Posts

Showing posts from March, 2010

Kenapa Suka Tengok Wayang?

Ramai yang mengkategorikan aku seorang yang kolot... Tak ikut perubahan waktu.. Tidak mahu tengok wayang
Bagi aku..terpulang pada mereka untuk berkata tentang diriku. Aku tetap diriku..

Jujur aku berkata.. Aku tidak pernah menjejakkan kaki ke Panggung Wayang.. Bukan nya aku seorang yang tidak mengikut peredaran waktu atau begitu kolot untuk tidak mahu pergi kesana.. Sememangnya aku telah berpersepsi bahawa Panggung wayang tempat itu..tempat ini... Bukan aku mengatakan tempat itu tidak baik..
Dimana-mana tempat pun ada juga. Cuma aku masih belum menerimanya..

Sejak dibangku sekolah aku telahpun mendengar berita tentang panggung wayang.. Ada baik dan ada buruk
Ada rakan-rakan yang mengajak ku untuk ke panggung Wayang.. Tapi tak tahu kenapa aku sendiri yang tak mahu.. Mungkin Belum bersedia.. Atau aku kurang berminat.. dan lebih suka menonton di Televisyen atau VCD.

Dalam kalangan keluarga aku juga memang tidak aa yang tengok wayang pun.. Cuma Kak Ngah Aku dan abang serta adik lelakiku..…

Without Facebook

Two days already.. i didn't open my page.
Here is my Facebook page: http://www.facebook.com/norain.mohamad

I'm not hypocrite to says that i don't want to open my page. But i have something to do with my job. When i have FB, i always open my page and sees my friends latest news and write some comments on my friends wall.

Just one day left.. So on thursday i can open my page.. really miss it.
But i know someone wrote in my wall and says.." ha...bestnyer main fb"
Yes Najib.. i knew it.... i can see lah...

Now i know... Facebook.. important to me... Not addicted but need it. WHY?

COUSE OF... FRIENDS... FRIENDS.. GAMES...

Ha..ha.. I love game in facebook
Especially PETVILLE and ZOO WORLD..
Previously i played FISHVILLE AND FARMVILLE..
But this two game need daily updates.. So i can't update it everydays..
So i just stopped to play that game and just concentrate on two games only..

I can't wait... to see my pets and zoo...
Really can't wait...

True express…

Sakit Hati Dengan "MAXIS"

Aku bukan nak tulis entry blog hari2.. tapi sebab aku dah sakit hati sangat jadi baik aku luahkan kat blog aku..dari aku duk pot pet..kat mulu aku..biar aku tulis jer..
Aku bukan aper.. sebab bengang dengan line MAXIS nie.. dah 3 hari dah mende nie berlaku.. Phone aku ker yang ader problem atau line MAXIS nie.. Dah 3 hari aku asyik terima SMS miscall yang sama.. Setiap jam aku dapat SMS tu..
" You have 3 missed calls (2) +6017####### since 3.05 pm 29.3.10 (1) 6012###### since 18.06pm 28.3.10"
SMS nie berulang kali aku dapat.. Bila dah baca SMS tuh xder kat inbox aku.. tu yang pelik.. Tak lama lepas tu dapat SMS tu skali lagi..
Lepas tu HP aku terpadam dan hidup semula... aikkk magik ker.. Cam kiter resart komputer or notebook. and SMS yang sama jugak diterima...
kalau tengah call orang tetiba jer skrin jadi hp jadi putih.. then tulis check info servis.. Giler aper?????
Hati aku jadi bengang.. Klau pakai prepaid aku don't mind aarrrr.. nie pakai bill... tu yang ht panas jerrrr.. Kenap…

Setujukah anda "Hampir separuh iklan kosmetik menipu"

Salam..semua.. Tadi anne lihat2 harian Metro online.. Terbaca pula satu artikel berita berkenaan dengan pengiklanan kosmetik... Tajuknya "Hampir separuh iklan kosmetik menipu"

Anne sutuju sangat dengan tajuk nie... Sini anne quotekan 
"LONDON: Penipuan sesetengah iklan kecantikan - mencecah sehingga satu pertiga daripada jumlah disiarkan di media massa - menyebabkan kadar kemurungan gadis di Britain meningkat, lapor akhbar tempatan, semalam.
Siasatan akhbar The Sun mendapati, model yang digunakan dalam sesebuah iklan bergaya dengan memakai bulu mata atau rambut palsu untuk kelihatan lebih menarik."
The Sun mendapati, 28 peratus iklan kosmetik dalam majalah membuat pengakuan - secara terlindung - bahawa gambar mereka diubah suai.

