Posts

Showing posts from April, 2010

Kantoi!!!

Hu.hu... sajer nak muat entry arini... hari nie memang hari mengantuk aku yang teramat sangat. Dahlah aku kene mender tuh..... ish..ish... lagilah pening...lagi sakit... uihhhh tulun...tulunnn

Kat kepala aku selalu diterjah dengan satu perkataan yang duk aku pening hari..hari.. RANKING! RANKING! RANKING! Hai susah betul lah.. Itu jer yang hari2 aku ditanya.. Takkan 24 hour aku nak ngadap laptop... Kepala kasi pecah nie.. Ingat senang-senang ker.. biasalah tu naik turun ranking... Sampai naik muak tengok blog-blog nie sumer...

kalau satu dua nak update takper arr... nie banyaklak tuh.. dengan website lagi.. Pening yang amat.. dari dua mata dah sampai 4 mata dah aku dibuatnyer...

Sorry lari tajuk.. Tadi aku duk tidur jap... dah tak tahan sangat.. pesan ngan kawan.. Kalau bos yang tu masuk kejut yer.. he..he.. curik tulang sikit.. tak banyak pun...

Pastu masa duk tengah tido terkantoi ngan abang Tricomas.. yang betulkan printer and fax.. Rupernyer dia nak betulkan link ngan laptop aku.. …

When I'm Alone

Note: Maybe there is some mistake with the grammar. But i try to use English..He..he..If wrong i'm sorry.. Practice make perfect

 When i'm alone... here.. without anybody... inside, behind, front, beside... I just sit on my bed.. looking around... And i know... I'm alone.. I know i'm not alone coz Gods always with me. But i feel lonely. lonely without person that i love... friends that i needs, family... my cute cats...

Then.. i started to think. What would be if i'm really alone? What would be if i don't have friends. What would be if i loss my beloved friends? What will happen to me if i loss my beloved one? What and what and what.. That why people said " don't stay alone ... you will start thinking some kind stupid question on your mind. Then you will feel upset"
My feet says... where should i go when there is no place for me here? What should i do without guidance? If this place save for me? Which road should i take? Which place should i stay?  …

Permintaan Pelik?

Saat tengah duk sorang2 dekat office nie.. Bosan juga.. Asyik buat kerja yang sama sahaja. Nak releks sekejap. Tetiba jer terbayangkan sesuatu.. Rasa macam tak masuk akal jer.. tapi nak jugak tulis kat sini.

Bagaimana rasanya bila dilamar yer? " Anne will you marry me? Sayang sudikah kau menjadi permaisuri hatiku? sayang sudikah kau menjadi isteriku? hu..hu... Apalah feelingnya? mesti lain dari yang lain kan. Kalau takat couple belum tentu sampai kejinjang pelamin. Tapi kalau dah betul nak sehidup semati camnerlah si dia melamar kita yer? (kenapa? dah gatal nak nikah ker? maaf.. anne suka memikirkan kemungkinan yang hadir dimasa depan.. ha.ha..)


Suka kalau orang nak lamar jadi isteri dia bisik kat telinga cakap " anne sudikah kau menjadi permaisuri hatiku?" Mesti syahdu betul... Tambahan pula kalau diluah dengan penuh rasa cinta dan kasih...wah..wah..wah... Hati berbunga-bunga... Confirm.. " Anne sudi jadi permaisuri hati abang" Nak nangis jap.... sok sek..sok…

Terima kasih Semua Blogger

Image
Hari nie anne nak membuat ucapan terima kasih kepada semua yang telah membantu blog Anne. Pertama skali nak ucap kat Geng Blogger yang telah banyak membantu... Sejak masuk nie dah tak ingat arr bila.. Ramai gak yang sudi singgah blog Anne. Rasa yang teramat terima kasih. Jom Masuk GB




Kedua kepada pengomen yang amat popular dengan sesi Jelajah Blog nyer itu. Mr Ben.. Sudi melawat blog Anne.. Blog Anne yang Kiut Miut nie... (He..he..he..) Terima kasih Atas komen Mr. Ben yang membina tu..



