Posts

Showing posts from June, 2016

25 Ramadhan : Monolog diri

Waktu semakin berakhir.. tirai Ramadhan bakal berakhir beberapa hari lagi... Dari tahun ke tahun... perubahan demi perubahan tersaksikan... Antara dalam sedar ataupun tidak... Mungkinkah... Ataukah... Benarkan... Monolog diri ...Sekali air bah... sekali pasir berubah...
Inikan pula manusia....Semua ada alasan tersendiri...
Pastinya dengan kehendak dan Izin Illahi
Siapakah kita untuk menidakkan kebenarannya?
Siapakah kita yang menolah taqdirnya?
Setiap yang ada, tersembunyi hikmahnya...
Carilah... hayatilah... renungkanlah.. dan muhasabahlah....Tidak akan rugi bagi tiap2 hambaNya yang bersabar... bersabarlah wahai hati...Mungkin kau rasa kau terlalu baik hingga kau rasa orang lain sentiasa kurang baik...
Mungkin kau rasa apa yang kau buat betul dan tiada salah, hingga kau bersikap sambil lewa dan tidak kisah...
Mungkin kau telah terlalu selamat di Zon selesa, hingga kau tidak sedar sifat bangga diri wujud tanpa kau sedar...Ya Allah, bangkitkanlah hati dan jiwa yang sedang lena...
Ya A…

Panggilan Rindu

Tengah duduk2 teringat orang jauh... bertanya khabarlah kita... Alhamdulillah.. Panjang umur dan diizinkan Allah swt kan bertemu kembali... rindu sangat2... Call juga bidadari, tapi dia dekat luar tolong wan nyer masak kata atuknya... aihhh betul ker tolong nie..kata ayah, bidadari makan kuat... emmm dah berisi lagi.. emm anakku sayang.. jangan gitu..

Kuih raya specialku

Mak selalu cakap.."emm tak payah berangan nak buat kuih raya.. cakap dimulut sahaja.. tapi tak buat pun"hihi.. mak nie.. macam faham2 jer anak dia nie..Sekali ma lagi satu tanye..."tahun nie tak buat biskut raya ker? biasa orang nogori rajin buat kuih"
gelak dulu... "xpandai buat lah ma"
"naper xpandai.. ma pandai buat.."erkkk bukan tak boleh buat pun.. tapi mood tu xda nak buat.. tapi kalau inspirasi tu ada.. memang jalan jer kan..
Insya Allah... nanti buat kuih special tuk mereke2 kesayangan ku dekat dan jauh.. Tak cantik tak per janji rasa tu ada dan sedaplah kiranye...janji mesti dikota... hihii..
tapi tulah.. ku bukan jenis makan2 sangat... p/s nanti buat khas tuk mereka.. kalau kesempatanlah... takut xsempat jer..

Nikmat berbuka puasa

Alhamdulillah.... Masa berbuka puasa cukup rasanye dengan secawan air dan 3 biji kurma.. Dah terasa kenyang... Itulah rasa nikmat yang tak terhingga untuk berbuka... Makan nasi dan juadah tetap nikmat juga.. tapi ibarat tak menikmati.. Bagi diriku lah.. Orang lain tak diketahui.Apapun Alhamdulillah... syukur..

Ramadhan ke-14

Assalamualaikum....
Dah bersahur ke tue? Masih pisat2 lagi?
Jika malas nak bangun... kena bangun juga untuk dapat keberkatan bersahur..Cara saya kalau sendirian,  biji kurma dengan segelas air susu @ milo @ air suam sahaja... dah cukup.. Mudah sangat2.. P/s: Bersahur dengan shake today... semoga tahan. first trial nie... shake aper yer..  nanti2 lah update..

Si Meow Yang Muncul Kembali

Image
Kusangkakan SIKECIL dah hilang.. Semalam waktu pagi nak beri makan panggil2 tak muncul.. Cik Abe kata beli sangkar bela letak luar.. Tapi kasihan sebab nanti terkurung. Kita malam baru ada rumah...Pagi tadi, nak pergi kerja dari jauh ada bunyi miow panggil... wah.. terkedek2 dia lari kejar kite..Alamak.. tunggu petang nie balik kerja ibu bagi makan...

Raya Giveaway RM1000 by Nile.Com.My

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Selamat Berpuasa

Tadi jalan ke Blog Cinta Itu indah Terlihat pula ada contest nie..  Macam Meletops mana tahu menang  Alhamdulillah. Nile @   nile.com.my ada buat jualan meletup sempena musim perayaan ni. Ramai antara kita Suka beli online especially yang bekerjaya suka membeli belah secara online kan? Sebab mudah dan cepat. Betul tak?






Apa ye yang Special pasal Nile nie yer? Nile.com.my ini merupakan salah satu laman web yang sentiasa menjadi sebutan ramai. Rata-rata ramai juga diantara kita pernah membeli belah disini kan? Tapi saya baru PERTAMA kali dengar tentang Nile nie. Bila dah masuk WOW!!!!

Jom layari NILE  Sekarang !!!!
Yang Best Sekarang NILE ada buat GIVEAWAY!!! Hadiah yang ditawarkan cukup lumayan. RM1000 untuk dimenangi 6 Pemenang Bertuah. Insya Allah ada rezeki buat saya dan Bidadari.

Ini hadiah untuk 6 orang pemenang :
RM 300 Duit Raya x 1 pemenang
RM 200 Duit Raya x 2 pemenang
RM 100 Duit Raya x 3 pemenang
Sempena Raya Yang Bakal Tiba …

Salam Sahur

Image
**Mungkin fenomena biasa Hargai pengorbanan mereka***Dah kunci jam pukul 3* _Tersedar pukul 2_ Termenung sekejap. Nak sambung tidur lagi takut tak tersedar pula nanti. Ralit sekejap melayan mata..'Aduhai.. mengantuknya! Hmm.. Takpelah. Tidur sikit lagi.'
*Jam berbunyi pukul 3, mata melekat macam kena gam tikus pula. Tutup jam, dan tutup mata semula**Sedar-sedar dah 4.30. Allahuakbar! Teringat nasi belum masak. Mulalah berdebar!*
Cong ceng, cong ceng kat dapur, alhamdulillah. *Pukul 5, siap terhidang semuanya.**Sekarang, misi mengejut suami dan anak-anak sahur.*_Macam-macam ragam masing-masing bila dipaksa bangun tidur. Aneh juga. Yang penat memasak, tak mengeluh. Yang tukang makan pula yang merusuh. Macam-macam kerenah ada. Yang mengamuk, yang mencuka, hadap sahaja!_*Begitulah. Saban hari sepanjang Ramadhan - rutin seorang isteri dan ibu.* Orang lain lena tidur. Dia asyik berjaga-jaga, bimbang tidak terkejut sahur. Orang lain enak dibuai mimpi. Dia asyik terjaga, menjeling jam…