Personal blog. Bukan sekadar blogger. Tentang kehidupan, hiburan, informasi, segmen, giveaway dan contest, pendapat dan Pandangan Serta Nasihat. Perkongsian Dengan Rakan Blogger.

Tuesday, June 29, 2010

Suatu Hari Di Dalam Bas

Satu hari dalam perjalanan nak balik kampung,

Tempat di Stesen Bas Msjd Tnh: Pekan yang kira sibuk gaklah

Duduk tunggu bas ke AG... Emmm lambat giler2 nak tunggu... If ada bas direct memang dah jadi choice no 1.. Teksi???? Emm Boleh gak.. Tapi hujung bulan da... Kalau tau lambat giler takder aku direct dari office balik.. Sempat aku balik rumah. releks.. packing baju.. Hu..hu... Agak sejam lebih aku menunggu..bas kat depan aku untuk membuka pintu bas dia..

Akhirnya..... Fuhh...

Tempat di Stesen Bas AG: Uiitttt Banyak perubahan nampak 

Sampai kat AG aku rasa lain.. Apsal pakcik bas nie berhenti kat sini? Aku tanya kat pakcik bas tu.. " Pakcik Bustand dah tukat sini ker?" Pakcik tu jawab "Ye".. Jawapan tak memuaskan.. Akupun turun ja lah.. Stesen baru .. Sungguh pelik.. Apsal yer?

Akhirnya terjawab..."Tengah Renovate Baru..Hu,.hu.." Tunggu bas lama pulak tuh... Aku dah lah nak kejar masa sementara ayah ade kat pusat servis kete. uihhh lambat.. Mana bas yang selalu aku naik nie? Terpaksa pilih bas lain nak ke Pekan Tmpn.. Dapat bas & SMS ayah... Lambat sudah... Hu..hu..Ayah dah on da way gi balik monchester.. hu..hu.. Xperla...

Tempat di Stesen Bas Tmpn: emmm Agak lengang

Turun bas terus ambil bas ke Monchester (Amacam glemor tak nama?) Aku bayar RM5..tambang RM3.10.. Tapi bile aku cek.. Apek tu bagi balance kat aku RM7.. hu..hu... Aku dah tau... So bangun dari tempat duduk aku pulang balik kat apek tu.. (he..he.. baik konon.. xlah... aku jenis kalau orang tu bagi duit terlebih if aku perasan aku pulang.... tapi if aku terus masuk poket.. conpirm tak perasan..)

Tetiba ada sorang mamat nie mintak nak duduk sebelah aku.. Padahal seat lain kosong.. So aku kata duduklah.. Dia agak kurang sikitlah mengikut apa yang aku nampak ikut gaya dia cakaplah.. Takper.. kejadian Allah.. Dia duduk jer sebelah aku terus kata...

" Boleh kita couple?" Mak aii nie sudah lebih... Aku just geleng kepala...
" Nama siapa? " Aku senyum + geleng kepala + diam " Ala.. tanya nama jer pun" Diam lagi...

Pastu dia cakap: " Dalam kubur..akan ditanya.... "SIAPAKAH SAUDARA KAMU?"
2 3 kali dia ulang perkataan tu kat aku.. Kemudian dia cakap lagi... "SAUDARA SAYA ADALAH SEMUA UMAT ISLAM... SAYA ISLAM AWAKPUN ISLAM"

Akhirnya aku jawablah... " Nama saya Anne" Pastu dia mintak no phone.. dah mula dah.. Nak matikan ayat dia.. Aku cakap.. "Tak boleh... Saya dah bertunang.." dan aku terus tunjuk cincin yang aku pakai...

Pastu dia kata " Dah tunang taknak kacaulah" terus dia blah.. kat seat lain.. Dia duk usha orang lain pulak.. Ha..ha..

Nota aku : 

Bila fikirkan tersentuh hati pulak tengok dia... Apa nak buat, tu anugerah Allah swt.. Setiap kekurangan dan kelebihan pasti ada hikmat disebaliknya... Al-Fatihah untuk kesejahteraan kamu yer..

2 comments:

misyamissyou said...

lorhh..kena usha..sengal tau laki cam ni..seboleh-bolehnye nak number orang..adoiii

Miss Annaz said...

ha..ha.ha..
mamat 2 belum khatam lg bab2 usha aweks..
klu i..

>klu baru ber boypren : ala..belum tunang lg..

>klu dh tunang : ala..belum kahwin lg..

>klu dh kahwin : yg dh kahwin pun leh cerai..

Bleh pakai tak idea nih...
jgn cuba2..takut nanti dpt bonus..

PELEMPANG + PENERAJANG...

Theme Support

I'AM BLOGGER

Blog Archive

MY READER

MY ONLINE STUFF (Sampingan)

Tuan Tanah Ye!

My photo

Write To Express My Thoughts And Feelings,
Like Simple. Not Talk Too Much Unless Needed.
Done!