Posts

Showing posts from August, 2014

Teman paling akrab

Teman paling akrab adalah Al-Quran...
Bila gundah.. Baca Al-quran
Bila sedih... Baca Al-quran
Bila gembira... Baca Al-quranHati jadi tenang... Hati jadi lega
Jiwa jadi tenteramJika teman paling akrab kita adalah manusia
Tanyalah pada diri kita
Seakrab manakah teman kita?
Adakah dia berada dengan kita setiap masa?
Adakah dia ada disaat kita perlukan dia?
Adakah dia sering mendengar tiap luahan kita?
Adakah dia mendorong kita ke arah yang lebih baik?Bagi yang ada Alhamdulillah... Dia teman sejati....Dalam berteman ada batasan. Ada kelakuan yang perlu dijaga.. Ada percakapan yang perlu dijaga..Mungkin kita tiada teman istimewa..
Tapi memadailah kita berkawan tidak banyak sedikitpun boleh hatta hanya seorang pun kawan... Kerana orang yang tidak mempunyai kawan itu adalah orang yang sombong dan merasakan dirinya hebat tanpa teman. Waulahualam

Last day syawal

Rehat sebentarHari ini last day puasa... Ehhh syawal.... Kira lastday raya... Memang marveles... Kalau hari ni hari sabtu atau ahad confirm ramai buat open house ... Yelah.. Lastday raya...Tadi buke-buke lah FB sibuk cite sal cincin tu... Penuh wall.. Mengeshare banyak sangat.... Udah-udah lew nak sebar2 menda gitu... Sian mamat tu malu dia... Siapalah yang ambil gambar dan upload... Berita saja sudahlah.. Walaupun di sensorkan... Orang still boleh detect wajah...Memang zaman sekarang suka cerita hot-hot gitu.. Dan pengomen pun ramai.. Baik tak tahu dari tahu.. Bila tahu secara tak langsung orang mula fikir mula berkata-kata, mula mengandai-andai...Oh manusia....

Maman orang gemencheh

Image
Alhamdulillah... Masa terluang ini boleh lah update sikit blog nie... Sini jer tempat nak berkarya.. Tempat lain macam tak proper jer.. Mcm malas jer... Privatekan je lah yg lain tuk sementara waktu.. Dah kata nak berubah.. Harap2 bertahan lame perubahan itu.. Hihi....Oh ye.. Saja nak share satu makanan yang terkenal dan femes.. Gulai maman atau rendang maman.. Memang popular dekat daerah terchentaku Gemencheh, Negeri sembilan.Hari nie taknak share gulainya.. Nak share gambar sayur maman yang fresh.. Ley tengok gambo kat bawah nie..Sayur nie pahit.. Tapi ubat kan.. Kalau kena cara masaknye.. Tak pahit tapi manis2 gitu...Cubalah kalau bran...

Kekasih2 ku

Syawal hampir melabuh tirainya.. 2 hari sahaja lagi... MenyempurnKan segalanya.. 1 Zulhijjah akan bermula hari yang baru... Mudah mudahan dipermudahkan segala urusan hambaMU ini menjalani hidup seperti yang direncanakan....Bersama kekasih hati yang sentiasa berada dihati... Semoga bahgia sentiasa dilimpahi keatas kami hingga ke syurga. Bidadari Humaira yang dicintai dan disayangi....

Antara Semalam dan hari ini

Semalam telah berlalu..
Tiada apa dapat diubah dan dikembalikan semula
Takkan pernah boleh diubah
melainkan hari ini.. hari ini kita masih boleh mengatur kembali
Masih boleh merencana lagi untuk hari esok..
Lagipun hari ini adalah pasti..
Esok kita takkan ketahui apa yang akan terjadi

Berhentilah mengejar yang semalam..
Pastinya ia tidak akan ada lagi..
Jika adapun.. pasti ia tidak akan sama seperti semalam

Aku telah membuang segala yang semalam..
kerana semalam telah banyak kesilapan
Semalam telah banyak kesakitan
Semalam telah banyak penderitaan
Semalam telah banyak fitnahan
Semalam telah banyak kemarahan


Kulihat hari ini..
Kulakar hari ini
untuk perjalanan diesok hari
walaupun ia tidak pasti..

Maafkan aku kerna kutakmampu mengimbas semalam
Maafkan aku atau tak mampu kembali seperti semalam
Maafkan aku kerna aku telah tepikan jauh kenangan semalam
dan pastinya kutak mahu berada berhampiran semalam..