Dan juga Buat Folower yang telah follow anne nyer blog nie..Terima kasih jugak.. Anne pun dah follow korang semua.. Mana yang tertinggal anne akan check semula.
Nie Blog2 yang anne dah follow setakat nie.. Bila ader latest cerita dari blog u all anne masuk...
keindahan
BEN ASHAARI Me+Mouse Biru+keyboard
LoMpat TiKaM ~
faiRy mula bercelOteH
Cahaya Kewanitaan
...moh dengo weih....
Oh! Malaysia
Melakar Cinta D Pintu Syurga
NurShahFamily
deqyalalink
lukisan hati warna warni
kakimotong
Yang Remeh Temeh
deep in my…

Tong Hua... So.. Sad

Song of the day. Really really Love it.

Guang Liang
Tong Hua lyrics

Wang le you duo jiu
Zai mei ting dao ni
Dui wo shuo ni zui ai de gu shi
Wo xiang le hen jiu
Wo kai shi huang le
Shi bu shi wo you zuo cuo le shen me

#
Ni ku zhe dui wo shuo
Tong hua li dou shi pian ren de
Wo bu ke neng shi ni de wang zi
Ye xu ni bu hui dong
Cong ni shuo ai wo yi hou
Wo de tian kong xing xing dou liang le

*
Wo yuan bian cheng tong hua li
Ni ai de na ge tian shi
Zhang kai shuang shou
Bian cheng chi bang shou hu ni
Ni yao xiang xin
Xiang xin wo men hui xiang tong hua gu shi li
Xin fu he kuai le shi jie ju

Repeat # and *

Wo yao bian cheng tong hua li
Ni ai de na ge tian shi
Zhang kai shuang shou
Bian cheng chi bang shou hu ni
Ni yao xiang xin
Xiang xin wo men hui xiang tong hua gu shi li
Xin fu he kuai le shi jie ju

Wo hui bian cheng tong hua li
Ni ai de na ge tian shi
Zhang kai shuang shou
Bian cheng chi bang shou hu ni
Ni yao xiang xin
Xiang xin wo men hui xiang tong hua gu shi li
Xin fu he kuai le shi ji…

Nak Suruh Carik Baru Ker???

ENTRY ENTAH APER2. SEKADAR MELEPAS GERAM. NAK BACA SILAKAN.

Bengang dengan Hp nie.. Apsal lah suker sangat buat hal. Lepas nie taknak guna hp nie lagi.. beli yang biasa jer.
Tahulah ko handpone orang bagi. Aku sayang tapi jangan arr ko buat hal pulak. Dah lah aku selalu gune ko bila ader orang sms. tanya itu, tanya ini. Tetiba ko bagi aku mood tak baik.

Hang sakit ka? Tau hang mintak beli baru. Aku belum gaji lagi. Tapi rasa tak dapat beli baru ku. Banyak Expenses aku nak kene tanggung, Bayar Kereta, PTPTN menagih duit, Sewa rumah, api air lagi, bil hp lagi.. Macam2.

Please arr jangan wat can ginie... Aku cakap walaupun ko takder ati cam manusia. Memang arr sebab ko mende jer. Satu2 button ko takleh tekan. sib baik yang satu lagi tak buat hal. Kalau dua2 buat hal. Conpirm.. Aku hangin.

Tolong yer jangan buat hal.

Pesanan: hargailah setiap pemberian orang walaupun ia menyakitkan. Tapi jangan jadi giler sebab cakap sorang2. Tulis sini ader gak orang baca.

Skodeng Rumah..Tidakkkkkk

Hu..hu.. Tajuk.. nak gempak.. Tak arr memang betul. Hari sabtu aritu.. Anne kuar dari bilik. masa tu lebih kurang kul 7 lebih arr (malam). Member Anne tengah masak kat dapur.. So hati teragak nak pegi bilik belakang. Hajat hati nak panggil kucing2 yang slalu duk bising kat belakang rumah. Tetiba ternampak kelibat lelaki tak pakai baju kat tinggap dapur.. Aik.. Nie ker orang yang aku duk tunggu slamer nie.

Untuk pengetahuan u all. Rumah Anne nie dah banyak kali ader orang skodeng. Selalu jer tingkap kat dapur tu kene songket. hu..hu.. spaer lah makhluk tak tahu malu tu.

Anne terus kuar dari bilik tu dan panggil kawan Anne masuk bilik Anne. Anne beritahu dia.. Dia terkejut. Anne yang nampak lagi terkejut yang amat. Kami buat biasa jer.. Releks..releks... kami teruskan aktiviti memasak seperti biasa.

Pastu cm teragak lagi jer nak tengok. Nie saper skodeng saper nie...He..he... Anne pakai spec dan gi tengok.. Wah..wah..wah.. ader lagi.. ellaki tu tengah mundar mandir kat situ.. dengan ta…

Manisnyer....

