anda meluahkan perasaan?

Seberani manakah u all sumer yang terbaca blog Anne nie meluahkan perasaan.
Tak kiralah perasaan cinta ker, suker ker, marah ker, benci ker.. atau apa sahaja perasaan u all.

Bila Suke Dekat Seseorang
Contoh: You all suker kat someone.. tapi tak tahulah u all suker sebab kawan ker, suka sebab cinta ker, suker sebagai teman ker. tak kira lelaki or perempuan. Berani tak u all ucapkan dekat orang yang u all minat atau suker tu? Pernah tak? Kalau rajin jawab arr... 

Anne penah. Sebab Anne malas nak simpan2 nanti kita duk fikir jer. Tapi Anne luahkan tak semestinya kita suka sebab kita cinta.. Sebab dia teman atau kawan anne jer. Tapi rasa cam malu gak.. Tapi xsalah kut.. Sebab bukan kita nie duk gatal ker atau jenis mudah suker kat orang. Lepas luah tak terbeban dah.. and free....

Bila Marah
Kalau u all marah dekat sorang tu , berani tak luahkan perasaan marah dekat dia? Ada yang tak berani nak luah takut nanti lain yang jadi. Bertambah parah. Tapi tak luah nanti kita pendam rasa. Tak luah mereka banyak lemak. Rasa Anne elok luah kut . tapi dalam luahan yang positive dan membina. Jadi dua2 pihak tak terasa. Dari kita marah2 kat belakang hati kita yang sakit. Tak tahulah u all camner.





Bila Benci
Bila u all benci kat seseorang tu berani tak u all luahkan? Biasanyer kat mana u all luahkan rasa benci u all. Ha..ha.. penah gak benci orang. tapi benci tak kuat kut sebab ann penyabar skit.









Selamat membaca. Kalau rajin mehlah bagi pendapat u all.
kALAU BERANI LUAH SILAKAN KOMEN DIBAWAH.

Wednesday, April 21, 2010

Blog yang Di Follow

Hu..hu... Banyak pulak blog yang Anne follow nie.. Camner nak organize nie arr.. nanti duk menjela kat blog anne nie nampak tak kemas arr pulak.. Camner yer... ish..ish...ish.. Nak buang tak sampai ati... Sebab Anne memang masuk blog mereka bila mereka ada buat post baru nieh..

Takper nanti kupikirkan caranyer.. Dan tak akan menghampakan u all sumer.. Especially yang selalu update blog dia.. Hu..hu... Ader idea amner nak buat?

Jom suggest kat anne.

Tok.. Siapa Mak dan Ayah Saya?

Tok.. Siapa Mak dan Ayah Saya?

Seorang anak kecil sedang bermain ditaman permainan tiba-tiba berdiri kaku.Dia memandang tepat kearah kanak-kanak yang sedang bermain sambil ditemani kedua ibu bapanya. Entah apa yang difikirkan oleh anak kecil itu.Lantas anak kecil itu berlari anak kearah seorang lelaki tua yang sedang duduk dibangku.

“Tok… Adam nak tanya sedikit boleh?” Tanya anak kecil yang menggelar dirinya Adam
“Ye cu... nak tanya aper.” Jawak lelaki tua itu
“Siapa mak Adam?” tanya Adam dengan nada yang perlahan. Lelaki tua itu terkejut namun tidak berkata apa-apa.
“ Siapa ayah Adam? “ Adam bertanya lagi. Namun pertanyaannya tidak terjawab.
“ Kenapa mereka ada Ayah dan Ibu.. Tapi Adam takder?” Anak kecil itu bertanya lagi.
Lelaki tua itu berasa bersalah. Sama ada ingin memberitahu atau tidak.
“ Tok Adam rindukan mereka… Setiap hari Adam doakan kesejahteraan mereka. Adam nak sangat bertemu mereka. Atok tahu tak mereka dimana? Adam rindu … sangat dekat Ibu.. Adam ingin sangat bertemu ayah..” Kata anak kecil itu tanpa henti.

Lelaki tua itu menjadi semakin bersalah. Persoalan itu lah yang paling digusarkan oleh lelaki tua itu. Anak kecil itu sudha mula bertanyakan Ayah dan ibunya. Anak kecil itu sudah semakin inginkan jawapan. Anak kecil itu semakin membesar dan semakin mengerti.

“Tok,,,,, Kat mana mereka.. Adam rindu.. sangat.. Adam teringin nak menjadi seperti anak-anak itu” Kata Adam lagi sambil menunjukkan jarinya kearah kanak-kanak yang sebaya dengan nya sedang bergembira bersama keluarga.
“ Tok.. kenapa atuk diam.. jawablah.. Adam tanya nie” tanya Adam sambil menggoncangkan tubuh uzur lelaki tua itu.
Lantas lelaki tua itu berkata.” Mereka ada di atas” kata lelaki itu sambil menujukkan jarinya kearah langit. “ Allah sayang mereka.. jadi Allah ambil ibu dan ayah adam” kata lelaki tua itu lagi.. “ Adam dah petang nie.. mari kita pulang” kata lelaki tua itu sambil mengajak anak kecil itu pulang.

Adam tidak bertanya lagi hanya mengikut sahaja. Mungkin dia masih tidak mengerti atau masih lagi berfikir. Dalam perjalanan fikiran lelaki tua itu berputar..

Apa yang harus aku katakana pada anak kecil ini? Haruskah aku memberitahu perkara sebenar? Adakah dia bisa mengerti dan menerimanya. Perlukah dia tahu siapa dia sebenarnya. Aku telah berbohong padanya. Aku tak sampai hati untuk memberitahu dia bahawa dia “ Anak Pungut” aku takut untuk mengatakan dia “ Anak Haram”.. Ya Allah.. Anak ini tidak berdosa. Haruskah aku beritahu bahawa dia mangsa kekejaman kedua ibu bapa mereka. Dia angsa keadaan orang yang tidak bertanggungjawab? Aku tak mahu dia rasa terhina dengan kejadiaannya di atas muka bumi Allah ini. Biarlah dia tahu bahawa kedua ibubapanya telah tiada. Adalah baik dari mengetahu perkara sebenarnya . Ya Allah berikanlah kekuatan padaku untuk membesarkan anak ini menjadi anak yang berguna. Tidak seperti ibu dan bapa mereka.Selagi aku bernyawa selagi itu akan kujaga dan kudidik dia menjadi anak yang soleh”


Mereka terus berjalan pulang tanpa seribu bicara.

