Wednesday, June 29, 2016

25 Ramadhan : Monolog diri

Waktu semakin berakhir.. tirai Ramadhan bakal berakhir beberapa hari lagi...

Dari tahun ke tahun... perubahan demi perubahan tersaksikan... Antara dalam sedar ataupun tidak... Mungkinkah... Ataukah... Benarkan... Monolog diri ...

Sekali air bah... sekali pasir berubah...
Inikan pula manusia....

Semua ada alasan tersendiri...
Pastinya dengan kehendak dan Izin Illahi
Siapakah kita untuk menidakkan kebenarannya?
Siapakah kita yang menolah taqdirnya?
Setiap yang ada, tersembunyi hikmahnya...
Carilah... hayatilah... renungkanlah.. dan muhasabahlah....

Tidak akan rugi bagi tiap2 hambaNya yang bersabar... bersabarlah wahai hati...

Mungkin kau rasa kau terlalu baik hingga kau rasa orang lain sentiasa kurang baik...
Mungkin kau rasa apa yang kau buat betul dan tiada salah, hingga kau bersikap sambil lewa dan tidak kisah...
Mungkin kau telah terlalu selamat di Zon selesa, hingga kau tidak sedar sifat bangga diri wujud tanpa kau sedar...

Ya Allah, bangkitkanlah hati dan jiwa yang sedang lena...
Ya Allah, peliharalah hati dan jiwa hambamu yang sentiasa merintih duka...
Ya Allah, tunjukkanlah jalan yang lurus pada hambamu yang seakan tergelincir di jalananmu...
Dengan rahmatMu Ya Allah...
Ampunkan segala dosa dan noda dihati kami yang kerdil ini Ya Allah..

Amin...

Thursday, June 23, 2016

Panggilan Rindu

Tengah duduk2 teringat orang jauh... bertanya khabarlah kita... Alhamdulillah.. Panjang umur dan diizinkan Allah swt kan bertemu kembali... rindu sangat2...

Call juga bidadari, tapi dia dekat luar tolong wan nyer masak kata atuknya... aihhh betul ker tolong nie..

kata ayah, bidadari makan kuat... emmm dah berisi lagi.. emm anakku sayang.. jangan gitu..

Wednesday, June 22, 2016

Kuih raya specialku

Mak selalu cakap..

"emm tak payah berangan nak buat kuih raya.. cakap dimulut sahaja.. tapi tak buat pun"

hihi.. mak nie.. macam faham2 jer anak dia nie..

Sekali ma lagi satu tanye...

"tahun nie tak buat biskut raya ker? biasa orang nogori rajin buat kuih"
gelak dulu... "xpandai buat lah ma"
"naper xpandai.. ma pandai buat.."

erkkk bukan tak boleh buat pun.. tapi mood tu xda nak buat.. tapi kalau inspirasi tu ada.. memang jalan jer kan..

Insya Allah... nanti buat kuih special tuk mereke2 kesayangan ku dekat dan jauh.. Tak cantik tak per janji rasa tu ada dan sedaplah kiranye...

janji mesti dikota... hihii..
tapi tulah.. ku bukan jenis makan2 sangat...

p/s nanti buat khas tuk mereka.. kalau kesempatanlah... takut xsempat jer..

Monday, June 20, 2016

Nikmat berbuka puasa

Alhamdulillah....

Masa berbuka puasa cukup rasanye dengan secawan air dan 3 biji kurma.. Dah terasa kenyang... Itulah rasa nikmat yang tak terhingga untuk berbuka...

Makan nasi dan juadah tetap nikmat juga.. tapi ibarat tak menikmati.. Bagi diriku lah.. Orang lain tak diketahui.

Apapun Alhamdulillah... syukur..

Ramadhan ke-14

Assalamualaikum....
Dah bersahur ke tue? Masih pisat2 lagi?
Jika malas nak bangun... kena bangun juga untuk dapat keberkatan bersahur..

Cara saya kalau sendirian,  biji kurma dengan segelas air susu @ milo @ air suam sahaja... dah cukup..

Mudah sangat2..

P/s: Bersahur dengan shake today... semoga tahan. first trial nie... shake aper yer..  nanti2 lah update..

Saturday, June 18, 2016

Si Meow Yang Muncul Kembali

Kusangkakan SIKECIL dah hilang.. Semalam waktu pagi nak beri makan panggil2 tak muncul..

Cik Abe kata beli sangkar bela letak luar.. Tapi kasihan sebab nanti terkurung. Kita malam baru ada rumah...

Pagi tadi, nak pergi kerja dari jauh ada bunyi miow panggil... wah.. terkedek2 dia lari kejar kite..

Alamak.. tunggu petang nie balik kerja ibu bagi makan...

Friday, June 17, 2016

Raya Giveaway RM1000 by Nile.Com.My

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Selamat Berpuasa

Tadi jalan ke Blog Cinta Itu indah Terlihat pula ada contest nie..  Macam Meletops mana tahu menang  Alhamdulillah. Nile @   nile.com.my ada buat jualan meletup sempena musim perayaan ni. Ramai antara kita Suka beli online especially yang bekerjaya suka membeli belah secara online kan? Sebab mudah dan cepat. Betul tak?






Apa ye yang Special pasal Nile nie yer? Nile.com.my ini merupakan salah satu laman web yang sentiasa menjadi sebutan ramai. Rata-rata ramai juga diantara kita pernah membeli belah disini kan? Tapi saya baru PERTAMA kali dengar tentang Nile nie. Bila dah masuk WOW!!!!