Image
Dah lama tak tulis entry kat blog... sampai tak sedar blog telah dijelajah Encik Ben yang popular tu. Dan mulakan sesi jalan-jalan pada sumer blogger yang lawat blog Anne sepanjang ketiadaan Anne. Sayang Korang Sumer..

sajer nak buat2 cerita manis-manis nie.. Oleh kerna kebosanan yang tahap melampau.. Anne telah menjadi seorang yang agak pelahap... Eh taklah teruk.. Sikit jer..  Pelahap terhadap bender nie..



Hu..hu.. nie jagung madu.. Sedap tau.. manis-semanis., manis nyer.. Anne makan ketiga2 jagung tu..
Ha..ha.. Addicted to corn.. coz luv it colours..  tapi memang best tau.. korng  cuber arr..

Kenangan Masa Kecil

Tetiba jer teringat kat zaman kanak-kanak dulu. Masih ingat lagi masa kecik2 Anne nie nakal. Alah korang pun samer kan? Anne masa kecik suka mandi sungai @ kolam. Part tu memang best. Kat bawah rumah ader sungai ngan kolam. Habis jer sekolah petang2 pegi kat sungai nagn adik beradik gi mandi. Syok.. Air sejuk.. pastu dapat tengok ikan kecik2 kat sungai tu. Kalau kat kolam, anne ngan adik2 tangkap ikan kat dalam kolam tu.. pastu kacau diaorang ha,,ha... jahat kan

Balik dah senja,, baju kotor kene lumpur.. Ha..ha.. Ayah punyer kat kami,.. terus denda duk kat luar rumah. Tido kat reban ayam.. Tapi dah malam sikit ayah panggil masuk arr.. mata memang merah arr duk nangis. Rotan xyah cakap arr.. memang tak payah cakap arr.. Hadiah paling bermakna sekali.

Selain tu, anne ngan adik2 masa kecik suker main konda-kondi. Saper penah main.. Hu..hu.. syok part nilah pukul jauh-jauh. ha.. alamat kira tak abis arr.. Main polis-polis. Main masak2. Masa zaman kanak2 memang kreative sesangat. Pandai bi…

Seberani manakah anda meluahkan perasaan?

Image
Seberani manakah u all sumer yang terbaca blog Anne nie meluahkan perasaan.
Tak kiralah perasaan cinta ker, suker ker, marah ker, benci ker.. atau apa sahaja perasaan u all.
Bila Suke Dekat Seseorang Contoh: You all suker kat someone.. tapi tak tahulah u all suker sebab kawan ker, suka sebab cinta ker, suker sebagai teman ker. tak kira lelaki or perempuan. Berani tak u all ucapkan dekat orang yang u all minat atau suker tu? Pernah tak? Kalau rajin jawab arr... 
Anne penah. Sebab Anne malas nak simpan2 nanti kita duk fikir jer. Tapi Anne luahkan tak semestinya kita suka sebab kita cinta.. Sebab dia teman atau kawan anne jer. Tapi rasa cam malu gak.. Tapi xsalah kut.. Sebab bukan kita nie duk gatal ker atau jenis mudah suker kat orang. Lepas luah tak terbeban dah.. and free....
Bila Marah Kalau u all marah dekat sorang tu , berani tak luahkan perasaan marah dekat dia? Ada yang tak berani nak luah takut nanti lain yang jadi. Bertambah parah. Tapi tak luah nanti kita pendam rasa. Tak luah merek…

Blog yang Di Follow

Hu..hu... Banyak pulak blog yang Anne follow nie.. Camner nak organize nie arr.. nanti duk menjela kat blog anne nie nampak tak kemas arr pulak.. Camner yer... ish..ish...ish.. Nak buang tak sampai ati... Sebab Anne memang masuk blog mereka bila mereka ada buat post baru nieh..
Takper nanti kupikirkan caranyer.. Dan tak akan menghampakan u all sumer.. Especially yang selalu update blog dia.. Hu..hu... Ader idea amner nak buat?
Jom suggest kat anne.

Tok.. Siapa Mak dan Ayah Saya?

Tok.. Siapa Mak dan Ayah Saya?

Seorang anak kecil sedang bermain ditaman permainan tiba-tiba berdiri kaku.Dia memandang tepat kearah kanak-kanak yang sedang bermain sambil ditemani kedua ibu bapanya. Entah apa yang difikirkan oleh anak kecil itu.Lantas anak kecil itu berlari anak kearah seorang lelaki tua yang sedang duduk dibangku.

