Posts

Showing posts from May, 2010

Jom Berseronok...

Image
Lama sungguh tak bukak dan update entry.. Sibuk memanjang dengan kerja... Tapi Nak Share dengan you all semua apa aktiviti terbaru kat tempat Anne.. Tak lama lagi SUKMA Malaysia XIII kat melaka .. so sekarang kat tempat Anne ader aktiviti menarik... Aktiviti perahu layar... Sempat Anne take pic tuk u all tengok..



(Eh..Eh.. Cik Abang nie Sempat Piss Lagi tuh..)




Last sempat Snap Pic Sendiri... Tak sangka berisi lagi badan aku nie... Bila lah Nak kurus nie... Maintain cam dulu.. Hu..hu...

Lagi Satu berita tergempar... Nantikan Entry Selepas Ini... Kik..Kik..kik...

Aku Sensorang

Huh..huh.. Beginilah nasib diriku sendiri... Bosan betul.. tak tahu nak buat aper..
Badan dah rasa tak sedap nie.. Tadi balik kerja kene hujan tak pi mandi dulu. Terus tido sampai petang.. Kan dah demam...  Dah lah takder kawan kat rumah nie...

Aper nak tulis malam nie... Pikir jap.... tak taulah....
Emmm... Aku nak demam... Esok nak keluar.. pergi pekan, pegi bank.. Dia dah panggil2 aku duk pi sana.
Aper lagi.. Nak bayar bil itu, bil ini... huh..huh... duit..duit.. Lajunyer ko kluarkan..

PT dah tagih duit.... Bil maxis aku dah tak bayar lagi... Nak terminate asyik takder masa jer.. Huh.. Sib baik kete dah bayar..

Satu lagi dengar cerita kes pembunuhan kat area kampung aku di Gemencheh tu ..kes pembunuh 4 sekeluarga.. Kes potong kepala tu disahkan waras... kalu dulu kata tak waras...Dapt seruan dari langitlah.. he..he.. Aper nak jadilah ... tatot..tatot... Bunuh sesama keluarga... Hui..hui.. Akibat manusia hilang pertimbangan.. Tak dapat mengawal diri.. Akhirnya Nafsu menguasai diri.. …

Musim Bunga....

Image
Balik kampung hari tu seronok tengok ciptaan Allah yang maha Kaya.. Cantik sungguh bunga2 yang mekar berbunga di laman rumah,.... Pandai mak jaga.. Nak tengok? Tengok kat bawah nie yer...








Cantik sangat2... dan wangi sangat-sangat.. Tengok ar mak sapa jaga... he..he..

Sumpah Atas Nama Allah

SAYA ada beberapa soalan. Saya pernah bertengkar dengan sahabat saya dan disebabkan marah, saya bersumpah di depannya (dengan nama Allah dan al-Quran) tidak akan keluar dan berjumpa dengan dia lagi.
Saya juga bersumpah kalau selangkah saya jejakkan kaki keluar untuk berjumpa dengan dia, biarlah Allah tarik nyawa saya pada masa itu juga.


Adakah sumpah saya akan menjadi kenyataan walaupun bersumpah ke arah keburukan dan kematian?
Andainya saya menyesal perbuatan itu, bagaimanakah caranya untuk menarik balik sumpah saya? Adakah saya akan dilaknat Allah jika melanggar sumpah?
Saya menyesal terlalu mengikut perasaan. Apa harus saya lakukan dan dengan siapa harus saya rujuk perkara ini?
HAMBA ALLAH
Johor
Begitulah perangai manusia yang disebutkan dalam al-Quran ayat 11 surah al-Israk bahawa “manusia akan berdoa supaya ditimpa kejahatan sepertimana dia berdoa supaya dia mendapat kebaikan kerana manusia itu bersifat penggegas.”
Sifat terburu-buru dan mahu cepat kadangkala menjadi kelemahan manusia; …

Nasihat Ibu Kepada Anak Perempuannya

Barusan sahaja pulang dari kampung... Tak cukup rehat nie lagi.. rasa macam nak cuti lebih lama lagi.. Pergi jalan-jalan... tenangkan fikiran huh...

Nak cerita aper lagi nie.. always talk about personal life.. dah nama pun blog personal... Rasa terkedu jer bila dengar apa parent kata pada anne. Betul apa parent kata... tapi hati nie susah nak buat keputusan.. mana lagi tempat nak luahkan melalinkan blog nie jer.. Dari pendam lama2 baik anne duk catat kat sini.. mana-mana leh wat peringatan dan pengajaran ker,... pedoman ker kat u all semua..