Nota: Jangan biarkan anak2 yang tidak berdosa ini terus bertanyakan dimana ibu bapa mereka. Anak itu anugerah yang teragung dari Allah Swt. Anak itu amanat dari Allah. Peliharalah dan jagalah ia sebaiknya. Jangan biarkan mereka menanggung derita kerana kita yang berdosa.

Wednesday, April 21, 2010, 1:12:39 PM
Miss_Anne

Tuesday, April 20, 2010

Kenapa Saya Suka Awak?

Tak tahu kenapa semenjak dua menjak nie galak sangat nak berkarya.. ish..ish.. ish.. Nak tukar profession ker nie.. Apepun... Anne just paste kat sini tuk u all nilai sesikit.. Pada yang nak baca.. sudi2lah.. Pada pembaca.. Tinggallah jejak korang.. senang anne nak detect.. hu..hu..  Selamat membaca..

Kenapa saya suka awak?
Sebab awak baik dekat saya
Sebab awak tak penah buat saya marah
Sebab awak tak buat saya sakit hati
Sebab awak tak buat saya terasa

Kenapa saya suka awak?
Sebab awak buat saya ketawa
Sebab awak buat saya ceria
Sebab awak buat saya gembira
Sebab awak buat saya selesa

Kenapa saya suka awak?
Sebab awak selalu dengar kata-kata saya
Sebab awak dengar masalah saya
Sebab awak memahami saya
Sebab awak dengar luahan hati saya

Kenapa saya suka awak?
Sebab saya suka berbual dengan awak
Sebab saya suka bercerita dengan awak
Sebab saya suka memberi dan mendengar pendapat awak

Kenapa saya suka awak?
Sebab saya suka sangat dekat awak.
Awak percaya?

Awak nak tahu?
Awak bukan kawan saya.
Awak bukan kawan baik saya
Awak bukan kawan karib saya
Awak bukan sahabat saya
Awak bukan juga kekasih saya

Tapi kenapa ?
Kita berbual, kita bercerita, kita bergurau, kita meluahkan isi hati
Namun kita bukan sahabat atau bukan kekasih

Kalau awak nak tahu
Awak adalah teman saya.
Teman? Kenapa teman?
Sebab teman adalah orang yang paling rapat dengan kita selain kekasih kita
Teman boleh mendengar setiap masalah kita
Teman boleh memberikan kita nasihat
Tapi tak bermakna teman itu kekasih kita.
Sebab teman ibarat guru kaunselor kita.
Awak nak jadi teman saya?

Nukilan Miss Anne
April 19, 2010, 10:26:05 AM

Mengapa Mesti

Mengapa mesti

Pada siapa harus kuluah
Sedang hati ini merintih pilu
Merana hati tak siapa yang tahu sediriku dibelenggu

Mengapa harus
Kutanggung lagi
Sedangkan aku tak berdaya lagi
Menahan siksa hati nurani
Meronta-ronta ingin difahami

Apakah salah
Apa dosaku
Tergamaknya kau hiris hatiku
Sedangkan aku setia padamu
Tidakkah engkau menyesali
Melukanka hati kuini

Mengapa mesti
Tak kau fahami
Kejujuran dan keikhlasanku
Sekian lama kudambakan diri
Menyintaimu hanya seorang kekasih

Hari berlalu
Takpernah berubah
Kita masih seperti yang dulu
Mengapa kasih mengapa sayang
kupinta hanyalah secebis pengertian
Memahami diriku seadanya

Ikhlas dari insan yang ingin difahami
8.50pm 19 April 2010

Sunday, April 18, 2010

Rintihan Seorang Lelaki

Rintihan Seorang Lelaki

Aku hanya seorang lelaki
Lelaki yang mempunyai kehidupanku sendiri
Biarpun tiada yang mengerti
Bahawa peritnya kehidupanku
Adakah siapa sudi mendengar?

Aku lelaki seorang perantau
Merantau mencari kehidupan diriku sendiri
Hidupku melara, hidupku kosong, hidupke sengsara
Ditinggal kekasih, suatu saat dahulu,
Ditipu teman sehidup-hidup
Dihina orang tanpa kasihan
Dihimpit kesusahan tak sudah-sudah

Namun aku seorang lelaki
Aku harus tabah takkan pernah aku jatuh
Andai jatuh kubangun jua
Hidupku penuh berbakti
Berbakti pada yang memerlukan aku
Berikhsan pada yang meninginkan aku
Membantu pada yang inginkan pertolonganku

Sesekali aku tersedar
Tersedar bahawa terlalu banyak aku member
Namun bila lagi untukku menerima?

Aku seorang lelaki
Membantu temanku didalam kesusahan
Tanpa melihat kesusahan pada diriku
Melebihkan orang lain berbanding diriku
Menyayangi orang lain selain diri sendiri
Membantu orang lain selain membantu diriku sendiri

Namun aku kesal….
Kesal dengan mereka-mereka
Aku langsung tidak dihargai
Aku ditindas
Saat susah aku dicari… Bila senang aku dipinggirkan
Bila perlu aku dicari.. bila tak perlu aku takdipandang walau sebelah mata
Bila perlukan bantuanku.. aku membantu..
Namun.. tak pernah dipandang. Tak penah dipuji
Aku bukan mahu dipuji.. Aku bukan mahu disanjung
Tapi aku mahukan secebis penghargaan
Secebis pengertian..

