Tuesday, October 26, 2010

Indahnya senyuman


Dengar radio tadi... terdengar lagu nie.. Emm interesting...

Senyum seindah suria, yang membawa cahaya, senyumlah dari hati, duniamu berseri
Senyum umpama impian dalam kehidupan, kau tersenyum, ku tersenyum, kemesraan menguntum
Senyum, kepada semua senyumanmu amatlah bermakna, senyum membahagiakan dengan senyuman, terjalinlah...ikatan....
Saya memang murah senyuman... He..he.. pomot diri sendiri lak... Tapi senyuman tu kan bagus... Saper kata tak bagus... Tapi bahaya kalau suka tersenyum nie... nanti kene cop gila...

Tingat masa form 3 kut... Masa tu kelas Sains.. Kawan baik Anne senyum dalam kelas.. Kamipun.. memang duk senyum masa tu.. tetiba cikgu kata.. "Yang kamu asyik tersenyum nie kenapa.. Setahu saya orang yang senyum tetiba nie gila"  Terus kami terdiam. Dalam hati duk geletek tergelak-gelak... Senyum pun salah?

Ader pulak kes lain.. kita senyum dekat dia.. dia duk masam jer... Emmm takder perasaan ker dia nie? Kadang-kadang nak berbicara atau tegur orang tu kita segan.. Dengan senyuma tu kira kita say hai lah dekat mereka.. Tapi orang tu sambut nak tak nak jer.. Senyum macam tak senyum.. "Awat nie.. hampa.. tak pandai senyum ka? Meh cek ajar senyum sampai hampa xtau nak masam lagi" Kah..kah..kah... Gurau jer...

Ader lah sorang makcik nie... kite duk hormatlah dia.. Yang muda kene hormat yang tua.. Betul tak? Kita duk tegurlah dia "Makcik, apa khabar?" Sambil senyum dekat dia lah.. Emmm Punyalah cantik bahasa makcik tu... Senyum pun tak.. Jawak pertanyaan kita apetah lagi... hu..hu... Kite lak yang jadi malu.. Sepatutnya dia... Aiseh.... Tegur orang pun salah ker?

Tapi yang perempuan kalau nak senyum berpada gak... Manalah tau.. dengan senyuman nie leh wat lelaki terpikat.. Baru senyum sikit dah duk ngendeng mintak no phone.. Hu..hu.. Awat hampa nie yer... Senyum sikit jer dah nak mintak no phone... Cam murah jer....Hu..hu...

Emmm nie jer yang nak story... NIe jer idea yang ader... Aperpun.. Senyum-senyum selalu...
Senyu, tu tanda kita berbudi bahasa... dan senyum juga satu senaman tau... Tak caya gi search kat tenet..
Budi Bahasa Budaya Kita... Maka.. Senyum selalu

4 comments:

fadhli said...

ada juga senyum nak perli :D

Said Saiful Fazli said...

salam singgah
im new here...
btw, interesting blog...
singgah2 lah nnti..

Ms. Ann said...

@Said Saiful Fazli

hai fazli.. terima kasih komen insyaallah. ann datangasalkan ada link

::Miss Pikon:: said...

singgah senyum kat sini. hehe. =)

Lisan Lidah dan Lisan berjari

Assalamualaikum wbt salam jumaat penuh barakah.. kita diminta menjaga lisan kita... bahya lidah nie ibarat pedang yang tajam.. walau ha...