Personal blog. Bukan sekadar blogger. Tentang kehidupan, hiburan, informasi, segmen, giveaway dan contest, pendapat dan Pandangan Serta Nasihat. Perkongsian Dengan Rakan Blogger.

Tuesday, June 29, 2010

Suatu Hari Di Dalam Bas

Tuesday, June 29, 2010 Posted by Ann Mohamad 2 comments
Satu hari dalam perjalanan nak balik kampung,

Tempat di Stesen Bas Msjd Tnh: Pekan yang kira sibuk gaklah

Duduk tunggu bas ke AG... Emmm lambat giler2 nak tunggu... If ada bas direct memang dah jadi choice no 1.. Teksi???? Emm Boleh gak.. Tapi hujung bulan da... Kalau tau lambat giler takder aku direct dari office balik.. Sempat aku balik rumah. releks.. packing baju.. Hu..hu... Agak sejam lebih aku menunggu..bas kat depan aku untuk membuka pintu bas dia..

Akhirnya..... Fuhh...

Tempat di Stesen Bas AG: Uiitttt Banyak perubahan nampak 

Sampai kat AG aku rasa lain.. Apsal pakcik bas nie berhenti kat sini? Aku tanya kat pakcik bas tu.. " Pakcik Bustand dah tukat sini ker?" Pakcik tu jawab "Ye".. Jawapan tak memuaskan.. Akupun turun ja lah.. Stesen baru .. Sungguh pelik.. Apsal yer?

Akhirnya terjawab..."Tengah Renovate Baru..Hu,.hu.." Tunggu bas lama pulak tuh... Aku dah lah nak kejar masa sementara ayah ade kat pusat servis kete. uihhh lambat.. Mana bas yang selalu aku naik nie? Terpaksa pilih bas lain nak ke Pekan Tmpn.. Dapat bas & SMS ayah... Lambat sudah... Hu..hu..Ayah dah on da way gi balik monchester.. hu..hu.. Xperla...

Tempat di Stesen Bas Tmpn: emmm Agak lengang

Turun bas terus ambil bas ke Monchester (Amacam glemor tak nama?) Aku bayar RM5..tambang RM3.10.. Tapi bile aku cek.. Apek tu bagi balance kat aku RM7.. hu..hu... Aku dah tau... So bangun dari tempat duduk aku pulang balik kat apek tu.. (he..he.. baik konon.. xlah... aku jenis kalau orang tu bagi duit terlebih if aku perasan aku pulang.... tapi if aku terus masuk poket.. conpirm tak perasan..)

Tetiba ada sorang mamat nie mintak nak duduk sebelah aku.. Padahal seat lain kosong.. So aku kata duduklah.. Dia agak kurang sikitlah mengikut apa yang aku nampak ikut gaya dia cakaplah.. Takper.. kejadian Allah.. Dia duduk jer sebelah aku terus kata...

" Boleh kita couple?" Mak aii nie sudah lebih... Aku just geleng kepala...
" Nama siapa? " Aku senyum + geleng kepala + diam " Ala.. tanya nama jer pun" Diam lagi...

Pastu dia cakap: " Dalam kubur..akan ditanya.... "SIAPAKAH SAUDARA KAMU?"
2 3 kali dia ulang perkataan tu kat aku.. Kemudian dia cakap lagi... "SAUDARA SAYA ADALAH SEMUA UMAT ISLAM... SAYA ISLAM AWAKPUN ISLAM"

Akhirnya aku jawablah... " Nama saya Anne" Pastu dia mintak no phone.. dah mula dah.. Nak matikan ayat dia.. Aku cakap.. "Tak boleh... Saya dah bertunang.." dan aku terus tunjuk cincin yang aku pakai...

Pastu dia kata " Dah tunang taknak kacaulah" terus dia blah.. kat seat lain.. Dia duk usha orang lain pulak.. Ha..ha..

Nota aku : 

Bila fikirkan tersentuh hati pulak tengok dia... Apa nak buat, tu anugerah Allah swt.. Setiap kekurangan dan kelebihan pasti ada hikmat disebaliknya... Al-Fatihah untuk kesejahteraan kamu yer..

Kalau Kerja Asyik Internet

Tuesday, June 29, 2010 Posted by Ann Mohamad 2 comments
Kalau kerja asyik mengadap internet sajer... Camnie lah jadinyer


berdepan dengan segala macam seperti ini




Yang ini juga




Serta Ini dan ini...





Merewang-rewang Kesini...


Tapi Yang Penting Skali ini...





TETAPI...... 

Bila Takder INTERNET.......