“Tok… Adam nak tanya sedikit boleh?” Tanya anak kecil yang menggelar dirinya Adam
“Ye cu... nak tanya aper.” Jawak lelaki tua itu
“Siapa mak Adam?” tanya Adam dengan nada yang perlahan. Lelaki tua itu terkejut namun tidak berkata apa-apa.
“ Siapa ayah Adam? “ Adam bertanya lagi. Namun pertanyaannya tidak terjawab.
“ Kenapa mereka ada Ayah dan Ibu.. Tapi Adam takder?” Anak kecil itu bertanya lagi.
Lelaki tua itu berasa bersalah. Sama ada ingin memberitahu atau tidak.
“ Tok Adam rindukan mereka… Setiap hari Adam doakan kesejahteraan mereka. Adam nak sangat bertemu mereka. Atok tahu tak mereka dimana? Adam rindu … sangat dekat Ibu.. Adam ingin sangat bertem…

Kenapa Saya Suka Awak?

Tak tahu kenapa semenjak dua menjak nie galak sangat nak berkarya.. ish..ish.. ish.. Nak tukar profession ker nie.. Apepun... Anne just paste kat sini tuk u all nilai sesikit.. Pada yang nak baca.. sudi2lah.. Pada pembaca.. Tinggallah jejak korang.. senang anne nak detect.. hu..hu..  Selamat membaca..

Kenapa saya suka awak?
Sebab awak baik dekat saya
Sebab awak tak penah buat saya marah
Sebab awak tak buat saya sakit hati
Sebab awak tak buat saya terasa

Kenapa saya suka awak?
Sebab awak buat saya ketawa
Sebab awak buat saya ceria
Sebab awak buat saya gembira
Sebab awak buat saya selesa

Kenapa saya suka awak?
Sebab awak selalu dengar kata-kata saya
Sebab awak dengar masalah saya
Sebab awak memahami saya
Sebab awak dengar luahan hati saya

Kenapa saya suka awak?
Sebab saya suka berbual dengan awak
Sebab saya suka bercerita dengan awak
Sebab saya suka memberi dan mendengar pendapat awak

Kenapa saya suka awak?
Sebab saya suka sangat dekat awak.
Awak percaya?

Awak nak tahu?
Awak bukan kawan…

Mengapa Mesti

Mengapa mesti

Pada siapa harus kuluah
Sedang hati ini merintih pilu
Merana hati tak siapa yang tahu sediriku dibelenggu

Mengapa harus
Kutanggung lagi
Sedangkan aku tak berdaya lagi
Menahan siksa hati nurani
Meronta-ronta ingin difahami

Apakah salah
Apa dosaku
Tergamaknya kau hiris hatiku
Sedangkan aku setia padamu
Tidakkah engkau menyesali
Melukanka hati kuini

Mengapa mesti
Tak kau fahami
Kejujuran dan keikhlasanku
Sekian lama kudambakan diri
Menyintaimu hanya seorang kekasih

Hari berlalu
Takpernah berubah
Kita masih seperti yang dulu
Mengapa kasih mengapa sayang
kupinta hanyalah secebis pengertian
Memahami diriku seadanya

Ikhlas dari insan yang ingin difahami
8.50pm 19 April 2010

Rintihan Seorang Lelaki

Rintihan Seorang Lelaki

Aku hanya seorang lelaki
Lelaki yang mempunyai kehidupanku sendiri
Biarpun tiada yang mengerti
Bahawa peritnya kehidupanku
Adakah siapa sudi mendengar?

Aku lelaki seorang perantau
Merantau mencari kehidupan diriku sendiri
Hidupku melara, hidupku kosong, hidupke sengsara
Ditinggal kekasih, suatu saat dahulu,
Ditipu teman sehidup-hidup
Dihina orang tanpa kasihan
Dihimpit kesusahan tak sudah-sudah

Namun aku seorang lelaki
Aku harus tabah takkan pernah aku jatuh
Andai jatuh kubangun jua
Hidupku penuh berbakti
Berbakti pada yang memerlukan aku
Berikhsan pada yang meninginkan aku
Membantu pada yang inginkan pertolonganku

Sesekali aku tersedar
Tersedar bahawa terlalu banyak aku member
Namun bila lagi untukku menerima?

