Personal blog. Bukan sekadar blogger. Tentang kehidupan, hiburan, informasi, segmen, giveaway dan contest, pendapat dan Pandangan Serta Nasihat. Perkongsian Dengan Rakan Blogger.

Sunday, October 24, 2010

Kawan Oh Kawan

Sunday, October 24, 2010 Posted by Ann Mohamad 1 comment
Kawan masa senang nie, memanglah senang nak dapat.. Tapi kawan waktu susah ..emmm... xdapt der.. semua lari.. Hu.hu... Intro jer nie..

Tingin nak cerita tentang perihal berkawan nie.. Biasalah.. Masa dia susah... perlukan pertolongan, dia cari kita. Mengadu dekat kita, mintak tolong ngan kita.. ayat baik punyer... Tapi bila dia senang, pandang kita pun tak.

Siap ada kawan yang pulaukan kita.. Abaikan kitalah.. Tak ambil peduli pasal kita. Aiseh... Apa jenis kawan macam nie yer.. Time dia, kita layan baik jer... tapi apsal time kita dia wat dek jer? Hu...hu... memanglah kalau buat baik jangan mengharapkan balasan... Tapi... kite ada budi bahasa kan? Nie bahasa langsung tak ada (tetiba teringat ayat2 nie... hu.,.hu...)

Lebih-lebih lagi ada pulak kawan yang lupakan kita.. Biasa zaman student memang ader jer kes macam nie...kadang-kadang kawan tu ader hal... tak dapat datang kelas ker... kite pun tolonglah tick kehadiran...(nie perkara biasa ek.. jangan kata korang tak penah wat...hu..hu...) Tolong ambilkan note tuk dia... (Nie kes kawan yang baiklah nie.. Taknak kawan dia miss apa yang lec ajar) tapi.. taime kite ader hal... agak2 korang.. ader tak kawan korang yang tolong korang? hu..hu... segelintir aderlah.. tapi sadis if kawan tak ingat kite... Duk makan sendiri jer... Padahal kite dok tolong dia... dia lak tak tolong kite...

Kadang-kadang.. masa kita gi makan... kite tingat kat kawan kite.. dalam hati nie berkata.. Aku makan nie.. kawan aku dah makan ker? So dengan baik hati, kite pun belilah makan tuk kawan kite.. meceg dia ker nak makan aper... (Nie memang kawan yang prihatinlah kirenyer).. Nak gi makan kite ajak dia skali... tapi.. time kite.. dia wat tak tau jer... Takder pun tanya kite dah makan ker.. Well sume orang tak sama... tapi.. kawan yang baik dia akan prihatin ngan kawan dia yang lain...

Ada juga kawan yang memilih... dia nie suka pilih kawan... Nak kawan dengan yang setaraf dia jer... Hu..hu.. tak kemana der taraf tu...Mentang-mentang kite datang dari keluarga yang sederhana... dia nak pandang rendah kat kita.... Dia tak pikir ker? Time susah kite gak yang dia cari.... Tapi apsal time senang kite diabaikan.. Hu..hu... Tak patut... Sungguh tak patut...Bukan takder budi bahasa.. Tapi kurang budi bahasa... Ingatlah... " Biar kita miskin harta, jangan miskin budi pekerti.. Sebab yang miskin budi pekerti tulah.. yang miskin semiskin-miskinnya"

Ada juga spesis kawan yang tak pandai hormat hak kawan yang lain... Hu...hu... Aper kes nie? Kalau nak orang hormat kite, kite kene hormat orang jugak... Ingat tu... " If you wanna people respects you... Please respects Others" Bila ditegur... asyik nak sentap jer... Aper kes nie? Tarik muka lebih... Alah... cam bebudak.. budak2 sekarang pun tak macam tu tau.. Jangan dok pentingkan diri sendiri... kite hidup nie bukan seorang.. berkongsi dengan ramai orang... Jadi jangan buat kepala sendiri... Ingat tu... Jangan nak harap orang jaga hati kite jer.. sedangkan kite tak jaga hati orang lain... Banyak lemak lah tu.... hu..hu...

Kawan...kawan.. Macam-macam jenis kawan pun ader... Yang penting nak gitau kat sini.. Jangan kite perlukan kawan.. hanya waktu kita susah jer... tapi bila kita senang kite lupa dekat kawan kite tu... Jangan pula nak harap kawan kite respect kite sedangkan kite tak respect kawan kite...Jangan pula memilih kawan mengikut yang setaraf dan sedarjat dengan kita sahaja.. Tak semestinya yang sedarjat dan setaraf kite tu kawan yang baik... Kawan dengan semua orang tak kira pangkat dan darjat serta latar belakang... baru kite boleh nilai kawan-kawan yang manakah harus kita pilih... dan macam mana kite nak berkawan dengan mereka...

Apapun... bila dah terjalin satu ikatan persahabatan dan menjadi kawan.. ikatan itu akan kekal selamanya..

1 comments:

Miss Annaz said...

setuju....
tp berkawan jgn smp terikut perangai2 yg x elok..

Theme Support