Jom layari NILE  Sekarang !!!!

Yang Best Sekarang NILE ada buat GIVEAWAY!!! Hadiah yang ditawarkan cukup lumayan. RM1000 untuk dimenangi 6 Pemenang Bertuah. Insya Allah ada rezeki buat saya dan Bidadari.

Ini hadiah untuk 6 orang pemenang :
RM 300 Duit Raya x 1 pemenang
RM 200 Duit Raya x 2 pemenang
RM 100 Duit Raya x 3 pemenang

Sempena Raya Yang Bakal Tiba Nie. Best Nya kalau Dapat Barangan Berikut Dari NILE.. (Berangan Kejap)



Product:  Crocodile Pattern 3-in-1 Pieces Bag
JLM2016 Sales price: RM29.90
Date: 30/06/2016
Time Start:11.00am
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 600 units only



Product: Traveler Backpack 
JLM2016 Sales price: RM19.90
Date: 30/06/2016
Time Start:3.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 300 units only


Product: Watches
JLM2016 Sales price: RM15.50
Date: 17/06/2016
Time Start: 3.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 100 units only


Product: Men Shoes
JLM2016 Sales price: RM12.90
Date: 22/06/2016
Time Start:3.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 460 units only


Product: Candy Color OL Heel
JLM2016 Sales price: RM15.90
Date: 22/06/2016
Time Start:4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 250 units only


Cukup 5 perkara yang saya rasakan penting untuk dimiliki. So, buat para blogger yang belum menyertai, apa kata, join sama giveaway ni. Mana tahu ada rezeki kita bersama kan? Untuk rujukan bagaimana ingin menyertai contest giveaway ini,  boleh rujuk di >> SINI <<


Untuk tarikh tamatnya pula adalah pada 30/06/2016 , 11.59 pm. Jom sama-sama memeriahkan giveaway ini.


Untuk semakan >> RESULT << klik disitu.

Salam Sahur

**Mungkin fenomena biasa Hargai pengorbanan mereka**

*Dah kunci jam pukul 3* _Tersedar pukul 2_ Termenung sekejap. Nak sambung tidur lagi takut tak tersedar pula nanti. Ralit sekejap melayan mata..

'Aduhai.. mengantuknya! Hmm.. Takpelah. Tidur sikit lagi.'
*Jam berbunyi pukul 3, mata melekat macam kena gam tikus pula. Tutup jam, dan tutup mata semula*

*Sedar-sedar dah 4.30. Allahuakbar! Teringat nasi belum masak. Mulalah berdebar!*
Cong ceng, cong ceng kat dapur, alhamdulillah. *Pukul 5, siap terhidang semuanya.*

*Sekarang, misi mengejut suami dan anak-anak sahur.*_

Macam-macam ragam masing-masing bila dipaksa bangun tidur. Aneh juga. Yang penat memasak, tak mengeluh. Yang tukang makan pula yang merusuh. Macam-macam kerenah ada. Yang mengamuk, yang mencuka, hadap sahaja!_

*Begitulah. Saban hari sepanjang Ramadhan - rutin seorang isteri dan ibu.*

Orang lain lena tidur. Dia asyik berjaga-jaga, bimbang tidak terkejut sahur. Orang lain enak dibuai mimpi. Dia asyik terjaga, menjeling jam berkali-kali.

_Bukan risaukan dirinya, tapi memikirkan keperluan keluarga. Walaupun waktu dia uzur dan tak boleh berpuasa, tugas menyediakan sahur tetap seperti biasa._

*Duhai anak-anak dan para suami, pernahkah terfikir pengorbanan ini? Hari ini sudah 11 Ramadhan, mari tanya diri, sudah berapa kali anda mengucapkan terima kasih kepada mereka yang berkorban masa tidur untuk menyiapkan hidangan sahur?*

"Terima kasih Yang - masakkan yang sedap untuk abang."
*"Terima kasih mama - nasib baik mama kejutkan sahur."*

Sungguh. Setiap kali saya mendengar kata-kata sebegini, sejuk hati! Sebaris kata-kata mereka sudah cukup buat saya tersenyum lebar. Setiap debar dan ikhtiar rasa terbayar.

*Ringankanlah mulut berterima kasih. Biar manis mulutmu itu yang mengikat kasih.*

*Selamat berdepan dengan detik-detik akhir Ramadhan. Semoga beroleh lailatul qadar yang diimpikan. 😇*

Sharing dari group whatsapp. Sama juga walaupun berpeluang menyajikan sahur seminggu sekali @ 2 kali pun begitulah.. tapi kebiasaannya memang akan bangun pukul 4. Sebab memang sediakan makanan yang fresh untuk bersahur. Dan lah pukul 5 suku boleh sahur.

Dikampung juga begitu, memang bangun awal. biasa mak yang sediakan. tapi bila dah besar kena lah bangun awal juga..

Setiap haripun begitu. melainkan memang tak rasa nak makan akan bangun bersahur pukul 5 pagi untuk sediakan sahur ringkas..

Apapun ambil keberkatan bersahur..  Selamat berpuasa semua...

Lisan Lidah dan Lisan berjari

Assalamualaikum wbt salam jumaat penuh barakah.. kita diminta menjaga lisan kita... bahya lidah nie ibarat pedang yang tajam.. walau ha...