Saturday, August 30, 2014

Teman paling akrab

Teman paling akrab adalah Al-Quran...
Bila gundah.. Baca Al-quran
Bila sedih... Baca Al-quran
Bila gembira... Baca Al-quran

Hati jadi tenang... Hati jadi lega
Jiwa jadi tenteram

Jika teman paling akrab kita adalah manusia
Tanyalah pada diri kita
Seakrab manakah teman kita?
Adakah dia berada dengan kita setiap masa?
Adakah dia ada disaat kita perlukan dia?
Adakah dia sering mendengar tiap luahan kita?
Adakah dia mendorong kita ke arah yang lebih baik?

Bagi yang ada Alhamdulillah... Dia teman sejati....

Dalam berteman ada batasan. Ada kelakuan yang perlu dijaga.. Ada percakapan yang perlu dijaga..

Mungkin kita tiada teman istimewa..
Tapi memadailah kita berkawan tidak banyak sedikitpun boleh hatta hanya seorang pun kawan... Kerana orang yang tidak mempunyai kawan itu adalah orang yang sombong dan merasakan dirinya hebat tanpa teman.

Waulahualam

Tuesday, August 26, 2014

Last day syawal

Rehat sebentar

Hari ini last day puasa... Ehhh syawal.... Kira lastday raya... Memang marveles... Kalau hari ni hari sabtu atau ahad confirm ramai buat open house ... Yelah.. Lastday raya...

Tadi buke-buke lah FB sibuk cite sal cincin tu... Penuh wall..

Mengeshare banyak sangat.... Udah-udah lew nak sebar2 menda gitu... Sian mamat tu malu dia... Siapalah yang ambil gambar dan upload... Berita saja sudahlah.. Walaupun di sensorkan... Orang still boleh detect wajah...

Memang zaman sekarang suka cerita hot-hot gitu.. Dan pengomen pun ramai.. Baik tak tahu dari tahu.. Bila tahu secara tak langsung orang mula fikir mula berkata-kata, mula mengandai-andai...

Oh manusia....

Sunday, August 24, 2014

Maman orang gemencheh

Alhamdulillah... Masa terluang ini boleh lah update sikit blog nie... Sini jer tempat nak berkarya.. Tempat lain macam tak proper jer.. Mcm malas jer... Privatekan je lah yg lain tuk sementara waktu.. Dah kata nak berubah.. Harap2 bertahan lame perubahan itu.. Hihi....

Oh ye.. Saja nak share satu makanan yang terkenal dan femes.. Gulai maman atau rendang maman.. Memang popular dekat daerah terchentaku Gemencheh, Negeri sembilan.

Hari nie taknak share gulainya.. Nak share gambar sayur maman yang fresh.. Ley tengok gambo kat bawah nie..

Sayur nie pahit.. Tapi ubat kan.. Kalau kena cara masaknye.. Tak pahit tapi manis2 gitu...

Cubalah kalau bran...

Kekasih2 ku

Syawal hampir melabuh tirainya.. 2 hari sahaja lagi... MenyempurnKan segalanya.. 1 Zulhijjah akan bermula hari yang baru... Mudah mudahan dipermudahkan segala urusan hambaMU ini menjalani hidup seperti yang direncanakan....

Bersama kekasih hati yang sentiasa berada dihati... Semoga bahgia sentiasa dilimpahi keatas kami hingga ke syurga. Bidadari Humaira yang dicintai dan disayangi....

Saturday, August 23, 2014

Antara Semalam dan hari ini

Semalam telah berlalu..
Tiada apa dapat diubah dan dikembalikan semula
Takkan pernah boleh diubah
melainkan hari ini.. hari ini kita masih boleh mengatur kembali
Masih boleh merencana lagi untuk hari esok..
Lagipun hari ini adalah pasti..
Esok kita takkan ketahui apa yang akan terjadi

Berhentilah mengejar yang semalam..
Pastinya ia tidak akan ada lagi..
Jika adapun.. pasti ia tidak akan sama seperti semalam

Aku telah membuang segala yang semalam..
kerana semalam telah banyak kesilapan
Semalam telah banyak kesakitan
Semalam telah banyak penderitaan
Semalam telah banyak fitnahan
Semalam telah banyak kemarahan


Kulihat hari ini..
Kulakar hari ini
untuk perjalanan diesok hari
walaupun ia tidak pasti..