Sebanyak 44 peratus lagi turut melalui proses pengubahsuaian tanpa diakui.

Hanya 28 peratus iklan kosmetik dipercayai memaparkan kualiti produk sebenar.

Iklan maskara didapati paling serius mengelirukan pengguna dengan 58 peratus mengaku mengu…

Uitm Dihatiku

Tetiba aku teringatkan zaman belajar kat Uitm...
Memang best giler sesangat...
Dah terkedengaranlah pulak kat telinga aku nie akan lagu yang dok jadi kebanggan kami semua nie..
aku Coretkan kat sini untuk tatapan Korang
Para pelajar Uitm atau bekas2 Pelajar Uitm seperti aku..
Ingat lagi tak lagu nie

UiTM Di Hatiku
Wujudmu di sini di tanah anak merdeka bagai obor ilmu memayungi putera-puterinya pelopor hidup budaya bangsa, agama dan negara membentuk akhlak manusia agar jadi sempurna
Ku yang melangkah kesini ingin mempelajari rahsia di muka bumi dengan cara hakiki tunjukkan aku jalan ilmumu untukku menuju destinasi cita-cita negara dan bangsaku..
Majulah bangsa.. maju negara berkat usaha jaya MARA kami berikrar akan berjasa hingga kita berjaya demi bangsa
watikah yang kumiliki kan ku semat dihati janji ku pada pertiwi untuk menabur bakti ku sempurnakan seikhlas hati membela negara
doa restu ayah bondaku untukmu semua UiTM... Usaha Taqwa Mulia...

Bad Service!!!!

Petang semalam, mak, ayah & adik Isla datang rumah aku... Dia orang datang hantarkan Slip Panggilan Test untuk SPA.. Sempat aku jengah keretaku yang barusan lepas accident.. Waa... Boleh tahan juger lukanya.. Sian ko yer bibah... Takper.. Nanti kiter polish yer.

Pastu Ayah ajak pegi minum kat pantai.. So aku on jer... Takkan asyik perap dekat rumah jer. Kami makan kat tempat biasalah.. Salh satu kedai yang warna hijau kat pesisir pantai Pengkalan Balak. Tapi tak tau kenapa kali nie aku rasa hangin sangat ngan kedai tu...

Korang bayangkanlah...
10 minit tunggu orang amik order (tu pun berpanggil.. padahal dia baru jer ambik order meje sebelah) masa amik order tulis jangan tak tulis jer budak tu. kita orang order paling simple jer.. teh o kaw, oren long chan. milo ais 2, mee goreng 2, mee bandung 2.15 minit tunggu air sampai (tu pun terkial2 nak hantar)20 minit nak tunggu makan sampai.. tapi tak sampai2..Aku tanya kakak tu, mana order makan kami.. Dia kata jap.. selang 3 minit budak …

Keretaku Accident

Tadi pukul 7.19 malam, mak aku call.. Suaranya sedih dan lesu jer...
"Anne.. Mak dah balik.. Baru sampai dari Chini... Mak ada dekat Rokan nie"
" Mak dah sampai dah"
"Anne... Mak mintak maaf (cakap sambil nangis).."

Aku jadi kebingungan..." Kenapa nak mintak maaf mak"
"Kereta awak accident... Mak mintak maaf"
" Accident.. Dekat mana? Mak sumer takde apa2 ker?...Tak payah mintak maaf..
Perkara nak terjadi... Yang penting mak, ayah.. Adik sumer selamat"

"Ye lah.. Takut Awak marah dekat mak ngan ayah"
" Nak marah buat apa mak.. Kereta boleh dicari... Yang Penting Mak ayah sume selamat"
" Tadi nak elak lembu... Motor langgar dari belakang.. Tadi dah hantar orang tu pergi klinik. Lampu Belakang pecah, Makgad kete awak calar"
"Takper mak yang penting mak selamat"

Bagi aku kereta bukan no satu yang aku risaukan... Yang penting Keluarga aku selamat
Mereka lebih berharga dari kereta tu....
Patut…

Dia Untukku?