Sebab Nie punya pasal




Dan Aku Jadi Seperti ini... Menunggu internet ada




Akhirnya


Kerja pun akan jadi seperti ini



Hu..hu... Aper nak buat..
Tension Yang Amat!!!!!

Monday, June 21, 2010

Apa Yang Lagi Penting?

Monday, June 21, 2010 Posted by Ann Mohamad 5 comments
Suatu pagi si ayah menelefon anak perempuannya, disaat itu anak gadisnya masih lagi dikamar, masih lagi tidur.

Ayah bertanya “ Awak dekat mana? Awak sihat tak?” Betapa prihatinnya seorang ayah kepada anak perempuannya.
Si anak menjawab “ Sihat.. ada dirumah”.
Si anak pula bertanya “ Ayah sihat? Ayah dekat mana?
“Ayah sihat. Ada dekat kebun tengah menoreh” Jawab si ayah
“Emak sihat ker?” Anak gadisnya bertanya akan emaknya
Si ayah menjawab “ Kenapa?” Pelik, kenapa di Ayah berkata begitu.
Si anak menjawab “Tanya jer. Mak sihat ker?” Sianak bertanya lagi.
Kemudian ayahnya menjawab “ Emak demam tak elok lagi.Dah seminggu emak tak ikut ayah menoreh. Tangan mak terkena pisau getah.”
Anak gadis itu terdiam. Hatinya bertambah risau akan keadaan emaknya.
Si anak bertanya lagi. “Abang dengan kakak balik tak?”
“ Abang awak tak balik. Seorang pun tak balik” Jawab si ayah dengan nada sedih dan kecewa.
Si anak terdiam. Rasa bersalah mula menyelubungi dirinya. Terasa bersalah dia tidak pulang ke kampung.
Si anak gadis itu duduk diam... Memikirkan apa yang dia hendak lakukan. Ingin sambung tidur semula, hatinya tak sedap. Semua kerja yang dibuat tak kena.. rasa seperti ada perasaan bersalah wujud dalam dirinya.

Lantas dia terus nekad, handphone dicapai dan " Ayah rasa nak baliklah hari nie"
Kemudian Si Ayah berkata dengan nada gembira... " Baliklah... Nanti dah sampai bagitau ayah. Ayah jemput." 
Si anak gadis tersebut bangun dan terus bersiap pulang bertemu kedua orang tuanya..
Moralnya:

Jangan sesekali membiarkan kedua orang tua merasa sedih tatkala menunggu kepulangan anak tetapi anak tak muncul-muncul. Mengharap anak pulang menjengok walau seketika tetapi tiada juga. Ingatlah mereka tiada harta yang paling berharga selain daripada anak-anak yang ibu kandungkan selama 9 bulan, membesarkan sehingga dewasa. Takkan lah kita si anak tak dapat meluangkan masa walau sehari dengan mereka?

Walaupun ibu bapa kata "tak apa tak dapat balik, nanti baliklah" Tapi sebenarnya dalam hati mereka sedih anak mereka tak dapat pulang. Selagi mereka ada jagalah mereka sebaik-baiknya. Bila dah tiada jangan pula kita tangisi dan berasa kesal kerna dimasa hidup mereka kita mengabaikan mereka.

Saturday, June 19, 2010

Dengar je lah....

Saturday, June 19, 2010 Posted by Ann Mohamad No comments
Malam nie tak tau nak buat aper... Dah nama duk sorang... Bilalah housemate baru tu nak datang yer? Giler rasanyer duk sensorang nie... Apalagi kerja yang aku duk buat malam nie..

MengUpdate FB... 
Apa lagi sempana FIFA nie sengaja menukar pic kat FB dengan jersey England. kalu rasa nak add saya kat FB klik jer gambar kat bawah nie... Jangan segan silu..


Tak pun kat page khas tuk Rakan-Rakan Blogger saya..Klik jer gambar bawah nie


Kenapa saya minat England? Sebab dia....
BECKHAM...


Dah STOP pasal FB.. ENGLAND... BECKHAM

malam nie jadi kelawar sementara.. Bukak Gengblogger... Layan sana layan sini... 
Masuk Blog sendiri.. tengok Shoutmix... Sapa duk singgah... Hik..Hik..hik..
Mekaceh... Dah singgah dah kat tempat u all...

Tu jer... Sebelum tirai malam nie nak dilabuhkan
harap maaf andai entry nie buat semak jer...
Sajer jer nak eksposed sesikit pasal ENGLAND n BEECKHAM
hiks... 
Dah arrr... Merapu jer...

Friday, June 18, 2010

Why?

Friday, June 18, 2010 Posted by Ann Mohamad No comments
Don't know what to say today... 
So long i didn't update my blog.. 
Don't post any entry... 