Maafkan aku kerna kutakmampu mengimbas semalam
Maafkan aku atau tak mampu kembali seperti semalam
Maafkan aku kerna aku telah tepikan jauh kenangan semalam
dan pastinya kutak mahu berada berhampiran semalam..

Cukuplah...
Usah ekoriku lagi...
Usah cariku lagi...
aku bukan aku yang semalam
aku bukan orang yang kau cari semalam
dan aku bukan kau..
kau juga bukan aku

aku seorang pemaaf..
biarlah aku maafkan segala kesilapan melalui Allah swt..
di dunia tiada apa...
di akhirat yang pastinya...

aku telah hilang...
aku telah lama hilang..
hilang setelah kerakusan meragut kebahgiaan
aku telah hilang...
dan aku telah tiada...

aku yang kini... bukan yang dahulu..
aku hari ini adalah untuk menyempurnakan segala yang aku ada..
aku tak mahu mencari kesempurnaan yang yang lain

usah dicari lagi aku..
aku telah tiada....
dan...tiada.....
tiada......

monolog diri....

Wednesday, August 20, 2014

Jika Terpaksa Membenci

Jika terpaksa membenci
Jangan ketara
Sembunyikan bersama sabarmu
Biarkan ia berkata-kata
Relakan dia lakukan segala
Pendam rasamu
Rendam katamu

Jika terpaksa membenci
Benci seadanya
Jangan dirinya
Tetapi kelakuannya
Jangan keterlaluan
Jangan berlebihan
Diam..... Dan cuba maniskan wajah

Jika terpaksa membenci
Jangan sampai dapat dibaca
Sembunyikan segala di sudut hatimu
Namun, ingat jangan beri hatimu kepadanya!

Jika terpaksa membenci....
Alangkah indahnya jika kalimah itu tiada

Pahrol Mohd Juoi

Bidadari ibu dan ayah

Lama sungguh tak update blog... Tersimpan dekat draft je. Yelah.. Update guna handphone kadang-kadang ok... Kadang-kadang tidak.

Melihat perkembangan bidadari membesar.. Ya Allah.. Cepat betul masa berlalu.. Bidadari dah pandai bebel.. Papa...papa.. Petue..petue.. Hoh..hoh... Berbelit-belit lidah membebel... Terngiang-ngiang setiap masa telatah dia..

Alhamdulillah.. Dia satu-satunya anugerah dari Allah swt dan hadiah dari insan yang senantiasa membahgiakan diri ini. Alhamdulillah...

Walaupun tidak dapat menghabiskan masa 24 jam dengan bidadari tapi pastinya dia dijaga baik oleh wan ngan toknya... Bertambah manjalah dia...

Bulan hadapan setahun... Rasa baru je dia lahir.. Terasa lagi saat2 lahirkan dia bersendirian ditemani nurse2 yang baik hati... Air mata mengalir menahan pelbagai rasa.. Dan masih terhidu lagi haruman bidadari saat peluk dia seusai dia lahir.. Wanginya bau syurga..

Moga bidadari jadi anak yang solehah... Dan ibu akan jadi ibu yang terbaik buatmu sayang... Insya allah...

Thursday, August 14, 2014

Malas?

Perkataan malas sering digunakan bila kita tak mahu melakukan sesuatu.. emm betul ker?

Bagi saya Malas itu hanya dijadikan alasan atau perkataan sandaran.. Sebenarnya kita bukanlah malas tetapi kerana ada halangan yang tidak dapat kita laksanakan sesuatu..

Sering kita sebut... malaslah... ok.. saya malas..

Malas itu hanya menutup atau noktah untuak tidak menyatakan perkara sebenar.

emm ok.. itu saja tazkirah simple..

eh tazkirah ker?

Note: luah kat sini jer.. xder kawan nak bual-bual...

Jom Try Personality test...











The results . . .

1. You are a generous and moral (not to confuse with moralizing) person. You always work on self-improvement. You are very ambitious and have very high standards. People might think that communicating with you is difficult, but for you, it isn't easy to be who you are. You work very hard but you are not in the least selfish. You work because you want to improve the world. You have a great capacity to love people until they hurt you. But even after they do. . . you keep loving. Very few people can appreciate everything you do as well as you deserve.