Saat aku perlukan bantuan..
Kamu semua dimana?
Saat aku susah.. kamu semua hilang entah kemana
Saat aku sakit… tiada yang menjengukku
Saat aku sendiri tiada siapa menemaniku

Aku merintih pilu..
Sebab dihati walaupun aku seorang lelaki
Namun aku punya perasaan

Sampai bila aku kan hidup begini
Terus berbakti sehingga akhir hayatku
Berbakti pada orang yang tidak tahu mengenal erti budi
Tidak tahu mengenaljasa pekerti

Kalian semua..
Sungguhpun hatiku sakit…
Tapi tidak pernah sekali aku menjauhkan diri
Tidak pernah sekali aku menolak permintaan kamu
Selagi nyawaku diberi.. selagi aku diizinkan Ilahi..
Akan aku terus begini…
Sesungguhnya aku redha
Andai ini pemberianNya

Nukilan: Miss Anne
18 April 2010, 3.40pm
Adaptasi dari kisah hidup seorang lelaki

Tak Terhingga....

Selamat Pagi. Terima kasih kepada semua yang membaca setiap entry Anne. Nie tuk u all sumer
Gambar di ambil dari www.bloomingbritain.com

Pagi nie Anne nak kongsi keriangan tak terhingga Anne. Keriangan aper yer?
Petang semalam Anne rasa betul2 happy. Sebab:

Bermandi-manda
Anne happy sebab dapat mandi-manda kat pantai. Sebab dah lama sangat tak terjun. Hari2 pandang pantai tapi tak penah lagi nak mandi. Jadi kesempatan yang ader aper lagi. Walau rasa koman jer.. tapi nak gak tulis sini.

Family
Kedua, Anne dapat mandi ngan family. Mula plan nak mandi ngan dila jer. Tapi rasa cam tak seronok. Terus call ayah ajak mak, adik2. Kebetulan abang Anne ader. Ajak skalilah. Memang seronok mandi ngan adik2.. Sesekali nak bergembira dengan adik2. Sian kat adik.. asyik belajar jer.. pagi petang... Aperpun.. Mak Ayah Adik Abang... thanks sebab datang memeriahkan lagi aktiviti petang ku ini.. Muchas gracias

Friend
Ketiga, anne ader kawan walaupun sorang je ar... dia jer yang hari2 sama ngan Anne. Kira adik arr. Sementara dia ade kat sini lagi.. nak bergumbira ngan dia puas-puas. Dila.. syok tak?

Banana aka Jerung laut
Pertama dalam hidup ann yang dan 24 tahun nie. Inilah kali pertama Anne naik jerung laut. Jerung laut.. giler aper.. nak naik tiang dua? Hu,..hu... bukan arr.. banana botlah. Anne naik ngan dila.. adik2 ngan sorang akak tu yang tak tau namer dia... Memang seronok..tak terhingga. Wisau adik2 yang kecik naik.. tapi dia orang cool jer... cam tak takut.. Berani tul adik2 aku nie. Last masa nak pi tepi pantai orang tu jatuhkan kami.. Hu..hu.. Part tu best bercampur geram.. Sebab of course terminum air masin yer kan. Bayar just RM25 sahajer... hu.,hu.. murah.. Sib baik anne staff kat sini..

Menari
Ader tak orang menari kat laut..aka dalam air kat tepi pantai.. Entah. Oleh kerana nak mencuba.. Anne ngan kawan Anne nenari ala2 couple kat dalam air.. Tarian yang cam romantik tu.. Hu..hu.. Kerja giler aku buat.. Memang orang pandang tapi what dunno jer arr..

Banyak lagi yang seronok nyer.. Tp nanti u all bosan nak baca. Part Tak seronok Minum air masin yang banyak sampai tekak jadi perit.

Oleh kerana sumer duk mandi.... jadi.. takder sorang pun ingat nak amik gambar.. Tu part yang sedey nyer... Kalau ader gambar leh wat kenangan... Kini tinggal kenangan kat kotak memori Anne jer.. hu..hu..
Ni jer yang Anne nak share ngan korang...

Kalau nak gi pengkalan balak.. Nak sewa chalet ker.. resort ker... Jom contact Anne..... Anne rekemen kan.. kat bos.. hu..hu..

Saturday, April 17, 2010

Besaq Punyer...


Saye ade satu cerita. Ini cerita pasal keluarga saye. Pada siape nak tahu boleh bace disini. Orang sekarang sume nak keluarge yang kecik2 yang cenonet jer. tapi keluarge saye besar punyer... wow....


Saye ade 12 orang adik-beradik yang comel-comel.. Kate sayelah... Sebab kite sume memang dijadikan dengan comel2 belaka. Mesti you all sumer terkgezut kan.. releks arrr.. normal kan? Saye anak anak no 5 dari 12 adik beradik saye. Saye ade 3 orang kak yang tersayang, Sorang abang yang hensem... (Bagi saye lah).. 4 orang adik lelaki yang ganteng2 kesemuanye.. dan 3 orang adik perempuan yang comey-comey.

2 orang kakak saye telah menemui pasangan hidup mereke. yang sorang lagi masig berpacaran.. coming soon. xda can yer.. Abang saye pula baru bertunang dengan cewek pilihan dia pada akhir tahun lepas. Same2 blaja kat oversea. Adik lelaki saye dua orang dah kerja... dan adik2 yang seterusnyer masih lagi menuntut ilmu.. 

Keluarge saya memang ramai. Tapi best, terutama time raye.. ramai. cam ader kenduri kendara lak. Gaduh-Gaduh!!! Perkara biase dalam adik beradik.. Tapi gaduh2 manje biaserlah. Keluarga saye sangat bahgia. sangat2 bahgia. Walau hidup sederhana tapi kebahagian tetap ader. 

Inilah keluarge saya yang besaq punyer. Keluarga you all cam aner?

Friday, April 16, 2010

Encik Ben... Singgah ler.. blog yg tak cute nie..

BeN AsHaaRi MaNia....


Lebey kurang Dua minggu daftar kat Gengblogger.. Perasan gak asyik namer nie jer kuar...
Aper yang best nyer.. Banyak entri tentang merequest supaya dia lawat and komen blog..
Hu..hu... Mesti der something goes wrong somewhere nie..

Tengok dia komen-komen blog sesiapa yang dia jelajah.. Tetiba terlintas pulak kat hati nie dan minda nie..

