Posts

Showing posts from October, 2010

Indahnya senyuman

Image
Dengar radio tadi... terdengar lagu nie.. Emm interesting...

Senyum seindah suria, yang membawa cahaya, senyumlah dari hati, duniamu berseriSenyum umpama impian dalam kehidupan, kau tersenyum, ku tersenyum, kemesraan menguntumSenyum, kepada semua senyumanmu amatlah bermakna, senyum membahagiakan dengan senyuman, terjalinlah...ikatan....Saya memang murah senyuman... He..he.. pomot diri sendiri lak... Tapi senyuman tu kan bagus... Saper kata tak bagus... Tapi bahaya kalau suka tersenyum nie... nanti kene cop gila...

Tingat masa form 3 kut... Masa tu kelas Sains.. Kawan baik Anne senyum dalam kelas.. Kamipun.. memang duk senyum masa tu.. tetiba cikgu kata.. "Yang kamu asyik tersenyum nie kenapa.. Setahu saya orang yang senyum tetiba nie gila"  Terus kami terdiam. Dalam hati duk geletek tergelak-gelak... Senyum pun salah?

Ader pulak kes lain.. kita senyum dekat dia.. dia duk masam jer... Emmm takder perasaan ker dia nie? Kadang-kadang nak berbicara atau tegur orang tu kita segan…

Kawan Oh Kawan

Image
Kawan masa senang nie, memanglah senang nak dapat.. Tapi kawan waktu susah ..emmm... xdapt der.. semua lari.. Hu.hu... Intro jer nie..

Tingin nak cerita tentang perihal berkawan nie.. Biasalah.. Masa dia susah... perlukan pertolongan, dia cari kita. Mengadu dekat kita, mintak tolong ngan kita.. ayat baik punyer... Tapi bila dia senang, pandang kita pun tak.

Siap ada kawan yang pulaukan kita.. Abaikan kitalah.. Tak ambil peduli pasal kita. Aiseh... Apa jenis kawan macam nie yer.. Time dia, kita layan baik jer... tapi apsal time kita dia wat dek jer? Hu...hu... memanglah kalau buat baik jangan mengharapkan balasan... Tapi... kite ada budi bahasa kan? Nie bahasa langsung tak ada (tetiba teringat ayat2 nie... hu.,.hu...)

Lebih-lebih lagi ada pulak kawan yang lupakan kita.. Biasa zaman student memang ader jer kes macam nie...kadang-kadang kawan tu ader hal... tak dapat datang kelas ker... kite pun tolonglah tick kehadiran...(nie perkara biasa ek.. jangan kata korang tak penah wat...hu..hu..…

Bila Kunci Tak Berfungsi?

Image
Bila Kunci tak berfungsi... Emm jawabnyer... Lu pikirlah sendiri...

Hari nie memang malang yang amat... Dahlah.. badan letih sangat-sangat.. Kena rehat awal pulak..
Balik jer rumah... Nak masuk bilik.. tak boleh.. tetiba pulak pintu bilik takleh bukak. Tension yang amat. Berkali-kali cuba buka tak boleh... Tersandar dekat diding sambil air mata dah bergenang nie...

Dahlah sorang-sorang dekat rumah. Housemate kerja. Nak panggil jiran.. hari nie jumaat jiran takder.. Tinjau abang sebelah rumah pun takder... Sadis giler.. mati kutu dibuatnyer.. Kredit dah takder.. Nak request tak tau nak request dekat sapa.. Nak call tak boleh..

Last2 tulis note tampal dekat pintu bilik housemate.. Mintak tolong dia.. Hu..Hu. harap2 dia tau.

Lama2 housemate sms.. huh lega.. dia tau gak... tapi tunggu balik kerja...
Balik kerja dah lewat malam... Puas cuba buka pintu takleh gak Nak panggil kawan2 elaki yang kenal cam tak manis pulak dah tengah malam... Nanti aper kat orang bawak lelaki masuk rumah...

tak …

Anak Itu? Apa Akan Jadi?

Image
Melihat anak itu hidup dalam keluarga yang mampu
Mampu miliki apa sahaja
Namun kasihan melihat dia
Keadaannya yang ketandusan
Seperti kesunyian
Jiwanya bagai memberontak
Lantas mecipta kedegilan yang diluar kawalan

Salah siapakah anak itu jadi begitu?
Adakah pengaruh rakan-rakannya?
Atau salah ibu bapanya?

Terkejut tatkala melihat tangisan yang dikeluarkan dari anak itu
Tatkala tangannya ditarik, direntap kuat
Rambutnya ditarik dengan kuat
Perutnya disepak… Ya Allah.. tak sanggup melihatnya
Lehernya dicekik…lantas berjujur air mata anak itu
Menahan kesakitan… menangis ketakutan

Adakah itu balasan yang harus anak itu terima kerna kedegilannya?
Adakah itu hukuman yang harus diterima kerana kenakalannya
Adakah itu hukuman yang harus diberi padanya kerana tidak menurut kata..
Bagai tersentak jantung ini melihat tangannya ditarik kuat..
Terseretlah badannya kelantai
Berat mata yang memandang, berat lagi yang dirasa oleh anak itu

Tatkala ibu dan bapa sibuk berurusniaga
Anak itu dibiarkan te…

Are You In Love With Someone?

Image
Are You In Love With Someone?
When you are together, with that special someone.  You pretend to ignore that person.  But when that special someone is not around.  You might look around to find them.  At that moment, you are in love
Although there is someone else who always makes you laugh.  Your eyes and attention might go only to that special someone.  Then, you are in love
Although that special someone was supposed to have called you long back, to let you know of their save arrival.  Your phone is quiet; you are desperately waiting for the call.  At that moment, you are in love
When your phone doesn’t ringing for call and message,  your heart and mind started thinking.  Then you start message or call that special someone to ask, then you are in love
If you are much more excited for one short email from that special someone than other many long emails, you are in love
When you find yourself as one who cannot erase all the messages in your answering machine,  because of one message from that special some…

I'm Back

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Lama betul Anne tak update blog...Mesti you all bosan kan.. hu..hu..
Anyway.. Anne dah kembali...
Cerita best... setakat nie takder apa... Tapi life baru sekarang agak baik.. dan harap akan jadi lebih baik lagi...
Moga semuanya akan berjalan seperti yang dirancangkan...

Walaupun masa yang ada agak terhad.. tapi Anne akan cuba luangkan masa untuk menziarah semua rakan-rakan blogger... Insyaallah...

Pasal hari raya.... raya disambut sederhana... Bestnyer...dapat kumpul satu family walaupun kurang 4 orang.. tapi tetap meriah... Tahun nie.. tak sempat nak menziarah rumah kawan-kawan lama. Agak terkilan juga... Insyaallah.. raya tahun depan ada lagi... kalau masih bernyawa lagilah dengan izinNya..

Ok... Ni sahaja yang Anne nak tulis.. so sekarang nak blogwalking sekejap...
See you soon..