Aku seorang lelaki
Membantu temanku didalam kesusahan
Tanpa melihat kesusahan pada diriku
Melebihkan orang lain berbanding diriku
Menyayangi orang lain selain diri sendiri
Membantu orang lain selain membantu diriku sendiri

Namun aku kesal….
Kesal denga…

Tak Terhingga....

Image
Selamat Pagi. Terima kasih kepada semua yang membaca setiap entry Anne. Nie tuk u all sumer
Gambar di ambil dari www.bloomingbritain.com
Pagi nie Anne nak kongsi keriangan tak terhingga Anne. Keriangan aper yer?
Petang semalam Anne rasa betul2 happy. Sebab:

Bermandi-manda
Anne happy sebab dapat mandi-manda kat pantai. Sebab dah lama sangat tak terjun. Hari2 pandang pantai tapi tak penah lagi nak mandi. Jadi kesempatan yang ader aper lagi. Walau rasa koman jer.. tapi nak gak tulis sini.

Family Kedua, Anne dapat mandi ngan family. Mula plan nak mandi ngan dila jer. Tapi rasa cam tak seronok. Terus call ayah ajak mak, adik2. Kebetulan abang Anne ader. Ajak skalilah. Memang seronok mandi ngan adik2.. Sesekali nak bergembira dengan adik2. Sian kat adik.. asyik belajar jer.. pagi petang... Aperpun.. Mak Ayah Adik Abang... thanks sebab datang memeriahkan lagi aktiviti petang ku ini.. Muchas gracias
Friend Ketiga, anne ader kawan walaupun sorang je ar... dia jer yang hari2 sama ngan Anne. Kira adik…

Besaq Punyer...

Image
BeSaQ PuNyeR FaMilY
Saye ade satu cerita. Ini cerita pasal keluarga saye. Pada siape nak tahu boleh bace disini. Orang sekarang sume nak keluarge yang kecik2 yang cenonet jer. tapi keluarge saye besar punyer... wow....

Saye ade 12 orang adik-beradik yang comel-comel.. Kate sayelah... Sebab kite sume memang dijadikan dengan comel2 belaka. Mesti you all sumer terkgezut kan.. releks arrr.. normal kan? Saye anak anak no 5 dari 12 adik beradik saye. Saye ade 3 orang kak yang tersayang, Sorang abang yang hensem... (Bagi saye lah).. 4 orang adik lelaki yang ganteng2 kesemuanye.. dan 3 orang adik perempuan yang comey-comey.
2 orang kakak saye telah menemui pasangan hidup mereke. yang sorang lagi masig berpacaran.. coming soon. xda can yer.. Abang saye pula baru bertunang dengan cewek pilihan dia pada akhir tahun lepas. Same2 blaja kat oversea. Adik lelaki saye dua orang dah kerja... dan adik2 yang seterusnyer masih lagi menuntut ilmu.. 
Keluarge saya memang ramai. Tapi best, terutama time raye.. …

Encik Ben... Singgah ler.. blog yg tak cute nie..

Image
BeN AsHaaRi MaNia....

Lebey kurang Dua minggu daftar kat Gengblogger.. Perasan gak asyik namer nie jer kuar...
Aper yang best nyer.. Banyak entri tentang merequest supaya dia lawat and komen blog..
Hu..hu... Mesti der something goes wrong somewhere nie..

Tengok dia komen-komen blog sesiapa yang dia jelajah.. Tetiba terlintas pulak kat hati nie dan minda nie..

Agak2nyer Encik Ben Nie Sudi Tak Lawat  Blog Anne Yang Tak Cute Nie?
Tolong komen mengomen sesikit mana yang patut tuk improve blogging ker.
Hu..hu.... Datanglah yer....

PEMBERIAN BARANGAN PERCUMA OLEH SINDIKET DI STESEN PETRONAS

Image
Anne baru jer terima emelnie dari kenalan anne so.. nak kongsi dengan rakan-rakan blogger..




BERHATI-HATI SEMUA....

Kenapa?

Image
Persoalan kenapa yang terlintas kat kepala


Kenapa orang selalu bertanya?
> Sebab mereka nak tahu

Kenapa orang selalu mengata?
> Sebab mereka seorang yang tidak boleh melihat orang lain lebih

Kenapa orang selalu nak menyindir?
> Sebab dia tak puas hati dan cemburu

Kenapa orang suka menangis?
> Sebab dia takder tempat nak mengadu

Kenapa orang suka duduk sendiri?
> Sebab dia tiada kawan

Kenapa orang suka menjerit?
> Sebab dia tension

Kenapa orang pendiam?
> Sebab dia tak tau nak cakap aper

Kenapa orang suka menunjuk?
> Sebab dia hendakkan perhatian

Kenapa orang suka buat jahat?
> Sebab mereka dah terlalu banyak buat baik

Kenapa jahat dikata jahat?
> Sebab orang tak nampak kebaikan mereka

Kenapa orang baik dikata terlalu baik?
> Sebab mereka tak buat jahat dekat orang lain.