Agak2nyer Encik Ben Nie Sudi Tak Lawat 
Blog Anne Yang Tak Cute Nie?

Tolong komen mengomen sesikit mana yang patut tuk improve blogging ker.
Hu..hu.... Datanglah yer....

PEMBERIAN BARANGAN PERCUMA OLEH SINDIKET DI STESEN PETRONAS

Anne baru jer terima emelnie dari kenalan anne so.. nak kongsi dengan rakan-rakan blogger..




BERHATI-HATI SEMUA....

Kenapa?

Persoalan kenapa yang terlintas kat kepala


Kenapa orang selalu bertanya?
> Sebab mereka nak tahu

Kenapa orang selalu mengata?
> Sebab mereka seorang yang tidak boleh melihat orang lain lebih

Kenapa orang selalu nak menyindir?
> Sebab dia tak puas hati dan cemburu

Kenapa orang suka menangis?
> Sebab dia takder tempat nak mengadu

Kenapa orang suka duduk sendiri?
> Sebab dia tiada kawan

Kenapa orang suka menjerit?
> Sebab dia tension

Kenapa orang pendiam?
> Sebab dia tak tau nak cakap aper

Kenapa orang suka menunjuk?
> Sebab dia hendakkan perhatian

Kenapa orang suka buat jahat?
> Sebab mereka dah terlalu banyak buat baik

Kenapa jahat dikata jahat?
> Sebab orang tak nampak kebaikan mereka

Kenapa orang baik dikata terlalu baik?
> Sebab mereka tak buat jahat dekat orang lain.

Kenapa orang yang penah berbohong dianggap berbohong selamanya?
> Jangan sesekali berbohong nanti orang susah nak percaya.

Kenapa kita selalu buat salah?
> Manusia sentiasa berbuat salah.

Banyaknyer kenapa?
Kita takkan pernah berhenti bertanya selagi tak dapat jawapan yang pasti..
Pertanyaan akan sentiasa bermain difikiran kita walaupun kita telah mendapat jawapan..
Kerana manusia tidak akan pernah puas dengan apa yang mereka ada.
Hu..hu... Aku pun sama gak..

Kenapa Susah Tido?

Entry di malam yang telah lewat....
Jam dah kul 2.55pagi. Tapi mata masih tak mengantuk. kenapa yer..
Dah berkali cuba lelapkan mata
Lantas entry ini ditulis..
Ader ker orang nak baca... 
Aku nak bual ngan dia.. Tapi dia dah tido..
Nak bual dengan orang lain rasa bersalah pulak

Ape kene ngan aku nie...
Ader cara2 nak lelapkan mata tak..
Jarang aku jadi cenggini nie...
Dah lama dah tak feel camnie..
Hu..hu..

Ikhlas dari.. orang yang tak boleh tdo..

Thursday, April 15, 2010

Aku Penulis Blog

Aku Penulis Blog
Sekian lama aku memendam rasa
Membiarkan hati berbicara
Membiarkan minda bermain akal
Tiada tempat untuk berbicara

Kini Aku seorang penulis blog
Aku bisa berbicara apa sahaja
Tiada batas tiada sekatan
Tiap kata aku tuturkan
Walau tiada suara tapi ia bisa berkata-kata
Walau tiada mata tapi ia biasa melihat
Walau hanya tulisan tapi penuh makna

Aku penulis blog
Punyai cita-cita tersendiri
Ingin menjadi seorang yang dikenali
Walaupun hanya didalam maya
Namun cukup satu penghargaan

Aku penulis blog
Bukan untuk mencari populariti
Bukan untuk menjadi pujaan
Dan bukan juga untuk mendapat sanjungan

Aku penulis blog
Aku menulis apa yang aku lihat
Aku menulis apa yang aku Nampak
Aku menulis apa yang aku terlintas
Aku menulis apa yang aku rasa

Aku penulis blog
Aku meluahkan apa yang kurasa
Aku memaparkan setiapa yang tersurat malah jua tersirat
Aku meluahkan setiap pendapat
Aku mencadang setiap cadangan

Aku penulis blog
Punyai etika diriku sendiri
Aku menulis bukan kerna aku popular
Aku menulis bukan kerna wang semata
Aku menulis bukan untuk mencaci mencela
Aku menulis bukan untuk kepentingan diri

Tapi…

Aku seorang penulis blog
Penulis blog yang hanya ingin menyampaikan
Penulis blog yang ingin mencari pengalaman
Penulis blog yang mahukan kebebasan
Penulis blog yang ada keinginan

Kerna keinginanku menjadi
Penulis Blog….

Hasil karya: Miss Anne
8.48malam
14 April 2010

Suatu Ketika Dulu

SUATU KETIKA DULU

Suatu ketika dahulu
Aku pernah susah
Mengalami keperitan hidup
Pernah seketika hanya makan nasi berlaukkan ikan kering
Kadang kala hanya makan bubur kosong
Kadang-kala hanya makan ubi rebus
Melihat keluarga yang ramai
Melihat kepayahan ayah mencari sesuap nasi untuk kami
Namun tidak pernah sekali aku melihat
Keluhan dari ayah, keluahan dari emak
Namun di wajahnya terpancar akan kerisauan
Ingin membesarkan anak yang ramai
Ramai mengata kenapa nak ramai anak
Sedangkan tidak mampu…

Tidak mampu?
Seperti rasa mahuku sekolahkan mereka
Sungguhpun kehidupan sederhana
Sungguhpun tiada harta berjuta
Namun tidak pernah sekali kami tidak makan
Tidak pernah sekali meminta-minta
Tidak pernah sekali meminjam secupak nasi
Tidak pernah sekali

Kepayahan demi kepayahan dilalui
Keperitan demi keperitan ditanggung
Namun… tidak pernah sekali ayah dan emak mengeluh
Dan aku… tidak pernah sekali menyesal dilahirkan dalam serba kekurangan

Kata emak dan ayah pada kami…
“ Nak belajar rajin-rajin
Jangan jadi seperti ayah dan emak..
Pelajaran tak tinggi
Tiada harta berjuta
Nak… Sungguhpun emak dan ayah susah
Namun tidak pernah emak dan ayah mengabaikan kamu
Tidak pernah emak dan ayah tak beri kamu makan
Tidak pernah emak dan ayah tidak menyekolahkan kamu
Tidak pernah sekali emak dan ayah tidak pernah membayar yuran mu
Dan tidak pernah sekali emak dan ayah menyesali kerana melahirkan kamu
Bagi kami.. tiada harta yang lebih bernilai selain dari kamu semua
Kami tidak meminta lebih dari kamu
Yang kami minta kamu belajarlah sehingga kemenara gading
Ubahlah nasib keluarga kita.. anakku”

Aku seorang anak terharu mendengar…
Kata- mereka tersemat rapi didalam hatiku
Lantas semuanya terbukti?