Cukuplah...
Usah ekoriku lagi...
Usah cariku lagi...
aku bukan aku yang semalam
aku …

Jika Terpaksa Membenci

Image
Jika terpaksa membenci
Jangan ketara
Sembunyikan bersama sabarmu
Biarkan ia berkata-kata
Relakan dia lakukan segala
Pendam rasamu
Rendam katamuJika terpaksa membenci
Benci seadanya
Jangan dirinya
Tetapi kelakuannya
Jangan keterlaluan
Jangan berlebihan
Diam..... Dan cuba maniskan wajahJika terpaksa membenci
Jangan sampai dapat dibaca
Sembunyikan segala di sudut hatimu
Namun, ingat jangan beri hatimu kepadanya!Jika terpaksa membenci....
Alangkah indahnya jika kalimah itu tiadaPahrol Mohd Juoi

Bidadari ibu dan ayah

Lama sungguh tak update blog... Tersimpan dekat draft je. Yelah.. Update guna handphone kadang-kadang ok... Kadang-kadang tidak.Melihat perkembangan bidadari membesar.. Ya Allah.. Cepat betul masa berlalu.. Bidadari dah pandai bebel.. Papa...papa.. Petue..petue.. Hoh..hoh... Berbelit-belit lidah membebel... Terngiang-ngiang setiap masa telatah dia..Alhamdulillah.. Dia satu-satunya anugerah dari Allah swt dan hadiah dari insan yang senantiasa membahgiakan diri ini. Alhamdulillah... Walaupun tidak dapat menghabiskan masa 24 jam dengan bidadari tapi pastinya dia dijaga baik oleh wan ngan toknya... Bertambah manjalah dia...Bulan hadapan setahun... Rasa baru je dia lahir.. Terasa lagi saat2 lahirkan dia bersendirian ditemani nurse2 yang baik hati... Air mata mengalir menahan pelbagai rasa.. Dan masih terhidu lagi haruman bidadari saat peluk dia seusai dia lahir.. Wanginya bau syurga.. Moga bidadari jadi anak yang solehah... Dan ibu akan jadi ibu yang terbaik buatmu sayang... Insya allah...

Malas?

Perkataan malas sering digunakan bila kita tak mahu melakukan sesuatu.. emm betul ker?

Bagi saya Malas itu hanya dijadikan alasan atau perkataan sandaran.. Sebenarnya kita bukanlah malas tetapi kerana ada halangan yang tidak dapat kita laksanakan sesuatu..

Sering kita sebut... malaslah... ok.. saya malas..

Malas itu hanya menutup atau noktah untuak tidak menyatakan perkara sebenar.

emm ok.. itu saja tazkirah simple..

eh tazkirah ker?

Note: luah kat sini jer.. xder kawan nak bual-bual...

Jom Try Personality test...

Image
The results . . .
1. You are a generous and moral (not to confuse with moralizing) person. You always work on self-improvement. You are very ambitious and have very high standards. People might think that communicating with you is difficult, but for you, it isn't easy to be who you are. You work very hard but you are not in the least selfish. You work because you want to improve the world. You have a great capacity to love people until they hurt you. But even after they do. . . you keep loving. Very few people can appreciate everything you do as well as you deserve.
2. You are a fun, honest person. You are very responsible and like taking care of others. You believe in putting in an honest day's work and accept many work-related responsibilities. You have a very good personality and people come to trust you easily. You are bright, witty and fast-thinking. You always have an interesting story to tell.
3.You are a smart and thoughtful person. You are a great thinker. Your thoughts …

Semua dirakam semua disimpan

Zaman sekarang setiap perbuatan senang dirakam... Setiap sms boleh disimpan, setiap tulisan boleh di screenshot.. Disimpan... Dijadi bahan... Dijadikan sebaran... Dijadikan fitnahan...Berhatilah dalam berbicara... Bertuturlah dengan ayat yang indah bahasa... Bertingkahlakulah dengan sopan.. Manusia kini tidak boleh melihat sebarang kesalahan... Segalanya kan menjadi bahan... Bahan bukti.. Bahan fitnah.. Bahan hebahan...Pesanan diri dan untuk pembaca sekalianJernihkan yang keruh.... Jalinan ukhwah sesama insan.. Doakan insan yang amarah pada kita agar dilembutkan hati mereka... Doakan insan yang kita tak kenal tapi kita tahu akan mereka...Waulahualam...

Sharing: 6 Wanita yang Tak Boleh Dijadikan Isteri

ADA begitu banyak wanita di dunia ini. Rasululullah SAW sudah memberikan arahan kepada kita bagaimana harus memilih wanita yang boleh didekati dan dijadikan pendamping. Namun, selain itu, ternyata ada juga wanita dengan kriteria yang tak boleh didekati dan bahkan dijadikan istri. Siapa saja mereka? Berikut ini adalah kriteria wanita yang harus dijauhi oleh pria, dan jangan jadikan sebagai istrinya: 1. Wanita “Ananah” : wanita yang banyak mengeluh. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumah tangganya semua tidak suka dan tidak berpuas hati. 2. Wanita “Mananah” : wanita yang suka meniadakan usaha dan jasa suami, akan tetapi sebaliknya menepuk dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar. 3. Wanita “Hananah” : Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain (bekas suaminya dahulu)yang dikawininya sebelum sekarang,…