Kenapa orang yang penah berbohong dianggap berbohong selamanya?
> Jangan sesekali berbohong nanti orang susah nak percaya.

Kenapa kita selalu buat salah?
> Manusia sentiasa berbua…

Kenapa Susah Tido?

Entry di malam yang telah lewat....Jam dah kul 2.55pagi. Tapi mata masih tak mengantuk. kenapa yer.. Dah berkali cuba lelapkan mata Lantas entry ini ditulis.. Ader ker orang nak baca...  Aku nak bual ngan dia.. Tapi dia dah tido.. Nak bual dengan orang lain rasa bersalah pulak
Ape kene ngan aku nie... Ader cara2 nak lelapkan mata tak.. Jarang aku jadi cenggini nie... Dah lama dah tak feel camnie.. Hu..hu..
Ikhlas dari.. orang yang tak boleh tdo..

Aku Penulis Blog

Aku Penulis Blog
Sekian lama aku memendam rasa
Membiarkan hati berbicara
Membiarkan minda bermain akal
Tiada tempat untuk berbicara

Kini Aku seorang penulis blog Aku bisa berbicara apa sahaja Tiada batas tiada sekatan Tiap kata aku tuturkan Walau tiada suara tapi ia bisa berkata-kata Walau tiada mata tapi ia biasa melihat Walau hanya tulisan tapi penuh makna
Aku penulis blog
Punyai cita-cita tersendiri
Ingin menjadi seorang yang dikenali
Walaupun hanya didalam maya
Namun cukup satu penghargaan

Aku penulis blog Bukan untuk mencari populariti Bukan untuk menjadi pujaan Dan bukan juga untuk mendapat sanjungan
Aku penulis blog
Aku menulis apa yang aku lihat
Aku menulis apa yang aku Nampak
Aku menulis apa yang aku terlintas
Aku menulis apa yang aku rasa

Aku penulis blog Aku meluahkan apa yang kurasa Aku memaparkan setiapa yang tersurat malah jua tersirat Aku meluahkan setiap pendapat Aku mencadang setiap cadangan
Aku penulis blog
Punyai etika diriku sendiri
Aku menulis bukan kerna aku popular
Aku menulis buk…

Suatu Ketika Dulu

SUATU KETIKA DULU
Suatu ketika dahulu Aku pernah susah Mengalami keperitan hidup Pernah seketika hanya makan nasi berlaukkan ikan kering Kadang kala hanya makan bubur kosong Kadang-kala hanya makan ubi rebus Melihat keluarga yang ramai Melihat kepayahan ayah mencari sesuap nasi untuk kami Namun tidak pernah sekali aku melihat Keluhan dari ayah, keluahan dari emak Namun di wajahnya terpancar akan kerisauan Ingin membesarkan anak yang ramai Ramai mengata kenapa nak ramai anak Sedangkan tidak mampu…
Tidak mampu? Seperti rasa mahuku sekolahkan mereka Sungguhpun kehidupan sederhana Sungguhpun tiada harta berjuta Namun tidak pernah sekali kami tidak makan Tidak pernah sekali meminta-minta Tidak pernah sekali meminjam secupak nasi Tidak pernah sekali
Kepayahan demi kepayahan dilalui Keperitan demi keperitan ditanggung Namun… tidak pernah sekali ayah dan emak mengeluh Dan aku… tidak pernah sekali menyesal dilahirkan dalam serba kekurangan
Kata emak dan ayah pada kami… “ Nak belajar rajin-rajin Jangan jadi seperti ayah d…

Siapa pernah Tengok.....???