Siapa kata kami tidak mampu?
Siapa kata kami miskin?
Siapa kata kami tidak berpelajaran?

Keluarga yang susah inilah mampu menghantar semua anaknya bersekolah
Keluarga yang susah inilah yang mampu menghantar anaknya ke Universiti
Keluarga yang susah inilah yang berjaya menghantar anaknya ke luar Negara
Siapa kata kami tak mampu?

“ Mak, Ayah… kami amat berterima kasih kepada emak dan ayah..
Kalau tidak kerana emak dan ayah..
Kami tidak akan berjaya seperti ini..
Kalau tidak perit payah emak dan
Kami tidak akan jadi orang yang berguna
Mak.. Ayah… biar mereka semua lihat
Biar mereka tahu.. usaha emak dan ayah bukan sia-sia
Mak ayah… kami telah buktikan pada emak dan ayah..
Kami mampu berjaya biarpun datang dari keluarga yang susah..
Emak ..Ayah… kejayaan ini bukan milik kami
Tapi milik emak dan ayah..
Milik kita bersama..
Kesusahan hidup bukan satu penghalang untuk kita terus berjaya
Hanya kecekalan dan keazaman yang tinggi
Mampu membawa seseorang kemercu kejayaan.

Nukilan: Miss Anne
Jam 12.41 pm
15 April 2010

Wednesday, April 14, 2010

Siapa pernah Tengok.....???

Siapa penah tengok Hantu? @ Penah rasa kehadirannya? @ Mengalami situasi tu?

Anne penah.. Pertama kali masa Form 6 dulu kat asrama Anne penah kene. Masa tu ada 3 orang kawan Anne kene... Tetiba Anne pun kene. Tetiba hati Anne jadi sayu yang teramat sangat. Tak tau kenapa. Lepas tu anne menangis, menangis sayu.. Gigi dan mulut Anne tak boleh buka.. Anne menangis. Anne cuba kawal tapi tak dapat. Anne cuba halang tetap tak dapat. Lama jugak Anne berkeadaan macam tu. Kawan2 satu dorm cuba tenangkan Anne dengan kawan2 yang lain. 3 hari Anne dan kawan2 macam tu. Lepas tu dah ok.. Kene balik kampung berubat sesikit.

Kali kedua masa dekat rumah sewa Anne di Bandar Melaka. Malam tu Anne tido. Baru jer lelap mata. tetiba ada orang tarik kaki Anne. Anne rasa sangat2 kepala Anne melorot dari bantal. Anne cuba bangun tapi tak dapat, Bilik tu gelap sebab Anne tutup lampu, Ada sikit2 jer cahaya masuk. Anne buka mata Anne just nampak warna hitam atas perut Anne. Anne nak mengucak tak dapat. Lebih kurang 3 ke 4 minit Anne berkeadaan macam tu. Dapat je gerak Anne terus keluar bilik mengadu dekat Akak datu rumah. Malam tu anne tido kat bilik akak tu.

Kali ketiga masa dekat rumah sewa di Taman Tasik Utama. Macam2 Anne lalui. Nampak ader perempuan pakai baju kurung putih masa Anne tengok cermin. Nampak kat belakang Anne. Boleh mimpi Anne bawa benda tu keluar dari rumah tu. Tapi keadaannya betul2 real. Dan macam2 lagi yang Anne kene.

Lepas tu pindah rumah baru kat Masjid tanah.. Alhamdulillah dan takder alami semua tu lagi.. Amin...

Sapa Nak Tolong Bagi Idea?

Tajuk: Masihkah ada Bahgia? (sesuai tak?)

Keheningan pagi yang indah, dengan terikan matahari memancarkan kilaun serinya. Hembusan angin yang sepoi-sepoi bahasa.. membuatkan suasana Nampak begitu tenang. Terlihat akan anak-anak kecil yang sedang bermain bersama rakan-rakannya. Lucu betul telatah mereka. Terpancar wajah keriangan pada anak-anak itu. Menanglah.. kerana mereka masih kecil. Masih tidak mengerti akan kehidupan yang sebenar. Jika mereka tahu pasti mereka tidak meminta untuk dilahirkan. Namun semua itu bukan persoalannya. Kehidupan didunia ini adalah ketentuannya.dan kita hanya hamba yang melaksanakan perintah dan juga arahannya.

Aku yang dari tadi mengelamun memandang dari tirai jendela, bangkit menuju ke meja solekku. Aku memandang tajam kearah wajahku. Melihat akan parut lama yang masih berbekas membuatkan aku teringat akan kisah silamku. Seribu penyesalan, kesedihan, ketakutan sering bermain difikiran. Tak mungkin aku dapat melupakan segalanya.. Tak mungkin aku bisa menghapuskan kisah yang sering menghantui kehidupanku. Tak mungkin aku bisa melupakan peristiwa yang merobek seluruh kebahagiaanku,seluruh kehidupanku. Lantas aku menjadi benci melihat wajahku. Andai bisa waktu diundur, aku rela tidak dilahirkan disini dari menjadi mangsa kekejaman dan kerakusan dunia ini. Ya Allah, berat benar dugaan MU pada hambamu ini. Sesungguhnya aku ini hamba yang lemah, yang hanya mampu berserah padaMu. Aku redha dengan ketentuan yang kau berikan padaku.