2. You are a fun, honest person. You are very responsible and like taking care of others. You believe in putting in an honest day's work and accept many work-related responsibilities. You have a very good personality and people come to trust you easily. You are bright, witty and fast-thinking. You always have an interesting story to tell.

3.You are a smart and thoughtful person. You are a great thinker. Your thoughts and ideas are the most important. You like to think about your theories and views alone. You are an introvert. You get along with those who likes to think and learn. You spend a lot of time, thinking about morality. You are trying to do what is right, even if the majority of society does not agree with you.

4. You are perceptive and philosophical person. You are a unique, one soul of your kind. Next to you there's no one even slightly similar to you. You are intuitive and a bit quirky. You are often misunderstood, and it hurts you. You need personal space. Your creativity needs to be developed, it requires respect of others. You are a person who clearly sees the light and dark sides of life. You are very emotional.

5. You are self-assured and in charge. You are very independent. Your guiding principle in life is 'I'll do it my way.'. You are very self-reliant and know how to stay strong for yourself and the people you Love. You know exactly what you want and are not afraid of pursuing your dreams. The only thing you demand from people is honesty. You are strong enough to accept the truth.

6. You are kind and sensitive. People relate to you very well. You have many friends and you love helping them. You have this warm and bright aura that makes people feel good when they are around you. Every day, you think about what you can do to improve yourself. You want to be interesting, insightful and unique. More than anybody else in the world, you need to love. You are even ready to love those who don't love you back.

7. You are happy and unflappable. You are a very sensitive and understanding person. You are a great listener who know how to be non-judgmental. You believe that everybody has their own journey in life. You are open to new people and events. You are highly resistant to stress and rarely worry. Normally, you are very relaxed. You always manage to have a good time and never lose your way.

8. You are charming and energetic. You are a fun person who knows how to make people laugh. You live in a state of harmony with the universe. You are spontaneous and enthusiastic. You never say no to an adventure. Often, you end up surprising and even shocking people. But that's just how you are. . . You always remain true to yourself. You have many interests and if something proves of interest to you, you will not rest until you acquire a profound knowledge of this area.

9. You are optimistic and lucky. You believe that life is a gift and you try to achieve as much as possible and put this gift to the best use possible. You are very proud of your achievements. You are ready to stick by the people you care about through thick and thin. You have a very healthy approach to life. The glass is (at least) half full for you. You use any opportunity to forgive, learn, and grow because you believe that life is too short to do otherwise.

my first choose is 5...

Tuesday, August 12, 2014

Semua dirakam semua disimpan

Zaman sekarang setiap perbuatan senang dirakam... Setiap sms boleh disimpan, setiap tulisan boleh di screenshot..

Disimpan... Dijadi bahan... Dijadikan sebaran... Dijadikan fitnahan...

Berhatilah dalam berbicara... Bertuturlah dengan ayat yang indah bahasa... Bertingkahlakulah dengan sopan..

Manusia kini tidak boleh melihat sebarang kesalahan... Segalanya kan menjadi bahan... Bahan bukti.. Bahan fitnah.. Bahan hebahan...

Pesanan diri dan untuk pembaca sekalian

Jernihkan yang keruh.... Jalinan ukhwah sesama insan.. Doakan insan yang amarah pada kita agar dilembutkan hati mereka... Doakan insan yang kita tak kenal tapi kita tahu akan mereka...

Waulahualam...