Dia Untukku?
Saban tahun aku dikecewakan oleh insan bernama wanita….
Hawa yang telah menjadikan aku sedemikian rupa..
Hawa yang membuatkan aku memencil diri…
Hawa yang membuatkan hidup aku bersendirian sehingga kini
Hawa yang menutup segala pintu hatiku untuk kaumnya
Hawa yang mencalarkan lambang cintaku padanya
Hawa yang meruntuhkan tembok cintaku padanya
Hawa yang menoda cinta dan kesetiaanku padanya..

Aku membawa diri jauh… mencari ketenangan
Kehisdupanku musnah kerananya
Hidupku jadi huru-hara kerananya
Hidupku kubazirkan begitu sahaja
Harta dan wang ringgit ku taburkan entah kemana
Semuanya keranamu Hawa…

Dua dekad aku bersendiri..
Lantas kenapa tiba-tiba
Pintu hatiku bagai diketuk
Seperti ada yang ingin membukanya
Oh tidak!!!! Tak ingin aku berendam duka lagi
Tak ingin aku memberikan kasih pada
Hawa yang tidak tahu menghargai

Tapi mengapa…..
Semakin aku cuba menutup rapat pintuku
Semakin kuat ketukan itu kedengaran..
Kenapa Hawa? Kenapa masih menjengah ruangan hatiku…
Kenapa …

Bersantai di Pantai Pengkalan Balak

Image
Hari tu masa nak balik kampung Mak, Ayah, Adik Isla & Ira beserta aku... pergi bersantai dan makan-makan kat tepi pantai... Saja-saja nak releks....Sesekali sampai di pantai... bukan selalupun...


Emak dan Ayah cakap... Dah bertahun dia tak kepantai... Berkat aku duk dekat ngan pantailah.. Mereka dapat gi Santai kat pantai...


Nie ada beberapa pic yang aku sempat download dan Snap!!!!

Sesekali melihat keriangan adik aku..Rasa seronok pula. Masa aku kecik2 rasa cam tak penah gi pantai..  Tpi dia orang nie betuah bangat!!
Kelihatan Mak dan Ayah kelihatan mesra..... Suka melihat mereka berdua..
 eeeppp ayah aku suker hisap rokok.. Tapi rokok daunlah.. He.he...
Seasana pantai memberikan ketenangan kepada aku yang sentiasa sibuk dengan kerjaya.. Melihat Adik bongsuku.. yang ceria dan gembira berada dipantai mencuit hati aku..

BOSS VS ME

Someone Give Me An Email. I Wanna Share With You All. I don't know where she get it. But it email that foward by others.
Title: Boss Vs Me
When I Take a long time to finish, I am slow, When my boss takes a long time, he is thorough

When I don't do it, I am lazy, When my boss does not do it, he is busy,

When I do something without being told, I am trying to BE SMART, When my boss does the same, he takes the INITIATIVE,

When I please my boss, I am apple polishing, When my boss pleases his boss, he is cooperating,

When I make a mistake, you're an idiot. When my boss makes a mistake, he's only human.

When I am out of the office, I am wandering around. When my boss is out of the office, he's on business.

When I am on a day off sick, I am always sick. When my boss is a day off sick, he must be very ill.

When I apply for leave, I must be going for an interview When my boss applies for leave, it's because he's OVERWORKED

When I do good, my boss never remembers, When I…

Sambutan Hari Ulang Tahun... Perlu ker?

Sambutan hari ulangtahun sering disambut dengan hidangan kek beserta lilin diatas.
Majlis dihadiri teman-teman, jamuan makan2... Tradisi meniup lilin di kek...

Perlu ker semua tu?

Seumur hidup saya, saya cuma sekali sahaja saya meniup lilin di kek. Sewaktu saya belajar di Uitm dulu.
Itu kali pertama saya diraikan oleh rakan2 saya ... Mereka buat surprise untuk saya. Saya bersama keluarga tak pernah sambaut macam tu..dan saya menangis saat tu... Pertama kali seumur hidup...

Saya tiup lilin tu... Kemudian saya dimarahi teman rapat saya. Katanya kenapa tiup lilin? Nak makan kek. makan sahaja. Itukan budaya Nasrani.... Awak nak ikut macm tu ker?