Assalamualaikum…..Assalamualaikum…Kedengaran suara sayup orang memberi salam. Aku tersedar dari lamunan lantas menjengah dari jendela.. Waalaikumsalam.aku menyahut salam sambil melemparkan senyuman walaupun senyuman itu tidak semanis dahulu. “Kak Ani masuklah. Ingatkan sapa tadi” kataku sambil menyambut huluran tangan Kak Ani yang sudah kuanggap sebagai kakakku sendiri. “ Lambat jawab salam. Nie mesti kes mengelamun nie” Tanya kak ani sambil mencuit pipiku. “ Tak adelah kak.. Saya dalam bilik tadi” aku cuba menyembunyikan walaupun memang benar kata kak ani.

“Ayu free tak harinie? Akak ingat nak ajak Ayu keluar. Nak tak” Tanya kak ani. Aku hanya diam sambil befikir. Melihatkan keningku berkerut kak Ani terus menepuk belakangku. “ha.. mengelamun lagi” aku tersentak.. “eh,,eh.. tak adelah..” Aku tersenyum. “ Ayu sejak ayu datang sini akak jarang tengok Ayu keluar. Habis kerja duk rumah. Cuti pun duduk rumah. Sesekali kenelah keluar hirup udara segar” kata kak ani sambil memegang erat tanganku. Aku tak ingat bila kali terakhir aku keluar berjalan-jalan. Bagi aku semua itu sudah tiada makna lagi. Amat sukar untukku mengembalikan semua keindahan dan keceriaanku semula selepas semuanya musnah. Biarlah.

Kak Ani masih merayu pada ku. Akhirnya aku bersetuju demi tidak menghampakan kak Ani yang telah banyak membantuku selama ini. Walaupun dia tidak tahu apa sebenarnya yang terjadi pada hidupku. Lantaran aku membawa diri jauh dari semuanya Aku terus bersiap.

“Kita nak kemana kak?” Tanya ku tatkala kereta produa viva yang kupandu meninggalkan perkarangan rumahku. Rumah ehsan dari Kak Ani. Walau rumah itu telah lama tapi cukup dijaga rapi. Kereta ini sahaja yang mampu kubeli bagi menjalani kehidupan baruku. “Ke butiklah apa lagi” Ayu nie takkan dah luper kut” kata kak ani sambil mencuit pipi gebuku.. “Oh..ok.ingatkan nak kemana tadi” kataku sambil menggaru kepalaku. Lupa pula aku yang tinggal sebulan sahaja lagi Kak Ani akan bergelar raja sehari bersama insane yang dia saying. Perkenalan mereka yang agak singkat hanya dua minggu mereka sudahpun mengambil kata putus untuk mengakhiri zaman bujang mereka. Ye lah umur kak Ani pun dah menjejak 30 an. Apa lagi yang dia harapkan.

Sedangkan aku….. “ Ayu…. Lampu dah hijau.. Jalanlah” sapa kak Ani… Ya Allah….” Kenapa Ayu nie.. Bahaya tau… Bawa kereta pun masih nak mengelamun lagi…” Kak Ani membebel disebalah ku..” Ala.. Ayu tak perasan tadi..Maaf.” kataku sambil mengerutkan dahiku. “Ayu…Ayu… Ingat jangan buat lagi tau” pesan Kak Ani. Ok…..

Sampai dibutik pengantin yang sering dikunjungi oleh kak Ani. Kami terus masuk.. Aku Agak keberatan untuk masuk ke dalam. Tapi kak Ani ingin meminta pendapatku. Selain bakal suaminya abang izad, akulah orang kedua yang akan diminta pendapat oleh kak Ani. Memandagkan Abang Izad tidak dapat menemaninya.. Jadi akulah yang terpaksa menemaninya.. Tak Apalah..

Aku melangkah masuk ke butik itu dengan rasa takut dan gementar. Debaran yang sama kurasa seperti suatu saat dahulu. Perasaan itu tak mampu aku sembunyikan lagi. Melihatkan pakaian pengantin yang tergantung indah.. Peralatan perkahwinan yang begitu cantik… Kelihatan sepasang kekasih yang sedang mengenakan pakaian pengantin yang dipilih. Gaun yang berwarna puti cream…begitu cocok dengan mereka.. Tanpa aku sedari air mataku bergenang di kelopak mataku. Lantas kusapu supaya tidak disedari kak Ani.

“ Ayu.. yang nie ok tak dengan akak?” Tanya Kak ani sambil menunjukkan pada aku dua pasang persalinan pengantin. Satu berwarna cream keemasan dan satu berwarna merah hati. Aku tahu Kak Ani minat pada dua pasang baju itu. Aku lebih beminat dengan baju berwarna cream keemasan itu. Kerana ia tampak cocok dengan kak ani dan abang izad kerana warna kulit mereka memang sesuai. Jika warna merah hati ia terlalu panas dan agak terang warnanya. “ ok akak ambil yang inilah” .. sambil dia menghulurkan baju pilihanku pada perunding perkahwinan miss cerry. Kak Ani berbisik padaku “ Akak tahu pilihan Ayu memang selalunya tepat”… Aku hanya tersenyum.. selepas siap semuanya..kami pergi ketempat lain pula.. Seharian kami menghabiskan masa bagi mencari peralatan bagi persediaan majlis persandingan kak Ani yang bakal tiba tak lama lagi.