Mak kata, hal nikah kahwin nie bukan perkara sehari dua. Nie untuk selamanya... Nak cari jodoh tu biar yang betul-betul sepadan... Sekarang banyak yang salah pilih jodoh.. Awak tu ada pelajaran tinggi, nak caripun biarlah yang sepadan dengan awak. Bukan nak mak ngan ayah nak menantu yang kaya-raya, harta bertimbun-timpun, berkereta besar, bergaji besar.. Kerja Pangkat tinggi, Tapi carilah yang betul2 dapat menampung kehidupan awak.

Mak ayah dah hid…

Midnight... Last Day

Emmm... lama gak tunggu kawan datang malam tadi... Depa nak balik dah.. Jadi nak jumpa last day nie..
Aritue depa ajak gi BBQ duk jual mahal.. Tapi malam nie.. tunggulah dia datang...

Lama gak tunggu... Sebab dia jumpa parent dia dulu baru gi jumpa anne. Pertama kali dalam sejarah hidup Anne kuar midnight.. takut gak.. tapi just friends ja... tak salah rasanyer... Takat nie tak penah wat jahat lagi... huh... Takat nak berkawan bukan apa-apapun... Releks arr.

(Uihhh tak caya life aku semakin berubah nie... ada peningkatan ker? Mungkin betul kata-kata mereka life mesti diteruskan... Buat apa nak kongkong diri.. Selagi apa yang kita buat tak salah.. Tak perlu takut...  Thanks to all dan rasa happy dengan life yang baru tanpa ada perasaan bersalah.. Maybe i need to changed my life. Be brave for what ever you done...)

Malam hujan pulak.. Boleh jumpa depa ker? Kredit dah habis nie.. Nak cancel dah tak boleh dah nie.. Kene tunggu depa call dulu. Last-last kul 11.46 malam depa datang..Jalan k…

Ketandusan Idea

Tak tahulah semenjak dua menjak nie.. Idea anne dah semakin tandus.. Tak tahu cerita apa nak diletakkan dekat blog kesayangan. semakin hari semakin tiada idea...Kesian dia terpinggir begitu sahaja.. Tulis entry pun tak habis.. pas tu simpan kat draft jer.. dan terbiar.. Nampak sangat pemalas.. eh bukan.. idea kering


Kerja pun semakin terganggu.. Entahlah.. Rasa nak pergi jauh jer dari sini.. Tenangkan fikiran yang sedang bercelaru. Kenapalah jadi macam nie... Bermacam cara nak hiburkan hati tapi masih tak mampu lagi


Bilalah semuanya akan reda... Bilakah semuanya akan berakhir... huh... Rasa nak sambung blajar semula.. Malas nak fikir semua yang tak pernah ada kesudahan... Rasa macam merajuk hati jer.. Yer lah.. rajuk hati siapalah yang nak kene pujuk.. Bukan diri sendiri ker. 


Jap gi nak jalan2 blog orang lain... Dah lama tak lawat kesemua blog yang anne dah follow.. 
Apapun harap2 kehidupan anne selepas hari ini akan lebih baik.. Segala impian selama 4 tahun ini tercapai dan dimakbulkan.…

Apa Dah Jadi Sekarang?

Pagi tadi masa tengah tunggu kawan ambil pergi tempat kerja, terlihatlah dua orang budak sekolah lalu..Ini mesti kes ponteng...Bukan sekali dua nampak budak sekolah nie ponteng.. Selalu nampak.. hari-hari...  Selalu diaorang lalu kat belakang rumah anne.. Bila tegur kita pula yang dimarahnyer..
Apa nak jadi dengan mereka semua sekarang.. Takda langsung perasaan takut dan hormat.  Apalah yang mereka dapat dengan ponteng sekolah nie...
Sekadar Enjoy? Tak payah belajar? Melepak? Hisap rokok? Gangsterism? Buli? Mencuri? Apa faedahnyer mereka dapat?
Takat nak habis kan harta mak dan ayah aderlah... Kesian lah kat mak ngan ayah.. penat2 bayar yuran belajar.. sediakan kelengkapan sekolah.. Tapi anak langsung tak hargai.. Apa sebenarnya yang mereka cari sebenarnya? Bukan belajar tu untuk masa depan mereka? 
Bayangkanlah betapa kecewaya ibu dan bapa mereka jika tengok anak mereka pegi sekolah pakai baju sekolah, tapi melencong ke tempat lain... Pagi2 mak ayah doakan belajar rajin-rajin.. tapi belakan…

Huh... Huh..Huh..

Mengeluh sahaja hari nie... Sebab duk sorang.. Hari nie hari Ibu.. Sian tak dapat balik kampung jumpa mak ngan ayah.. Want to wish "Happy Mothers Day".. Emmm takpa, lagipun takkan nak tunggu hari Ibu sahaja nak wish.. Mestilah hari-hari...

