| DASHBOARD | HOME | TUKAR LINK |

Tuesday, October 26, 2010

Indahnya senyuman


Dengar radio tadi... terdengar lagu nie.. Emm interesting...

Senyum seindah suria, yang membawa cahaya, senyumlah dari hati, duniamu berseri
Senyum umpama impian dalam kehidupan, kau tersenyum, ku tersenyum, kemesraan menguntum
Senyum, kepada semua senyumanmu amatlah bermakna, senyum membahagiakan dengan senyuman, terjalinlah...ikatan....
Saya memang murah senyuman... He..he.. pomot diri sendiri lak... Tapi senyuman tu kan bagus... Saper kata tak bagus... Tapi bahaya kalau suka tersenyum nie... nanti kene cop gila...

Tingat masa form 3 kut... Masa tu kelas Sains.. Kawan baik Anne senyum dalam kelas.. Kamipun.. memang duk senyum masa tu.. tetiba cikgu kata.. "Yang kamu asyik tersenyum nie kenapa.. Setahu saya orang yang senyum tetiba nie gila"  Terus kami terdiam. Dalam hati duk geletek tergelak-gelak... Senyum pun salah?

Ader pulak kes lain.. kita senyum dekat dia.. dia duk masam jer... Emmm takder perasaan ker dia nie? Kadang-kadang nak berbicara atau tegur orang tu kita segan.. Dengan senyuma tu kira kita say hai lah dekat mereka.. Tapi orang tu sambut nak tak nak jer.. Senyum macam tak senyum.. "Awat nie.. hampa.. tak pandai senyum ka? Meh cek ajar senyum sampai hampa xtau nak masam lagi" Kah..kah..kah... Gurau jer...

Ader lah sorang makcik nie... kite duk hormatlah dia.. Yang muda kene hormat yang tua.. Betul tak? Kita duk tegurlah dia "Makcik, apa khabar?" Sambil senyum dekat dia lah.. Emmm Punyalah cantik bahasa makcik tu... Senyum pun tak.. Jawak pertanyaan kita apetah lagi... hu..hu... Kite lak yang jadi malu.. Sepatutnya dia... Aiseh.... Tegur orang pun salah ker?

Tapi yang perempuan kalau nak senyum berpada gak... Manalah tau.. dengan senyuman nie leh wat lelaki terpikat.. Baru senyum sikit dah duk ngendeng mintak no phone.. Hu..hu.. Awat hampa nie yer... Senyum sikit jer dah nak mintak no phone... Cam murah jer....Hu..hu...

Emmm nie jer yang nak story... NIe jer idea yang ader... Aperpun.. Senyum-senyum selalu...
Senyu, tu tanda kita berbudi bahasa... dan senyum juga satu senaman tau... Tak caya gi search kat tenet..
Budi Bahasa Budaya Kita... Maka.. Senyum selalu

Sunday, October 24, 2010

Kawan Oh Kawan

Kawan masa senang nie, memanglah senang nak dapat.. Tapi kawan waktu susah ..emmm... xdapt der.. semua lari.. Hu.hu... Intro jer nie..

Tingin nak cerita tentang perihal berkawan nie.. Biasalah.. Masa dia susah... perlukan pertolongan, dia cari kita. Mengadu dekat kita, mintak tolong ngan kita.. ayat baik punyer... Tapi bila dia senang, pandang kita pun tak.

Siap ada kawan yang pulaukan kita.. Abaikan kitalah.. Tak ambil peduli pasal kita. Aiseh... Apa jenis kawan macam nie yer.. Time dia, kita layan baik jer... tapi apsal time kita dia wat dek jer? Hu...hu... memanglah kalau buat baik jangan mengharapkan balasan... Tapi... kite ada budi bahasa kan? Nie bahasa langsung tak ada (tetiba teringat ayat2 nie... hu.,.hu...)

Lebih-lebih lagi ada pulak kawan yang lupakan kita.. Biasa zaman student memang ader jer kes macam nie...kadang-kadang kawan tu ader hal... tak dapat datang kelas ker... kite pun tolonglah tick kehadiran...(nie perkara biasa ek.. jangan kata korang tak penah wat...hu..hu...) Tolong ambilkan note tuk dia... (Nie kes kawan yang baiklah nie.. Taknak kawan dia miss apa yang lec ajar) tapi.. taime kite ader hal... agak2 korang.. ader tak kawan korang yang tolong korang? hu..hu... segelintir aderlah.. tapi sadis if kawan tak ingat kite... Duk makan sendiri jer... Padahal kite dok tolong dia... dia lak tak tolong kite...