Siapa penah tengok Hantu? @ Penah rasa kehadirannya? @ Mengalami situasi tu?
Anne penah.. Pertama kali masa Form 6 dulu kat asrama Anne penah kene. Masa tu ada 3 orang kawan Anne kene... Tetiba Anne pun kene. Tetiba hati Anne jadi sayu yang teramat sangat. Tak tau kenapa. Lepas tu anne menangis, menangis sayu.. Gigi dan mulut Anne tak boleh buka.. Anne menangis. Anne cuba kawal tapi tak dapat. Anne cuba halang tetap tak dapat. Lama jugak Anne berkeadaan macam tu. Kawan2 satu dorm cuba tenangkan Anne dengan kawan2 yang lain. 3 hari Anne dan kawan2 macam tu. Lepas tu dah ok.. Kene balik kampung berubat sesikit.
Kali kedua masa dekat rumah sewa Anne di Bandar Melaka. Malam tu Anne tido. Baru jer lelap mata. tetiba ada orang tarik kaki Anne. Anne rasa sangat2 kepala Anne melorot dari bantal. Anne cuba bangun tapi tak dapat, Bilik tu gelap sebab Anne tutup lampu, Ada sikit2 jer cahaya masuk. Anne buka mata Anne just nampak warna hitam atas perut Anne. Anne nak mengucak tak dapat. Lebih kuran…

Sapa Nak Tolong Bagi Idea?

Tajuk: Masihkah ada Bahgia? (sesuai tak?)

Keheningan pagi yang indah, dengan terikan matahari memancarkan kilaun serinya. Hembusan angin yang sepoi-sepoi bahasa.. membuatkan suasana Nampak begitu tenang. Terlihat akan anak-anak kecil yang sedang bermain bersama rakan-rakannya. Lucu betul telatah mereka. Terpancar wajah keriangan pada anak-anak itu. Menanglah.. kerana mereka masih kecil. Masih tidak mengerti akan kehidupan yang sebenar. Jika mereka tahu pasti mereka tidak meminta untuk dilahirkan. Namun semua itu bukan persoalannya. Kehidupan didunia ini adalah ketentuannya.dan kita hanya hamba yang melaksanakan perintah dan juga arahannya.

Aku yang dari tadi mengelamun memandang dari tirai jendela, bangkit menuju ke meja solekku. Aku memandang tajam kearah wajahku. Melihat akan parut lama yang masih berbekas membuatkan aku teringat akan kisah silamku. Seribu penyesalan, kesedihan, ketakutan sering bermain difikiran. Tak mungkin aku dapat melupakan segalanya.. Tak mungkin aku bisa meng…

Kau bahgia Aku Tersiksa

Kau Bahagia Aku Tersiksa


Kusangkakan panas berpanjangan Rupanya gerimis ditengah jalan Kusangkan kasih berpanjangan Rupanya putus jua ditengah jalan
Saat kebahagian kita cipta Sungguh ia milik kita berdua Tiada sipa mampu memisahkan Biar badai datang melanda Biar panas terik di atas Biar marak api membakar Cinta tetap milik kita berdua
Kusemai kasih dihalaman rindu Kusemi cinta di hati kita Kukutip bunga2 cinta yang gugur  lalu ku hiasan halaman kita
Tidak penah aku biar kau tersiksa Tidak pernah kubiar kau berduka Tidak pernah kubiar harimu tidak ceria Tidak kusanggup membuat kau derita
Tidak pernah kurang kasih kuberikan Tidak pernah luntur perasaan sayang Tidak sedikit kasih kucurang Tidak sedetik kau ku tinggalkan
Namun kini..... Semuanya berubah.. Kau pergi tanpa pesan Kau pergi tanpa pengetahuan Kau musnah segala harapan Yang terbina antara kita
Kenapa sayang? Kasih terlalu banyak kucurahkan Cinta terlalu dalam kusemikan Sanggup kau hancurkan hati ku ini
Kenapa dia menjadi pilihan Kurangkah diriku padamu Tidak cuk…

Enggan Melayan Permintaan Seks

Image
Terbaca didada berita Mymetro kisah suami yang yang sanggup menyimbah cuka getah keatas isterinya kerana keengganan si isteri melayan permintaannya mengadakan hubungan seks dengannya. Ya Allah kenapa semua ini terjadi?



Adakah Si isteri Sudah bosan dengan suaminya? Adakah keengganan si isteri melayan Si suami disebabkan kelakuan Si Suami itu sendiri? Patutkan Si isteri melayan nafsu ganas si suami yang panas baran?
Bukankah si isteri itu tercipta dari tulang rusuk sebelah kiri, dekat di hati agar ia dicintai dan terletak dekat tangan, rasionalnya agar ia dilindungi. Isteri bukanlah tempat untuk disepak terajang, dipukul dan dihamun.