Sejak itu saya tak penah lagi meniup lilin di kek ketika hari lahir saya. Sayapun tak celebrate hari lahir saya.
Kalau ada sesiapa yang ada maklumat lanjut berkenaan ini... Bolehlah tuliskan komen anda di ruangan komen.

Ulangtahun ke-24, Selamat Hari Lahir

Sedar tak sedar dah 24 tahun anne dah melihat dunia nie.. Semuanya atas keizinan dan keajaiban Allah swt.
Anne telahpun memasuki alam dewasa.. dan bukan lagi remaja...

Bangun sahaja dari tidur..Anne sentiasa ingat pesan seseorang yang amat rapat dengan Anne.
Jika tiba hari Lahir kita, Bangun saja tidur pada hari tersebut terus Ucapkan Syukur kepada Allah swt kerana kita masih diberi kesempatan untuk melihat dunia. Doakan kesejahteraan kedua orang tua kita. Doakan juga untuk diri sendiri.

Jadi bangun sahaja tidur pada subuh tadi, anne terus bersuci, berwuduk untuk solat subuh.
Selesai solat anne terus memanjatkan kesyukuran kepada Allah swt kerana masih memberi kesempatan kepada anne untuk melihat dunia lagi. Masih diberi kesempatan untuk melakukan amal ibadah. Anne turut mendoakan juga kesejahteraan untuk emak dan ayah, kerana telah mendidik dan membesarkankan selama 24 tahun ini.Anne juga mendoakan kesejahteraan hidup dan memohan untuk mempermudahkan kehidupan anne.

Tanpa disengajak…

Hitam the Cat

Image
Name: Hitam
Age: Not Identified
Appearance: Black with white sock
Fav. Food: Chicken (Head) & Lizard
Girlfriends: Kokang



However, he's a cute cat.. I love him

Peristiwa kat kedai makan

Tengah hari tadi, kami makan dekat tempat biasa lah. Lepas ambil lauk kami duduk untuk makan. Tetiba Yan tanya kat aku...
"Kak cube akak tengok nasi akak.. ok tak?" Emmmm pelik.. "Takder paper pun. Ok jer. Kenapa?"
"Cube akan tengok nasi saya..Cam ba.. jer"

Aku pun tengok nasi Yan.. " Hah.. Cam melekit jer" Aku , dila ngan Yan tak tau nak buat camner. Nak panggil pakcik tu.. orang ramailah pulak.
Latstly Dila bangun pegi kat pak cik tu... "{Bla..Bla...Bla.....)

Tak lama pas tu pakcik tu hantar nasi baru....

Moralnyer kat sini...
" Kalau ada yang kurang dengan makanan tu jangan duk canang sana-sini..  Cakap bisik2 ngan owner kedai.. Tu yang paling bagus sekali"
Tak lama pas tu.. Pak cik tu marah dekat isteri dia.. Tapi senyaplah... Tapi tetap kedengaran kat telinga kami bertiga.. Sian dekat Mak cik tu... Baru jer sampai kedai dah kene marah...

Dah habis makan, mak cik tu tanya kita orang pasal nasi tu. So mak cik tu cakaplah.. nasi tu…

Facebook Mania Edisi 2

Setelah membaca petikan berita daripada Harian Metro bertajuk facebook mania..
Saya mula rasa ingin meluahkan pendapat mengenai Facebook mania ini.

Saye adalah pengguna facebook juga. Saya membuka akaun facebook saya pada tahun lepas pada 27 Julai 2009. Pada mulanya saya hanya membuka akaun facebook syarikat. Semata-mata untuk menjalankan promosi bagi dan berhubung dengan pelanggan dan pengedar produk. Kemudian saya mula membuka akaun peribadi saya suapaya saya dapat elakkan daripada bercampur dengan hal kerja.