Kadang-kadang.. masa kita gi makan... kite tingat kat kawan kite.. dalam hati nie berkata.. Aku makan nie.. kawan aku dah makan ker? So dengan baik hati, kite pun belilah makan tuk kawan kite.. meceg dia ker nak makan aper... (Nie memang kawan yang prihatinlah kirenyer).. Nak gi makan kite ajak dia skali... tapi.. time kite.. dia wat tak tau jer... Takder pun tanya kite dah makan ker.. Well sume orang tak sama... tapi.. kawan yang baik dia akan prihatin ngan kawan dia yang lain...

Ada juga kawan yang memilih... dia nie suka pilih kawan... Nak kawan dengan yang setaraf dia jer... Hu..hu.. tak kemana der taraf tu...Mentang-mentang kite datang dari keluarga yang sederhana... dia nak pandang rendah kat kita.... Dia tak pikir ker? Time susah kite gak yang dia cari.... Tapi apsal time senang kite diabaikan.. Hu..hu... Tak patut... Sungguh tak patut...Bukan takder budi bahasa.. Tapi kurang budi bahasa... Ingatlah... " Biar kita miskin harta, jangan miskin budi pekerti.. Sebab yang miskin budi pekerti tulah.. yang miskin semiskin-miskinnya"

Ada juga spesis kawan yang tak pandai hormat hak kawan yang lain... Hu...hu... Aper kes nie? Kalau nak orang hormat kite, kite kene hormat orang jugak... Ingat tu... " If you wanna people respects you... Please respects Others" Bila ditegur... asyik nak sentap jer... Aper kes nie? Tarik muka lebih... Alah... cam bebudak.. budak2 sekarang pun tak macam tu tau.. Jangan dok pentingkan diri sendiri... kite hidup nie bukan seorang.. berkongsi dengan ramai orang... Jadi jangan buat kepala sendiri... Ingat tu... Jangan nak harap orang jaga hati kite jer.. sedangkan kite tak jaga hati orang lain... Banyak lemak lah tu.... hu..hu...

Kawan...kawan.. Macam-macam jenis kawan pun ader... Yang penting nak gitau kat sini.. Jangan kite perlukan kawan.. hanya waktu kita susah jer... tapi bila kita senang kite lupa dekat kawan kite tu... Jangan pula nak harap kawan kite respect kite sedangkan kite tak respect kawan kite...Jangan pula memilih kawan mengikut yang setaraf dan sedarjat dengan kita sahaja.. Tak semestinya yang sedarjat dan setaraf kite tu kawan yang baik... Kawan dengan semua orang tak kira pangkat dan darjat serta latar belakang... baru kite boleh nilai kawan-kawan yang manakah harus kita pilih... dan macam mana kite nak berkawan dengan mereka...

Apapun... bila dah terjalin satu ikatan persahabatan dan menjadi kawan.. ikatan itu akan kekal selamanya..

Saturday, October 23, 2010

Bila Kunci Tak Berfungsi?

Bila Kunci tak berfungsi... Emm jawabnyer... Lu pikirlah sendiri...

Hari nie memang malang yang amat... Dahlah.. badan letih sangat-sangat.. Kena rehat awal pulak..
Balik jer rumah... Nak masuk bilik.. tak boleh.. tetiba pulak pintu bilik takleh bukak. Tension yang amat. Berkali-kali cuba buka tak boleh... Tersandar dekat diding sambil air mata dah bergenang nie...

Dahlah sorang-sorang dekat rumah. Housemate kerja. Nak panggil jiran.. hari nie jumaat jiran takder.. Tinjau abang sebelah rumah pun takder... Sadis giler.. mati kutu dibuatnyer.. Kredit dah takder.. Nak request tak tau nak request dekat sapa.. Nak call tak boleh..

Last2 tulis note tampal dekat pintu bilik housemate.. Mintak tolong dia.. Hu..Hu. harap2 dia tau.

Lama2 housemate sms.. huh lega.. dia tau gak... tapi tunggu balik kerja...
Balik kerja dah lewat malam... Puas cuba buka pintu takleh gak Nak panggil kawan2 elaki yang kenal cam tak manis pulak dah tengah malam... Nanti aper kat orang bawak lelaki masuk rumah...

tak tau camna housemate dapat bukak pintu,.. Mekaceh banyak2 kat housemate(Hani) Sayang kamu sangat2.. Tombol pintu bilik dah jam,... dah loose... Jawabnyer kene ganti baru lah ie..

Apapun syukur Alhamdulillah....

Friday, October 22, 2010

Anak Itu? Apa Akan Jadi?

Melihat anak itu hidup dalam keluarga yang mampu
Mampu miliki apa sahaja
Namun kasihan melihat dia
Keadaannya yang ketandusan
Seperti kesunyian
Jiwanya bagai memberontak
Lantas mecipta kedegilan yang diluar kawalan

Salah siapakah anak itu jadi begitu?
Adakah pengaruh rakan-rakannya?
Atau salah ibu bapanya?