Sepulangnya dirumah setelah menghantar kak ani, Aku terus mencapai tuala untuk membersihkan diri..
Malam itu aku sukar untuk melelapkan mata. Terbayang dimataku akan segalanya yang telah berlaku. Ingatanku terus berputar kepada kenangan silam…

“ Abang… tak sabar rasanya Ayu menanti hari bahgia kita” aku berkata kepada abang amir. “ Abang pun sama Ayu… lama abang tunggu saat ini.. dah lama abang impikan untuk hidup bersama Ayu..Sejak kali pertama lagi abang kenal dengan Ayu” Kata Abang Amir sambil mencuit pipiku. “ Lepas nie kita tak boleh nak jumpa selalu.. kta orang tak manis… “ aku berkata sambil memuncungkan bibirku. “ Takkan seharipun tak boleh.. Kalau abang rindu dengan ayu macam mana? Abang bukannya boleh kalau sehari tak tengok wajah Ayu” Kata abang Amir sambil merenung tepat kewajahku. “ Alah abang nie.. bukan lama pun.. 2 minggu jer..tak lama lah sayang” Kataku sambil memegang erat tangan Abang amir.. orang yang sangat aku sayang.. Hanya dia tempat aku mencurahkan kasih, menceritakan masalah. Dia orang yang sanggup menungguku habis mencapai cita-citaku. Orang yang sanggup berkorban segalanya demiku. Kami menyusuri pantai sambil berpegangan tangan.. Tiba2 ombak besar datang menarik abang Amir jauh ketengah lautan… Aku menagis sambil menjerit memanggil abang amir…Abang ……..
Lantas aku tersedar… Astaghafirrahalazim….. Aku mengucap panjang.. Rupanya aku hanya bermimpi… Air mataku berderai jatuh kepipi bila mengenangkan Abang Amir…

Jam menunjukkan pukul 6, Aku bingkas bangkit membersihkan diri untuk menunaikan Solat subuh…
“Ya Allah Ya tuhanku, hanya padamu tempat aku mengadu dan memohon. Berilah aku kekuatan dalam menghadapi kehidupan ini. Kau tunjukkanlah aku jalan kebenaranmu… Kau berikanlah aku kesenangan hidup dan ketenangan. Hanya padamu ya Allah… kau berikanlah kesihatan yang baik untk kedua orang tuaku.. Sesuangguhnya aku terlalu merindui mereka. Berat benar dugaan yang kau berikan padaku Ya Allah. Aku redha jika ini telah kau suratkan untukku. Hanya padamu ya Allah aku bermohon kau lindungilah mereka dari segala bahaya.. sesungguhnya hanya kau yang mengetahuinya”

Seperti selalu pagi subuhku hanya dipenuhi dengan berzikir dan bacaan Al-quran. Didikan yang diberikan oleh ibuku memang amat bermakna padaku. Hanya ini yang mampu kubuat bagi mengisi hari sendiriku. Terkenang akan kampung halaman yang aku tinggalkan demi membawa diri jauh dari segalanya.

Bersambung.....


Note: Ada sesiapa nak tolong bagi idea.. or sambung2...

Tuesday, April 13, 2010

Kau bahgia Aku Tersiksa

Kau Bahagia Aku Tersiksa


Kusangkakan panas berpanjangan
Rupanya gerimis ditengah jalan
Kusangkan kasih berpanjangan
Rupanya putus jua ditengah jalan

Saat kebahagian kita cipta
Sungguh ia milik kita berdua
Tiada sipa mampu memisahkan
Biar badai datang melanda
Biar panas terik di atas
Biar marak api membakar
Cinta tetap milik kita berdua

Kusemai kasih dihalaman rindu
Kusemi cinta di hati kita
Kukutip bunga2 cinta yang gugur 
lalu ku hiasan halaman kita

Tidak penah aku biar kau tersiksa
Tidak pernah kubiar kau berduka
Tidak pernah kubiar harimu tidak ceria
Tidak kusanggup membuat kau derita

Tidak pernah kurang kasih kuberikan
Tidak pernah luntur perasaan sayang
Tidak sedikit kasih kucurang
Tidak sedetik kau ku tinggalkan

Namun kini.....
Semuanya berubah..
Kau pergi tanpa pesan
Kau pergi tanpa pengetahuan
Kau musnah segala harapan
Yang terbina antara kita

Kenapa sayang?
Kasih terlalu banyak kucurahkan
Cinta terlalu dalam kusemikan
Sanggup kau hancurkan hati ku ini

Kenapa dia menjadi pilihan
Kurangkah diriku padamu
Tidak cukupkan kasih sayangku
Tidak cukupkah cintaku
Tidak cukupkah perhatianku

Kini semuanya telah berlalu
Aku disini hanya mampu menangisi
Sungguh berat untuk melepaskanmu
Terlalu payah melupakanmu
Terlalu sukar membuang dirimu dari hidup ini

Sungguh aku masih menyayangimu 
Walaupun hatiku kau luka
Namun Aku tetapi menyayangimu sayang
Walaupun mustahil kita kembali bersama
Semoga kau bahgia disampingnya


Nukilan Anne
Jam 4.50 petang

Enggan Melayan Permintaan Seks

Terbaca didada berita Mymetro kisah suami yang yang sanggup menyimbah cuka getah keatas isterinya kerana keengganan si isteri melayan permintaannya mengadakan hubungan seks dengannya. Ya Allah kenapa semua ini terjadi?



Adakah Si isteri Sudah bosan dengan suaminya?
Adakah keengganan si isteri melayan Si suami disebabkan kelakuan Si Suami itu sendiri?
Patutkan Si isteri melayan nafsu ganas si suami yang panas baran?

Bukankah si isteri itu tercipta dari tulang rusuk sebelah kiri, dekat di hati agar ia dicintai dan terletak dekat tangan, rasionalnya agar ia dilindungi. Isteri bukanlah tempat untuk disepak terajang, dipukul dan dihamun.

Memang si isteri harus melayan si suami, tetapi tidakkah si suami itu mempunyai perasaan untuk memahami kehendak si isteri? Jika terlalu banyak kejadian seumpama ini dimanakah si isteri atau kaum hawa untuk berlindung? Pada siapakah tempat mereka berlindung.

Maka ketakutan akan mula mencelah dibenak hati kaum hawa. Apakah mereka akan menerima nasib yang sama?

Apa pendapat U all semua?