Sharing: 6 Wanita yang Tak Boleh Dijadikan Isteri

ADA begitu banyak wanita di dunia ini. Rasululullah SAW sudah memberikan arahan kepada kita bagaimana harus memilih wanita yang boleh didekati dan dijadikan pendamping. Namun, selain itu, ternyata ada juga wanita dengan kriteria yang tak boleh didekati dan bahkan dijadikan istri. Siapa saja mereka?
Berikut ini adalah kriteria wanita yang harus dijauhi oleh pria, dan jangan jadikan sebagai istrinya:
1. Wanita “Ananah” : wanita yang banyak mengeluh. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumah tangganya semua tidak suka dan tidak berpuas hati.
2. Wanita “Mananah” : wanita yang suka meniadakan usaha dan jasa suami, akan tetapi sebaliknya menepuk dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.
3. Wanita “Hananah” : Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain (bekas suaminya dahulu)yang dikawininya sebelum sekarang, atau kepada anak dari suaminya yang lain, dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.
4. Wanita “Hadaqah” : melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya, selain itu wanita ini suka ikut nafsunya. Wanita seperti ini membuat pusing kepala lelaki. Dia ingin apa saja dia mau. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk.
5. Wanita “Basaqah” : ada 2 makna:
a. Pertama : wanita seperti ini suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk suaminya tetapi untuk ditujukkan kepada dunia. Suka melawan. Uangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita seperti ini juga sangat suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengungguli dirinya.
b. Kedua: dia marah ketika makan, dan tidak mau makan kecuali dipisah dengan yang lain dan disendirikan bagiannya.
6. Wanita “Syadaqah” : Wanita yang banyak bicara tentang perkara yang sia-sia dan lagi membisingkan sekitarnya.
[Sumber dari Ihya Ulumuddin – Imam Al Ghazali]

Moga ku terhindar dari menjadi sedemikian wanita...nauzubilahiminzalik

Wednesday, August 6, 2014

Simple sahaja

Saya suka yang simple dan mudah... Kadang-kadang orang tengok saya geleng kepala ada, atau berfikiran dia ni xda yang baru atau yang lain ke nak pakai. Emmm biarlah apa orang kata... Tak menyusahkan anda pun..

Pergi kemana-mana bawalah tas tangan, bukan yang ada cop2 jenama terkenal tau... Tas yang orang buat gift kenduri kahwin tu... Hahaaa.. Gelak sendiri jap... Dalam tulah isi ada beg duit small yang dah tercabut2.. hehe... Dah hukum buang jelah...

Tapi saya ni jenis tak kisah... Bukan tak mampu nak beli.. Tapi sy jenis asal boleh guna kita gunalah... Malas nak tunjuk gambo kat sini.. Malas nak snap... Lagipun saya jenis bukan guna handbag.. Kalau ada handbag segala macam nak letak lepas tu cari2 tak jumpa.. Terselit sana .. Terselit sini.

Pakaian pula.. Ofcoz.. Pakaian kerja sehari-harian.. Nasib company provide.. Just beli skirt dan match tudung sahaja. Simple jer kan... Nak pakai lawa-lawa nak tunjuk siapa.. Xgitu..janji kemas.. Lainlah kalau ada appointment ofcoz kite pakai formal attire. Baru orang impress.

Makeup... Emmm oles2 sedikit jer... Disebabkan saya specky.. Jadi takyahlah nak makeup2 sesangat. Ditutup juge.. He..he...

Kasut... Alah biasa jer.. Yang murah2 janji selesa... Beli mahal dulu pun.. Ada dekat kampung.. Tak guna-guna.. Ha..ha.. Itu beli time ikut nafsu... Asal nak beli jer... Sekarang.. No more.

Shopping?
emm lame tak bershopping.. Yelah.. Masa... Lagipun tak rasa nak membeli sangat. Saya bukan boleh tengok orang ramai-ramai... Barang banyak-banyak.. Pening kepala then xbeli apa-apapun.

Jalan-jalan...
Saya bukan seorang yang keluar jalan-jalan. Rumah adalah tempat yang paling selamat dan selesa. Jika dah balik rumah.. Emmm jangan harap saya akan keluar semula melainkan ada urusan penting.

Pokoknya.. Saya suka as simple as i can. As long as masih ok. Well cara kita kan... Semua orang tak sama... Apapun yang penting kita enjoy dengan life kita.

Love my bidadari..  love my love...

Tuesday, August 5, 2014

Tak jadi di Portugis Muara duyong pun ok

Plan ke portugis... Akhirnya ke muara duyong... Walaupun sesat jalan. Maklumlah gelap dan kereta banyak... Orang dah start makan kita baru sampai.. Huhu...

Apapun.. Orang belanja.. Rezeki jangan ditolak...

Tak bagi baca tak perlu post

Mengapa ye begini? Kadang-kadang penuh iklan nak baca pun tak boleh. Alamatnye click close.