Memang si isteri harus melayan si suami, tetapi tidakkah si suami itu mempunyai perasaan untuk memahami kehendak si isteri? Jika terlalu banyak kejadian seumpama ini dimanakah si isteri atau kaum hawa untuk berlindung? Pada siapakah tempat mereka berlindung.

Maka ketakutan akan mula mencelah dibenak hati kaum hawa. Apakah mereka akan menerima nasib yang sama?

Kekejaman Manusia Tiada Batasan

Image
Pagi Anne baca berita kat Mymetro.. Sedih dan pilu hati Anne melihat kekejaman manusi zaman sekarang. Hati Anne semakin takut.. Beginilah tanda-tanda Zaman semakin menghampiri waktunya. nauzubillah hi minzalik

Mengapa begitu kejam sekalu manusia sekarang sehingga sifat kemanusiaan kian luntur. Yang mula diterapkan sifat kebinatangan. Ya Allah.. Kenapa harus membuang bayi yang tidak berdosa? Binatang pun sayang kan anaknya

Mayat Dalam Tong Sampah




RAWANG: Masih tidak berkesudahan apabila manusia berhati syaitan sanggup membunuh zuriat sendiri dengan memilih tong sampah sebagai ‘kubur’ insan cilik ini. Sungguh menyayat hati apabila bayi lelaki dipercayai dilahirkan dalam tempoh 24 jam lalu ditemui mati dengan berbalut empat beg plastik sebelum dibuang dalam tong sampah di Kampung Tanjung, dekat Sungai Choh, di sini, semalam.

Bayi sempurna sihat dengan kesan berdarah ditemui Mohd Kamil Enoh, 44, yang juga pekerja syarikat kutipan sampah swasta Hulu Selangor, jam 8 pagi. Menurutnya, ketika …

Exam SPA..... Yes!

Image
Salam semua.. malam nie baru sempat Anne nak muatkan entri blog nie... Sabtu Anne amik exam untuk memasuki Perlkhidmatan GRED 41... Hu..hu... Korang pun samakan... Banyak tengok u all ader post... hik...



Anne amik exam kat Hotel Orkid, di  melaka.. Walaupun terpaksa mengambil cuti demi pergi exam.. sorry boss terpaksa nie. Awal2 pagi lagi dah kuar rumah.. Ayah ngan Acik hantar Anne pergi Melaka... Dalam hati duk berdebar jer..

Sampai hotel.. Naik lif ke tingkat 2.. Ha.. jumpapun dewan Joachim nie.. Hu.hu...  Sini Anne buat ulasan Jujur sebagai pengambik Exam...



Tuk Seksyen A, soalan sama macam Anne amik Exam Pengajiam Am masa STPM dulu.. Sikit Susah.. biasalah kene peka dengan isu semasa nie.

Seksyen B, bab menyelesaikan masalah. Part nie.. nak nangis rasanyer.. Masa 45 minit Soalan 40... Xcukup masa.. minta tambah nie.. Soalan kira-kira.. Ingat boleh pakai kalkulator.. Penat jer bawak... Huk2x. Makin kebelakang makin banyak pulak kira2nyer.. Jujur.. 10 soalan terakhir tak sempat jawab…

Entri Pendek.. Anne Ade Exam

Jam skang 11.33 malam... Anne tak tido lagi.... Masih berinternet.. Buka FB... Nak main game malas..Anne tengah study aper2 yang patut... Sebab Ader exam... penting tuhhhh.....
Jadi malas nak tulis banyak... Sebab  Sat gi nak pi tido.. Releks... Besok kerja...
Doakan Anne untuk Exam nie yer....


Lembu..Lembu... Kurang Asam!

Sedang asyik duk jalan-jalan menuju kat opis.. tetiba ader pulak segerombolan lebu lalu kat jalan...
Tetiba ada sekor lembu yang duk pandang tepat kat kami... Aik... Cam tak sedap ati jer nie...

Sah.. memang sah.. dan confirm.. Cabutttttttt

Kami berdua terjun kebawah tempok pantai tu.. dan terus lari.. menyusuri pantai...

Arrrhhhhh pengalaman yang tak mungkin anne luper nieh..

Agak agak lembu tu  nak kejar kita orang ker tak? Atau kita orang jer yang perasan lebih lembu tu nak kejar.

Takperlah sekurang-kurang yer dapat gak berjoging walaupun ditengah hari bute... yang tak penah dek buat orang..

Ps: jangan pakai segala unsur merah.. kalau lalu kat lembu.. Nanti kene kejar..