Monday, April 12, 2010

Kekejaman Manusia Tiada Batasan

Pagi Anne baca berita kat Mymetro.. Sedih dan pilu hati Anne melihat kekejaman manusi zaman sekarang. Hati Anne semakin takut.. Beginilah tanda-tanda Zaman semakin menghampiri waktunya. nauzubillah hi minzalik

Mengapa begitu kejam sekalu manusia sekarang sehingga sifat kemanusiaan kian luntur. Yang mula diterapkan sifat kebinatangan. Ya Allah.. Kenapa harus membuang bayi yang tidak berdosa? Binatang pun sayang kan anaknya

Mayat Dalam Tong Sampah





RAWANG: Masih tidak berkesudahan apabila manusia berhati syaitan sanggup membunuh zuriat sendiri dengan memilih tong sampah sebagai ‘kubur’ insan cilik ini. Sungguh menyayat hati apabila bayi lelaki dipercayai dilahirkan dalam tempoh 24 jam lalu ditemui mati dengan berbalut empat beg plastik sebelum dibuang dalam tong sampah di Kampung Tanjung, dekat Sungai Choh, di sini, semalam.

Bayi sempurna sihat dengan kesan berdarah ditemui Mohd Kamil Enoh, 44, yang juga pekerja syarikat kutipan sampah swasta Hulu Selangor, jam 8 pagi. Menurutnya, ketika mengambil sampah yang terdapat dalam dua tong, dia terkejut menemui satu bungkusan berat dibalut beg plastik cerah yang terdapat dalam tong sampah itu.

Berita Selanjutnya Bayi Dalam Tong Sampah


Kejam sungguh mereka nie. Kalau betul tak mahu menjaga bayi tersebut. Kenapa tidak di berikan pada orang lain. Ini sanggup ditinggalkan ditempat-tempat sedemikian rupa? Dalam tong sampah!!! Sebelum buat sesuatu cuba bayangkan lah jika anda yang berada ditempat bayi tersebut.

Siapa yang harus dipersalahkan????
Adakah si ibu? Adakah teman lelakinya? Atau keduanya sekali?

Sunday, April 11, 2010

Exam SPA..... Yes!

Salam semua.. malam nie baru sempat Anne nak muatkan entri blog nie... Sabtu Anne amik exam untuk memasuki Perlkhidmatan GRED 41... Hu..hu... Korang pun samakan... Banyak tengok u all ader post... hik...



Anne amik exam kat Hotel Orkid, di  melaka.. Walaupun terpaksa mengambil cuti demi pergi exam.. sorry boss terpaksa nie. Awal2 pagi lagi dah kuar rumah.. Ayah ngan Acik hantar Anne pergi Melaka... Dalam hati duk berdebar jer..

Sampai hotel.. Naik lif ke tingkat 2.. Ha.. jumpapun dewan Joachim nie.. Hu.hu...  Sini Anne buat ulasan Jujur sebagai pengambik Exam...



Tuk Seksyen A, soalan sama macam Anne amik Exam Pengajiam Am masa STPM dulu.. Sikit Susah.. biasalah kene peka dengan isu semasa nie.

Seksyen B, bab menyelesaikan masalah. Part nie.. nak nangis rasanyer.. Masa 45 minit Soalan 40... Xcukup masa.. minta tambah nie.. Soalan kira-kira.. Ingat boleh pakai kalkulator.. Penat jer bawak... Huk2x. Makin kebelakang makin banyak pulak kira2nyer.. Jujur.. 10 soalan terakhir tak sempat jawab.. Anne just hitamkan mana2 yang Anne suker.. Alah.. Cam tak biasa buat jer.. U all yang amik exam spa sempat tak???

Seksyen C: Cantik... Senang dijawab... Tak susah.. Tangan sakit jugaklah.. duk hitamkan borang OMR nie.

Seksyen D adalah tulis esei bahasa melayu.. 3 soalan pilih satu jer.. Anne pilih soalan satu. Kenapa???? Sebab soalan satu mudah nak jawab dan Anne ada pengetahuan yang banyak kat Soalan tu... Harap2 lepas..

Seksyen E pulak Esei BI: Ha..ha... Anne rasa sume pilih soalan 1 nyer arrr.. Confirm... Betul tak??? Sebab soalan satu berbunyi lebih kurang cengginilah.

 "Social Networking site such as Twitte, Facebook and Myspace is a great tool of communication. But there are underestimate potential danger exposed to the user. Discus" - xtau ader salah skit ar.. tp lebih kurang samalah.

Part paling meletihkan tangan adalah bahagian 2 tuk seksyen A & B.. nie untuk sahsiah dan minat.. Memang letihlah soalan A: 200, soalan B pulak 227... Akhirnyer berjaya menjawab kesemua soalan.

Aminnnnn harap Anne lulus Exam nie..

Thursday, April 8, 2010

Entri Pendek.. Anne Ade Exam

Jam skang 11.33 malam... Anne tak tido lagi.... Masih berinternet.. Buka FB... Nak main game malas..
Anne tengah study aper2 yang patut... Sebab Ader exam... penting tuhhhh.....

Jadi malas nak tulis banyak... Sebab  Sat gi nak pi tido.. Releks...
Besok kerja...

Doakan Anne untuk Exam nie yer....


Lembu..Lembu... Kurang Asam!

Sedang asyik duk jalan-jalan menuju kat opis.. tetiba ader pulak segerombolan lebu lalu kat jalan...
Tetiba ada sekor lembu yang duk pandang tepat kat kami... Aik... Cam tak sedap ati jer nie...

Sah.. memang sah.. dan confirm.. Cabutttttttt

Kami berdua terjun kebawah tempok pantai tu.. dan terus lari.. menyusuri pantai...

Arrrhhhhh pengalaman yang tak mungkin anne luper nieh..

Agak agak lembu tu  nak kejar kita orang ker tak? Atau kita orang jer yang perasan lebih lembu tu nak kejar.

Takperlah sekurang-kurang yer dapat gak berjoging walaupun ditengah hari bute... yang tak penah dek buat orang..

Ps: jangan pakai segala unsur merah.. kalau lalu kat lembu.. Nanti kene kejar..

Theme Support

I'AM BLOGGER

Blog Archive

MY READER

MY ONLINE STUFF (Sampingan)

Tuan Tanah Ye!

My photo

Write To Express My Thoughts And Feelings,
Like Simple. Not Talk Too Much Unless Needed.
Done!