Hari nie rasa hari yang bahgia... Dalam hidup.. Erm.. Bahgia ker? Garu kepala jap... Happy memang happy... Tapi rasa kosong gak.. Sebabnya.. dah tinggal sorang.. My friends dah habis praktikal. Jadi dia dah pun keluar dari rumah nie... Tinggallah Anne sorang-sorang.. Bila kuar bilik jer.. Kosong jer.. Pandang jer bilik yang kosong tu.. Bila lah nak penuh kembali nie.. Comel dari tadi memekak kat luar nak makan.. huh..huh..huh... Jap yer sayang. nani kakak bagi makan

Pagi pun sorang gak. terpaksa memberanikan diri untuk keluar dari rumah... Pertama kali keluar ke pekan sorang diri..sejak pindah kat sini.. Anne memang bukan kaki jalan.. Suka duk rumah jer... Tapi keurgenan untuk membayar sewa rumah..terpaksa jugaklah.. Walaupun badan rasa le…

Renungkanlah Bersama

Sekadar Untuk Berkongsi
Renungkanlah… .
(27-11-2009) Hari raya aidiladha "hari Jumaat"
(18-12-2009) Tahun baru hijrah "hari Jumaat"
(25-12-2009) Hari krismas "hari Jumaat"
(1-1-2010) Tahun baru "hari Jumaat"
(26-2-2010) Maulidur rasul "hari Jumaat"
(2-4-2010) Good friday "hari Jumaat"
(28-5-2010) Hari wesak "hari Jumaat"
(10-9-2010) Hari raya Aidilfitri "hari Jumaat"
(27-8-2010) Nuzul Al-Quran "hari Jumaat"
(5-11-2010) Depavali "hari Jumaat"
Adakah KIAMAT sudah hampir????
Dalam Al-Quran Allah telah berfirman bahawasanya KIAMAT terjadi hari JUMAAT!!!!

Banyak² kita beristighfar dan berdoa pada Allah semoga dosa² di kita ampuni..

22 Tanda Kiamat Semakin Hampir

1. Sembahyang diabaikan (diringan-ringankan ).

2. Keinginan nafsu syahwat digalakkan dan berleluasa disebarkan melalui internet, iklan, buku, gambar, risalah atau filem.

3. Penjenayah menjadi pemimpin dan kebanyakannya jahil mengenai agama dan ba…

Mungkinkah Berubah Hati

Emmm.... Nak tulis apa yer? Rasa sian pulak kat blog nie tak happy cam tuan dia yang tengah sakit nie... Ok nak story pasal Bercintan-cintun skit... He..he... Mood Bahgia..

Tajuk harinie.."Mungkinkah Berubah Hati?" Emmm Berubah? Pendek kata adakah si kekasih nie akan berubah hati dan berpaling pada yang lain.. Dan mengapa itu terjadi? Bercinta bagai nak rak.. tak kisahlah 2, 3, 4, 5 tahun ker... Last-last berpisah... Yang dah kahwinpun... lepas 7, 8 tahun or lebih.. boleh bercerai... Yang dah bertunang apa lagi..... Kenapa yer semua tu terjadi?

Adakah mereka tak serasi.. Kalau bercinta maybe boleh lagi kut sebab , mereka masih ada peluang untuk mencari yang lebih baik. Di sini ada beberapa faktor yang anne kira boleh mengundang hati berubah kut...

1. Kepercayaan
Sebab mereka saling tidak percaya antara satu sama lain. Ada jer yang nak dicurigakan.. Padahal Takder... Kalau dah saling tak percaya camna nak bahgia.. Sikit2 curiga Sikit2 curiga.. Mana tak angin... Kalau curiga be…

Ish..Ish... Aku Kelaparan

Emm... dah 2 hari tak menyentuh blog kesayangan ku ini.... Al-maklumlah... Kalau dah cuti memang tak usik dah sumer tu.. he..he...

laparnyer.... Tapi takleh makan.. Nak kata puasa taklah.. (Tak abis ganti posa lagik nie) Memang perut nie lapar tapi masih tak boleh makan. Dah 3 ke 4 hari yak boleh makan someting. kalau makan pun dalam amount yang sedikit... Kalau tak terus muntah...

Pe kena agaknyer yer... Nak kata anne mendietkan diri dari memakan segala macam benda tak pulak. Walaupun memang niat hati nak kembali slim seperti dulu.. He..he... Risaunyer... Anne just minum air jer...

Semalam sian mak ann... macam rasa bersalah lah pulak. Dia siap masakkan nenas campur ikan masin lagi.. Sedap tu.. Tapi sedikitpun Anne tak sentuh.. Hu..hu.. Mak maafkan anakmu... Memang tak boleh makan dah... Petangpun balik singgah kat pengkalan balakpun order mee sup pun tak dimakan.. Aiseh.... Aper kene dengan perut ku ini..

Nak gi klinik takut arrrr... Nanti dia kata.. macam2 yang tak boleh diterima  …