Terkejut tatkala melihat tangisan yang dikeluarkan dari anak itu
Tatkala tangannya ditarik, direntap kuat
Rambutnya ditarik dengan kuat
Perutnya disepak… Ya Allah.. tak sanggup melihatnya
Lehernya dicekik…lantas berjujur air mata anak itu
Menahan kesakitan… menangis ketakutan

Adakah itu balasan yang harus anak itu terima kerna kedegilannya?
Adakah itu hukuman yang harus diterima kerana kenakalannya
Adakah itu hukuman yang harus diberi padanya kerana tidak menurut kata..
Bagai tersentak jantung ini melihat tangannya ditarik kuat..
Terseretlah badannya kelantai
Berat mata yang memandang, berat lagi yang dirasa oleh anak itu

Tatkala ibu dan bapa sibuk berurusniaga
Anak itu dibiarkan terkurung sendirian
Tanpa teman bicara…
Biarpun sekolah pendidikan agama..
Adakah itu cukup untuk mendidik anak itu?
Terkurung sendirian…
Sedangkan anak itu pasti inginkan belaian kasih sayang
Ingin diberi perhatian

Kasar layanan diberi akan kasar lagi perangai yang ditunjukkan
Keras kata-kata diberi keras lagi hatinya ditunjukkan
Anak itu bagai sudah tidak boleh mendengar kata
Seperti inginkan kebebasan…
Inginkan berkawan…..
Dalam usia semuda itu… sekecil itu….
Perhatian amat diperlukannya…
Kasih sayang amat ditagihkan

Kasihan melihat anak itu
Dan kasihan juga melihat ibu bapanya…
Inginkan kebebasan, inginkan kasih sayang dan perhatian
Ibu dan bapa letih melayan kerenah anak itu
Lantas kata-kata yang kurang enak dibahasakan pada anak itu..
"Budak Setan" kata ibunya.. Maka jawablah apa akan jadi pada anak itu?
Bukankah kata-kata ibu itu satu doa?

Mata yang memandang ..hanya mampu memandang..
Dengan penuh rasa kasihan akan keluarga itu
Dan hati ini berdoa semoga Allah memberi kebahagiaan kepada keluarga itu
Amin….


Friday, October 15, 2010

Are You In Love With Someone?

Are You In Love With Someone?

When you are together, with that special someone. 
You pretend to ignore that person. 
But when that special someone is not around. 
You might look around to find them. 
At that moment, you are in love

Although there is someone else who always makes you laugh. 
Your eyes and attention might go only to that special someone. 
Then, you are in love

Although that special someone was supposed to have called you long back,
to let you know of their save arrival. 
Your phone is quiet; you are desperately waiting for the call. 
At that moment, you are in love

When your phone doesn’t ringing for call and message, 
your heart and mind started thinking. 
Then you start message or call that special someone to ask,
then you are in love

If you are much more excited for one short email from that special someone than other many long emails,
you are in love

When you find yourself as one who cannot erase all the messages in your answering machine, 
because of one message from that special someone. 
You are in love

When you get a couple tickets, you would not hesitate to think of that special someone. 
Then, you are in love

You keep telling yourself. That special someone is just a friend, 
but you realize that you cannot avoid that person’s special attraction. 
At that moment, you are in love

While you are reading this poems. 
If someone appears in your mind. 
Then you are in love with that person


Monday, October 4, 2010

I'm Back

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Lama betul Anne tak update blog...Mesti you all bosan kan.. hu..hu..
Anyway.. Anne dah kembali...
Cerita best... setakat nie takder apa... Tapi life baru sekarang agak baik.. dan harap akan jadi lebih baik lagi...
Moga semuanya akan berjalan seperti yang dirancangkan...

Walaupun masa yang ada agak terhad.. tapi Anne akan cuba luangkan masa untuk menziarah semua rakan-rakan blogger... Insyaallah...

Pasal hari raya.... raya disambut sederhana... Bestnyer...dapat kumpul satu family walaupun kurang 4 orang.. tapi tetap meriah... Tahun nie.. tak sempat nak menziarah rumah kawan-kawan lama. Agak terkilan juga... Insyaallah.. raya tahun depan ada lagi... kalau masih bernyawa lagilah dengan izinNya..

Ok... Ni sahaja yang Anne nak tulis.. so sekarang nak blogwalking sekejap...
See you soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pesanan Pemilik Blog
1: Sebarang gambar & paparan dalan blog ini adalah dari pemilik blog, kalau adapun dicopypaste dari google
2: Sebarang pendapat di blog ini juga adalah pandangan dari penulis blog sendiri dan ia mungkin berubah mengikut keadaan dan situasi semasa.
3: Sebarang maklumbalas sila ajukan pertanyaan melalui emel ansof86@gmail.com

MY ONLINE STUFF (Sampingan)