Jika Tiada Rezeki

Assalamualaikum selamat pagi semua... mulakan hari ini dengan Ummul kitab Al-Fatihah

Perkongsian pagi. Saya dapat dari WhatsApp... Boleh baca

Jika tiada rezeki anak,
mungkin diberikan rezeki mertua yang baik.
Maka kita lebih bahagia dari mendapat anak yang liar.

Jika tiada rezeki wang ringgit,
mungkin diberikan rezeki kesihatan.
Maka kita lebih bahagia dari kerisauan menjaga harta dunia.

Jika tiada rezeki kereta mewah,
mungkin diberikan rezeki kenderaan yang jarang menimbulkan masalah.
Maka kita lebih bahagia dari membayar kerosakan yang mahal.

Jika tiada rezeki rumah yang besar,
mungkin diberikan rezeki makanan yang tidak pernah putus.
Maka kita lebih bahagia dari si gelandangan.

Jika tiada rezeki pasangan yang cantik,
mungkin diberikan rezeki pasangan yang baik dan pandai menguruskan rumahtangga.
Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman dan terjaga segala.

Jika tiada rezeki jodoh, mungkin diberikan rezeki umur ibu bapa yang panjang.
Maka kita lebih bahagia dapat berbakti sepenuhnya pada orang tua.

Jika tiada rezeki hari ini, mungkin ada rezeki yang lebih baik pada esok hari.
Maka kita lebih bahagia kerana rezeki yang tidak dijangka.

Bersabar. Bersyukur. Berusaha. Berdoa.Bertawakal.

Hanya Dia, Allah Yang Maha Adil
"Hasbi Rabbi Jalallah..Maafi Qalbi Ghairullah..Nur Muhammad Salallah..
Laa ilaa ha ilallah 3x
Muhammadur Rasullullah"

Monday, August 4, 2014

Kesempurnaan...

Sempurna... Perfect... Sememangnya itu fitrah manusia. Keinginan yang tiada batasan.. Kadang terbatas akan kemampuan dan takdir yang telah tertulis....

Siapakah yang merasakan hidupnya sudah sempurna? Satu dalam beribu akan merasakan telah sempurna segalanya..

Bagi diri... Selama ini jenuh mencari akan kesempurnaan.. Namun yang dijumpa semakin tidak sempurna semakin banyak titik titik kecewa, titik- titik yang hampa...

Namun.. Setelah melalui kehidupan jatuh bangun dan jatuh lagi... Lantas berhenti mencari akan KESEMPURNAAN itu... Kerana ia tidak pernah bertemu kerana bila telah merasa sempurna akan wujud juga rasa tidak sempurna...

Berhenti mencari KESEMPURNAAN.. Lalu menyempurnakan apa yang telah ada...
Bila kita kurang mensyukuri maka wujudnya rasa ketidakpuasan hati...

Alhamdulillah... Bila tidak mengejar lagi...terasa tenang hati...bila mengejar semakin merasa kepayahannya.. Bila berhenti segalanya senang menghampiri..

Allah swt tidak selalunya memberi apa yang kita mahukan.. Tapi dia beri apa yang kita perlu... Siap bagi extra yang tidak disangka-sangka...

Namun baik disitu.. Ada juga payah disudut lain... Namun.. Bersabarlah... Insya Allah ada jalan keluar...

#tulisan rangkuman pengalaman dan cerita rakan-rakan....

Buat teman-temanku tersayang... Bersabarlah...

Raya ke lapan 2014

Alhamdulillah....
Al-fatihah buat mangsa MH17 & MH370 serta saudara islam di Palestin..

Dah raya ke lapan. Tiada banyak berbezapun.. Yang paling meriah semasa di kampung di Temerloh Pahang. Seronok.berjumpa keluarga disana dan beraya disana.

Paling gembira bidadari lah. Tak lepas2 diuli2 oleh tok2 dan wan2 serta oyang dia.. Dekat ibu dia time tido je dia nak.. Emmm

Apapun raya tahun ni tetap meriah walaupun sederhana sahaja...

Lisan Lidah dan Lisan berjari

Assalamualaikum wbt salam jumaat penuh barakah.. kita diminta menjaga lisan kita... bahya lidah nie ibarat pedang yang tajam.. walau ha...