Too stress with all this kind of problem.. feeling and so on
Hard to describe.. had to explain... Difficult to understand.

Try to be normal.. and forgot everything
But.. i can't do it..
Event i have made a choice but my heart still with you

Event i know.. we cant be together... Not can't but hard..
But there still have some hope..
Hope that i really pretend it.

I wont hurt anyone.. and i wont hurt you..
I know what your feeling now.. 
It same with me..

I hope you still can wait me..
Please.. we still have time to changed everything
There's still have ways for us..
To be like before..
Happy with our life 

" Even we are different... Even we can't be like before.. 
Even i was not there.. Even our love can't get it destiny... 
Whatever people said about us... about you.... about me... 
it wont changed.... Unless Allah do it for us"

Friday, June 11, 2010

Hilang 1 dapat 3

Friday, June 11, 2010 Posted by Ann Mohamad , , 4 comments
Awas Entry ini sangat gila... dan addicted

Emmm.... Setelah kehilangan dia .... Saya berjumpa yang baru... Walaupun bukan saya punya..Tapi saya nak jugak dekat dia... Ha..ha.. jahat..jahat..

Dah lah tak payah nak merapek lagi.. Saya hilang 1 tapi saya dapat 3 sebagai ganti... ha..ha.. Nie lah anak2 baru saya... Comel tak?


Mereka bertiga sungguh mencuit hati saya.. Setiap hari balik kerja ader jer mereka semua menunggu kepulangan saya... hu..hu... syahdunyer... Pagi2 nak pergi kerja dah tunggu depan pintu mengiau2.. Sebab nak makan.. Berlari2 masuk dalam rumah.... Memang comel anda..

Tapi Ibu dia mulut bising... Ayah dia si comel tu.. Cool jer... 

Hee..hee... Hidup bujang... kamu saja yang temankan saya sorang2 kat rumah nie...
Makaceh...

Tuesday, June 8, 2010

Orang tu kata kat saya....

Tuesday, June 08, 2010 Posted by Ann Mohamad , , , 2 comments
Emmm... Pening nyer kepala... Kene hujan... Hu..hu.. Kerja..kerja..kerja... Time rehat nie muat entry sikitlah...


Semalam ader orang tu bagi advice kat saya... Begini...

" Kalau nak mendirikan rumah tangga nie bukan senang (cerita dia sebagai yg dah ader experiencelah) Macam-macam masalah akan timbul.. Sebelum kahwin memang indah.. Bila dah kahwin banyak masalah akan timbul yang kene hadapi.
Masalah DUIT
Masalah KESETIAAN
Masalah KERJA
Masalah KEPERCAYAAN
Masalah CAMPURTANGAN pihak ke3, mak, ayah, adik, abg, kakak, ipar duai, kawan..dll
Masalah ANAK
Masalah SELEPAS BERANAK
Bukan senang nak hadapinyer.. Lainlah kalau ader yang seperti ini:
Sama-sama SERASI
Sama-sama BERTOLAK ANSUR
Sama-sama MEMAHAMI
Sama-sama MEMPERCAYAI
Sama-sama SALING YAKIN antara satu sama lain
Sama-sama BERJUANG TENGAK CINTA TERHALANG / DIRESTUI

Kalau sebelah pihak sahaja yang kuat dan sebelah lagi tak... Tak boleh jadi.. Kadang-kadang kita asyik mempertahankan sesuatu yang mustahil... dan akhirnya kita yang akan kecundang dan merana...
Kita kadang-kadang terlalu yakin dan selalu kata boleh walau nampak dh x boleh.. bila buat juga atau teruskan.. akhirnya makan diri...

"Sebab tu nak diingatkan kat sini kalau x bleh pergi jauh, jgn bohongi diri kata boleh"


Ada juga sorang kawan nie meluahkan pendapatnyer

Jangan sayang kat seseorang tu tak bertempat... Nanti kamu yang merana.. Kalau betul2 tak yakin.. baik jangan bagi harapan... Nanti hanya menyakitkan.. Kalau terlalu berharap.. Dan terlalu yakin dengan pilihan bila tak jadi merana sendiri... Kalau nak teruskan macam tu gak.. Kalau tak berjaya satu jer yang akan saya kata..... PADAN MUKER KAMU

Hai... macam nielah adat bercinta.. Takut juga fikirkan.... Tapi Pada kawan2 yang ader pengalaman bolehlah share ngan saya... Mana tau berguna pada saya atau pada pembaca yang lain... Makaseh...

ps: Credit buat Hafiz & Jijie

Sunday, June 6, 2010

PelikNyer Aku?