Simple sahaja

Saya suka yang simple dan mudah... Kadang-kadang orang tengok saya geleng kepala ada, atau berfikiran dia ni xda yang baru atau yang lain ke nak pakai. Emmm biarlah apa orang kata... Tak menyusahkan anda pun.. Pergi kemana-mana bawalah tas tangan, bukan yang ada cop2 jenama terkenal tau... Tas yang orang buat gift kenduri kahwin tu... Hahaaa.. Gelak sendiri jap... Dalam tulah isi ada beg duit small yang dah tercabut2.. hehe... Dah hukum buang jelah...Tapi saya ni jenis tak kisah... Bukan tak mampu nak beli.. Tapi sy jenis asal boleh guna kita gunalah... Malas nak tunjuk gambo kat sini.. Malas nak snap... Lagipun saya jenis bukan guna handbag.. Kalau ada handbag segala macam nak letak lepas tu cari2 tak jumpa.. Terselit sana .. Terselit sini.Pakaian pula.. Ofcoz.. Pakaian kerja sehari-harian.. Nasib company provide.. Just beli skirt dan match tudung sahaja. Simple jer kan... Nak pakai lawa-lawa nak tunjuk siapa.. Xgitu..janji kemas.. Lainlah kalau ada appointment ofcoz kite pakai forma…

Tak jadi di Portugis Muara duyong pun ok

Image
Plan ke portugis... Akhirnya ke muara duyong... Walaupun sesat jalan. Maklumlah gelap dan kereta banyak... Orang dah start makan kita baru sampai.. Huhu...Apapun.. Orang belanja.. Rezeki jangan ditolak...

Tak bagi baca tak perlu post

Image
Mengapa ye begini? Kadang-kadang penuh iklan nak baca pun tak boleh. Alamatnye click close.


Jika Tiada Rezeki

Assalamualaikum selamat pagi semua... mulakan hari ini dengan Ummul kitab Al-Fatihah

Perkongsian pagi. Saya dapat dari WhatsApp... Boleh baca

Jika tiada rezeki anak,
mungkin diberikan rezeki mertua yang baik.
Maka kita lebih bahagia dari mendapat anak yang liar.

Jika tiada rezeki wang ringgit,
mungkin diberikan rezeki kesihatan.
Maka kita lebih bahagia dari kerisauan menjaga harta dunia.

Jika tiada rezeki kereta mewah,
mungkin diberikan rezeki kenderaan yang jarang menimbulkan masalah.
Maka kita lebih bahagia dari membayar kerosakan yang mahal.

Jika tiada rezeki rumah yang besar,
mungkin diberikan rezeki makanan yang tidak pernah putus.
Maka kita lebih bahagia dari si gelandangan.

Jika tiada rezeki pasangan yang cantik,
mungkin diberikan rezeki pasangan yang baik dan pandai menguruskan rumahtangga.
Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman dan terjaga segala.

Jika tiada rezeki jodoh, mungkin diberikan rezeki umur ibu bapa yang panjang.
Maka kita lebih bahagia dapat berbakti sepenu…

Kesempurnaan...

Sempurna... Perfect... Sememangnya itu fitrah manusia. Keinginan yang tiada batasan.. Kadang terbatas akan kemampuan dan takdir yang telah tertulis....Siapakah yang merasakan hidupnya sudah sempurna? Satu dalam beribu akan merasakan telah sempurna segalanya.. Bagi diri... Selama ini jenuh mencari akan kesempurnaan.. Namun yang dijumpa semakin tidak sempurna semakin banyak titik titik kecewa, titik- titik yang hampa...Namun.. Setelah melalui kehidupan jatuh bangun dan jatuh lagi... Lantas berhenti mencari akan KESEMPURNAAN itu... Kerana ia tidak pernah bertemu kerana bila telah merasa sempurna akan wujud juga rasa tidak sempurna...Berhenti mencari KESEMPURNAAN.. Lalu menyempurnakan apa yang telah ada...
Bila kita kurang mensyukuri maka wujudnya rasa ketidakpuasan hati...Alhamdulillah... Bila tidak mengejar lagi...terasa tenang hati...bila mengejar semakin merasa kepayahannya.. Bila berhenti segalanya senang menghampiri.. Allah swt tidak selalunya memberi apa yang kita mahukan.. Tapi di…

Raya ke lapan 2014

Alhamdulillah....
Al-fatihah buat mangsa MH17 & MH370 serta saudara islam di Palestin..Dah raya ke lapan. Tiada banyak berbezapun.. Yang paling meriah semasa di kampung di Temerloh Pahang. Seronok.berjumpa keluarga disana dan beraya disana. Paling gembira bidadari lah. Tak lepas2 diuli2 oleh tok2 dan wan2 serta oyang dia.. Dekat ibu dia time tido je dia nak.. EmmmApapun raya tahun ni tetap meriah walaupun sederhana sahaja...