Saya tak sangka, dengan membuka facebook, saya temui kenalan lama saya yang dah 4 5 tahun tak jumpa. So saya kata, berguna juga ada facebook nie. So dapatlah saya mengetahui aktiviti terbaru rakan-rakan saya. Namun saya menghadkan penggunaan facebook termasuk meletakkan photo2 peribadi saya, kekerapan masuk ke FB. Ini kerana saya tak mahu masa saya lebih kepada FB selain kerja. Saya akui memang sekarang saya kerap login FB. Setiap hari.. Masuk opis jer..saya buka emel company t…

Facebook Mania Edisi 1

Petikan daripada akhbar harian Metro  bertarikh 12 March 2010

Facebook mania
Oleh Norhadiani Baharom dan Wan Asrudi Wan Hasan
am@hmetro.com.my
2010/03/12

Tidak dinafikan, fb jika diuruskan dengan bijak dan berhemah, mampu memberikan banyak manfaat kepada pengguna Internet. Bayangkan, rakan lama yang 30 tahun terpisah boleh bertemu semula secara online dengan adanya Fb. Malah ramai yang sudah ke jenjang pelamin gara-gara bercinta dalam fb! Informasi yang pantas kini boleh merebak ke seluruh dunia melalui Fb, justeru pemilik akaun Fb seharusnya bertanggungjawab ke atas apa yang dimuat naik atau membuat 'post' dalam bentuk mesej dan gambar-gambar.

Namun Fb boleh memberikan kecalaran kepada individu terbabit jika ada bahan yang boleh menyinggung perasaan orang lain dipaparkan. Inilah juga yang dialami pelakon Tari Tirana, Ammar yang dianggap mencaci pihak media menerusi akaun Fb miliknya, baru-baru ini. Di samping ada juga pihak yang tidak bertanggung jawab membuka akaun untuk memben…

Black Out Takde Letrik

Image
Petang semalam hujan lebat sesangat So ingatkan kira oklah.. taklah menakutkan.. Lepas je siap masak sambal udang and Telur dadar Aku pun masuk dalam bilik Duk releks sementara tunggu nasi masak Hujan turun selebat-lebatnya Kilat sabung menyabung Guruh kat langit..
Aku jadi makin kaget…. Manalah tau..tetiba terjadi pula perkara yang tidak diingini..

Aku kat dalam bilik dah siap peluk bantal..dek kerana takut Habis ayat aku baca…. Tetiba lampu terpadam..Keadaan jadi samar… Aku dengan tak sengaja terjerit… Buakan aku sorang jer…Dila pun sama.. Aku terus keluar bilik …pergi bilik dila Sah…suis automatic jatuh..
So kami dua..memang takut skit ngan kilat nie.. Cahayanyer sahaja dah menggerunkan Si Comel punyerlah takut… Aku terpikir nasi yang aku masak kat periuk letrik tadi.. Sah..mantah nanti… Biarlahdulu.. nanti boleh adjust…. Perut dh berkeroncong
Bila keadaan reda skit aku mauk kat bilik cari lilin Yes! Ada.. Tapi takder mancis..nak petik kat gas takut… (Lupakan hasrat nak pasang lilin) Kamipun duduklah dala…

Kod lemak babi - dlm keropok udang ROTA

Image
Baru-baru nie anne terima emel dari rakan2...biasalah emel fwd2 nie... Dan berguna juga kepad kita terutama kita sebagai umat Islam sebagai satu langkah berjaga2.
jadi anne pun nak sharelah dengan semua rakan2 blogger. mungkin ada yang pernah dengar.. dan isu nie dah lapuk... Tapi just untuk remind sahajer....
LOOK THIS!!!

Perhatikan kod- kod dibawah untuk langkah-langkah berjaga.,.
Simpanlah kod2 ini dalah HP..So bila pergi shopping boleh
check barangan yang kita nak beli
Mestilah sentiasa Check label sebelum beli!

MULSIFIERS E-CODES FOR PIG FAT














1 E 100
16 E 280
31 E 434
46 E
2 E 110
17 E 300
32 E 435
47 E<

Pening Kepale

Argggghhhhh pening kepala aku!!!!! Apsal nie? Nie mesti kene hujan
Tension tul lah....
Kenaper time kat umah tak sakit...Time kejer Pulak Sakit Sakit sikit takper arrr Nie berdenyut2 Nyut..Nyut nyut  Kepala rasanya mahu pecah!!!!
Damn!!!!

Countdown 20032010

4 Days more to Go.... Can't Wait that day... The Day I will move to next step... The Day that Everyone wait For it
Can't be move backward... But Always Step Forward
Increase year by year.... And i realize that i'm not a person like before And i need to be more mature than childish I need to be independent not dependent I have to look forward not backward
Yes..  It is the day that i will 24 Years Old
hey Anne!! You're 24 now.. Its time for planning something for yourself! Remember!!!! Don't wait!!! it's Gonna be late Than you will regret