Personal blog. Bukan sekadar blogger. Tentang kehidupan, hiburan, informasi, segmen, giveaway dan contest, pendapat dan Pandangan Serta Nasihat. Perkongsian Dengan Rakan Blogger.

Monday, July 11, 2011

Skill Kerja Berlainan

Monday, July 11, 2011 Posted by Ann Mohamad 3 comments
Apa pendapat you all kalau you all bekerja lebih masa? Berbaloi atau tidak? Ada orang kata kerja lebih masa ni buat penat sahaja.. Kadang-kala kerja tidak dibayar OT atau extra hours... Emmm depend pada pekerjaanlah... Anne dah lama juga kerja di firma Swasta.. Kerja lebih masa itu sudah sebati dengan diri.. Dah nama kerja sebagai marketing... kerja bahagian sales... kerja bahagian consultant. semuanya memerlukan komitment tinggi pada masa...

from google
Pengalaman lalu bekerja sebagai marketing... memang tiada masa untuk berehat.. Kalau dahulu.. Anne bekerja tak pernah sekali Anne berjumpa dengan pelanggan @ client Anne... Jauh sekali untuk melihat rupa paras mereka... Perhubungan hanyalah melalui Call @ SMS @ Email.. Dengar suara jer... Jadi kebanyakan Client Anne tak pernah jumpa Anne... Tapi business transaction tetap berjalan... 24 hours.. Depan Laptop & komputer.. Tak cukup ditempat kerja... sambung pula dirumah...

Berbeza dengan kerja sekarang.. Kerja seakan sama.. Tetapi lebih pada Sales & Consulting.. Anne berdepan dengan orang... Jadi Interpersonal Skill penting... Time ni lah anne berjumpa patient, dan jumpa client.. berhadapan.. Face to face.. Berbeza yang amat dengan kerja dahulu... Keyakinan diri penting... Malu?.. tak payah cakap.. memang ada... Tapi.... sorok rasa malu tu... Kalau malu... tak jadi apa... Kena pandai berkata-kata... Untuk meyakinkan client...

Awal-awal dulu memang malu... Tapi demi kerjaya .. ketepikan semua tu.. Alhamdulillah... semuanya berjalan lancar... Tak kiralah kerja apa sekalipun... Skill berlainan... Tapi mempelajari sesuatu yang baru tu amat menyeronokkan... Percayalah.....

Apapun kerjaya yang kita buat... kesemuanya ada cara yang berlainan... Pengalaman itu penting... Kesilapan dalam menjalankan tugas itu penting,... Tanpa kesilapan.. kita tidak akan merasai pembetulan.. Kesilapan & pembetulan berjalan seiring... pendek kata..

DIMANA ADA KESILAPAN.. DISITU ADA PEMBETULAN.. DAN SITULAH ADA PENGAJARAN & PENGALAMAN....

3 comments:

Mama AA's said...

spt kerjaya CS skang yg terlalu mencabar, walau x semua org mampu, tp semua org tau salahkan kami jek huhuhu

Ms. Anne said...

@Mama AA's
memang banyak cabaran tak kira apa jua kerjaya... kene sedia hadapinya dan jalankan tugas kita.. hu..hu..

Solehah said...

betul tu. sebab malu buat keje terbantut, cam saya..hehe...tips2 nak kurangkan rasa malu camna?

Theme Support