Personal blog. Bukan sekadar blogger. Tentang kehidupan, hiburan, informasi, segmen, giveaway dan contest, pendapat dan Pandangan Serta Nasihat. Perkongsian Dengan Rakan Blogger.

Saturday, August 31, 2013

Sambal Cinta Petai Merdeka

Saturday, August 31, 2013 Posted by Ann Mohamad 6 comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera...... Happy MERDEKA!!!!
Merdeka merdeka juga,... tapi tau ke erti kemerdekaan sebenar??? Bebas dari penjajahan!!! Fikir-fikirkanlah.
Oleh sebab Blogger menjadi pilihan Utama sekarang nie.. No more Facebookans... Android pun dah remove Facebook application.. So kembali menjadi Blogger semula... Nak update apa yer? Stop sebentar update entry-entry menyayat hati nie.... Masa tuk buang semua tu dari kepala nie.... Sementara menunggu hari...

Pagi lagi dah bangun dikejutkan oleh Permata Hatiku... Jangan nakal-nakal yer... Sabar ye.. Sikit masa je lagi... Tengok ayah dah bersiap nak kekebun menjadi "Cikgu", Mak pun sama juga... Terdengar ayah suruh masak cepat.. Tapi tak cakap dekat kite lew... Cakap dekat emak.. Yelah kan... Hujan-hujan nie cuaca sejuk.. Cepat lapar... Mak minta adik yang seorang tu masak awal.. Emmm dia duk syok kat bilik lagi...
So kite merajinkan diri tuk masak.. (masuk bakul angkat sendirilah) Menjadi suri dihati orang dah tak suka.tak hargai.. jadi suri di dapur pun tak sudi juga... So.. jadilah suri dirumah mak ayah sendiri selagi mereka masih ada...

Sambal Cinta Petai Merdeka.. he..he...
Ha... Tulah dia masakan hari nie... "Sampai Cinta Petai Merdeka" Emmm awat cinta-cinta bagai nie.... Ala-ala "Cinta Pantai Merdeka" la pulak.....

Bahan dah ada... So buat jerlah... Petai bagus juga tau... Ramai tak suka makan ulam-ulam begini sebab tak tahan bau mulut dan bau dalam tandas... Ala.. bau je pun... Tapi baik tuk kesihatan.... Tapi memang sedap bile dimasak dengan bahan-bahan lain... Buat sambal Petai tumbuk pun.. Sedap juga tau!!! Cube Try Test Dulu.... Makan macm tu pun sedap.... Emmmmm.... Hish.... Sedap-sedap belaka... Tapi saya kene kawal makan juga.. Cian Permata Hati saye nanti...

Ni petai hutan.. Jadi besar-besar matanya.. So kita hiris jadi kecil sikit jadi comel-comel gitu...
Saya suka makan ulam juga... Tapi petai bukanlah pilihan utama.. Yang menjadi pilihan utama saya adalah "Buah Kerdas" He..he... Orang kata buah kerdas nie lagi teruk baunyer.... Ishhhh takdelah... Lagi sedap tau!!! Rugi sape tak makan... Mak kata boleh cuci dan bersihkan urine kita tau!!! Well .. cubalah... i dah test dah... Ternyata betul!!!! Nak update gambar kerdas kat sini xde. Sebab dah habis.. Tapi kat pokok banyak lagi... Emmm nak ambil susah.. Almaklumlah.. keadaan kite tak mengizinkan sekarang... tunggu orang ambilkan...

Raih Simpati!!!!!




Emm Kenapa masuk gambar atas nie?? Sebab dia pun sibuk nak tolong kite masak juge.. Tolong ganggu adalah.... Sebab nak anak ikan bilis... Haishhhh sibuk je kamu nie panjang... abang kamu bulat tengah syok tido dekat dalam.....

He..he... nie saja tuk coretan pagi nie... Kalau sape-sape nak petai... Mai la sini... Adik saya ade jual petai juga... So kalau nak tempahan petai.... Roger-rogerlah.... Promote sikit!!!! He..he... Terbaik dari ladang....

Selamat Hari Merdeka.....

Notakaki: Apabila kita menyediakan sajian untuk orang yang kita sayang dan cinta... pastinya kita akan sediakannya dengan penuh rasa kasih dan sayang.. Dan tatkala orang yang kita sayang menjamah atau merasa masakan kita biarpun mungkin rasanya tidaklah sedap atau tak kene dengan cita rasa yang disayang.. ataupun hanya dijamah sedikit cuma... Tapi ketahuilah wujudnya rasa damai dihati.. kerja yang kita sayang sudi merasa... Itulah yang dirasa suatu masa dahulu... Walaupun tidaklah sesempurna mana.. namun yang penting niat kita kerana apa..... Masihkah berpeluang mengulangi waktu itu?...Waulahualam

6 comments:

Puan Ezy said...

saye xmkn petai.. hihi

Annaz Mohd said...

INI MASANYA UNTUK BEBAS DARI BELENGGU KEMURUNGAN. SEMOGA "KEBEBASAN" INI AKAN MENARIK PERHATIAN ORANG YANG DI SAYANG...

GO..GO..GO MY SISTER...
KAMI SENTIASA BERSAMAMU.

Annaz Mohd said...

Inilah masanya membebaskan diri dari belenggu kemurungan dan gundah gulana. Semoga "kebebasan" ini akan menarik perhatian orang yang disayangi..

Go..Go..Go..
Kami sentiasa bersamamu..

Norain Mohamad said...

Xramai yang suke makan petai nie puan ezy... sebab xtahan baunyew dan pahit rasanyew.

Norain Mohamad said...

Alhamdulillah... terima kasih kakakku sayang...

cik hani said...

cik hani makan je petai..
buah kerdas tak pernah makan pulak..

Theme Support