Wednesday, May 11, 2011

Tak Pernah Mencuri? Tipulah!!!!

Siapa mengaku tak pernah mencuri?  Angkat kaki!!!! Cepat... Baik Ngaku.... Hu..Hu...
Kalau kata tak pernah mencuri, sah memang penipu besar nye lah... Jangan kata korang tak pernah menjadi seorang pencuri @ mencuri....

Setakat kes-kes mencuri barang orang.. Curi barang orang kat tepi-tepi jalan.. Meragut beg tangan orang yang tengah jalan-jalan.. Mencuri duit orang, rakan, kawan-kawan, curi duit mak bapa korang @ curi duit adik korang ker, atuk nenek korang ker, curi segala macam curi barang nie.. Confirm nie kes berat. Setakat nie memang tak buat... Tul tak???? (angguk-angguk.. geleng-geleng... tunduk-tunduk xmain.. tu ngaku namanyer)

Kalau korang tak dikatergerikan kes curi kat atas.. mesti pernah mencuri hak orang lain.. Ha..ha.. Curi kekasih@balak@ awek@ pakwe@suami@ isteri orang... He..he... Yang nie ader gak orang mencuri tau.. Tak caya.. Cube tanya... xpun korang mesti penah dengan gak... Nie kira mencuri gak lah...ish..ish.. ish.. parah.. tak baik tau... Nanti orang curi balik apa yang kita ader...

Selain tu.. Korang mesti dalam kategori yang nie.. Nie best... Mencuri Idea Orang.. Ha..ha... Ngaku.. Yang nie confirm ader.. Sapa blogger yang ada mencuri idea orang lain....Confirm ader... Curi entry orang lah, curi design oranglah, curi doodle lah, curi cara penulisan lah, curi artwork blogger lain lah... Emm... Banyak... Banyak dah baca. Si pemilik marah dengan si pencuri.... yang suka copy paste entry.. copypaste aper-aper entah... Pastu tak letak link owner... Pencuri jenayah siber betul...

Macam-macam pencuri nie... Tapi.. kalau tak curi idea orang pun.. ada gak... curi-curi tengok blog orang.. Kira stalker lah... Hu..Hu....

Terbaca satu blogger yang mengadu ader seorang adik yang nama sama dengan dia Nina vs Nina.. telah mencuri hasil kreativiti nya..  Nie sekdikit luahan cik Nina kita

petang sume. ok nina hari ni kecewa.. kenapa?? sebab hasil kretiviti nina dah kenacuri dengan orang! nina pun terkejut juga semalam nina bw blog adik sorang ni. yaALLAH terkejut gila. kebanyakkan sume nina punya. dia ambil dalam photobucket album nina. ee tension gila! kenapala adik ni ambil. nina pun tak tahu la. kalau sikit tu tak pela nina boleh terima lagi. ni banyak.. header, shoutbox, back to top, cursor malah story nina pun dia copy. bukannya edit ke pe. dia copy bulat-bulat. yaALLAH.. mengucap panjang nina. sabar jela.

Tak baik mencuri tau... Dosa.. Tuhan nampak... Tapi orang lain pun leh nampak tau... Sian pemilik hak cipta.. Kalau nak minta izin.. Masuk rumah orang kene bagi salam... Nie main redah.. Pastu dok curi... Ish..Ish... Tak baik... Minta izin dulu.... Tak pun.. Minta tunjuk ajar... Tul Tak?...  Sabar ye cik nina..

Itulah kisah sipencuri... banyak lagi sebenarnya... Secara tak langsung.. kita akan jadi pencuri.. sama ada yang disengajakan.. atau yang tidak disengajakan... So.. Watch out!!!!

Lisan Lidah dan Lisan berjari

Assalamualaikum wbt salam jumaat penuh barakah.. kita diminta menjaga lisan kita... bahya lidah nie ibarat pedang yang tajam.. walau ha...