Sunday, June 06, 2010 Posted by Ann Mohamad 3 comments
Peliknyer Aku?  Emmm Memang pelikpun...
Tahap ketensionan yang melampau.... Stress yang amat.... Kadang-kadang mood baik jer... Kadang-kadang mood... tak baik.. Manusia..

Tapi tak tau naper... tabiat sekarang bila time tension-tension.. dengar lagu Remix....(Ala-ala dis tu.... rentak dia best.. hilang tension...) Emmm tak penah2 dengar lagu remix.. tetiber jer terminat dengar... hu..hu... (Anne ker nie? Bukan slalu dengar lagu jenjiwang ker? Kalau bukak lagu pasti lagu duk sama ngan life dia... kik...kik... sampai kene tegur kat opis... he...he.... Sorry na.. nak wat camner.... otomatik lagu tu.. xleh wat aper lah yer..)

Emmm Sajer memuatkan etry.. baru balik dari kampung... jumpa parent ngan adik2.. Alhamdulillah.. Mereka sihat... tapi satu jer kurang.. Aduka Kasturi my lovely cat dah takder.... huh..huh.. Saperlah yang curik dia...Windu sangat2..

 Aduka Kasturi.. Aku kangan bangat sama kamu... Pulanglah..

Saturday, June 5, 2010

Aku Punya Suke Nak Letak Aper

Saturday, June 05, 2010 Posted by Ann Mohamad 2 comments
Hu..hu... Entry entah aper2... Maaflah tajuk jer cam tu... tp memang betul aper... kik..kik..kik..
My blog is my blog... My entry is my entry (Cam kasar jer bunyinyer) ... Taklah blog saya.. saya ader hak nak tulis aper saya sukerlah... Awak tak suke takper... tapi xkan sumer nyer tak suker kut...



Tapi ader soranglah yang alert ngan aper yang saya post... tu yang nak kene cover tu... Xnak exposed name dia kat sini... hik..hik..hik.. Jangan mare...Tapi diapun dah lebih popular dari sifu dia nie... (gelak besar2)



Sempat selak2 metro online .. cerita panas jugak. Jual tubuh demi kekasih Arab.. Nak jumpa kekasih yang berjanji nak berkahwin, sanggup jual tubuh untuk dapatkan pembiayaan ke sana. Nauzubillah hi minzalik... Cinta itu memang buta.. sanggup begadai semua demi mendapatkan kekasih.. Tapi kita dah diberikan pancaindera (mata) oleh Allah s.w.t, janganlah kita turut sama buta... Panahan Cinta Pak Arab.. Akhirnya segalanya musnah. Kepada mangsa... jadikan suatu pengajaran atas segala kesilapan.. Niat anda tampil kedepan memang dihargai. jadikan kesilapan dahulu sebagai satu landasan kukuh untuk menjadi yg lebih baik. http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Jualtubuhdemikekasih/Article



Emm satu lagi berita mengenai pakcik-pakcik teksi nie.. aper kes nie... Kalau dah jenayah ader sahaja kat mana-mana. Mengumpan kebaikan pada mangsa untuk tujuan kepuasan nafsu sendiri.. Nak cari rezeki biarlah halal.. nie ader tujuan lain yang tak sepatutnya... ish..ish... Ader jugak dengar khabar salah satu teksi kat masjid tanah nie pun sama gak...
http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Umpankaraoke/Article



Menurut kenalan ada sorang drebar teksi nie ada yang ajak untuk lakukan perbuatan tak senonoh dengan penumpang dia.. Sejauh mana kebenaran tak tahulah.... Katanya diceritakan oleh mangsa yg pernah naik teksi orang tu.. Takut jugak coz saya pun naik teksi gak.. Tapi takat nie takderlah perkara yg tak diingini..



Nie jer yg nak update... Just ceriakan blog nie jer... kik..kik...kik..
Sambil menikmati kemeriahan aktiviti kapal layar kat Pengkalan Balak nie... Jom Pi Pantai Pengkalan Balak

Thursday, June 3, 2010

Kalau Rasa Baik... Bacalah..

Thursday, June 03, 2010 Posted by Ann Mohamad 3 comments
Siapakah orang yang sibuk? 
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s

Siapakah orang yang manis senyumanya? 
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang kaya? 
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin? 
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi? 
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan...

Siapakah orang yang paling cantik? 
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas? 
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit? 
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya....

Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka..

Siapakah org yg KEDEKUT
Orang yg kedekut ialah org yg membiar atau membuang email ini begitu sahaja, malah dia tidak menyampaikan pula pada org lain. 
Ps: (aku tak kedekut.. sebab tu tolong sebarkan...)

Pesanan: Nie hasil kiriman teman pada emel anne

Theme Support